Ben White

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Ben White

Ben White is een Engelse centrumverdediger. De international van Engeland maakte in de zomer van 2021 de overstap van Brighton & Hove Albion naar Arsenal.

  • White speelt momenteel voor Arsenal
  • De verdediger werd in 2021 weggekocht bij Brighton & Hove Albion
  • Hij speelde eerder voor Newport County, Peterborough United en Leeds United
  • White debuteerde in 2021 als international van Engeland
  • Hij verliet het WK van 2022 voortijdig

Clubcarrière

Benjamin William White werd op 8 oktober 1997 geboren in het Engelse Poole, onder de rook van Bournemouth. De rechtspoot zette zijn eerste stappen op het voetbalveld namens Kingswood Youth FC. Hij werd ontdekt door Southampton, dat hij in 2014 inruilde voor Brighton & Hove Albion.

Debuut voor Brighton

White maakte op 9 augustus 2016 zijn debuut voor Brighton, dat in de League Cup een 4-0 zege behaalde op Colchester United. In de tweede ronde mocht de verdediger eveneens in actie komen tegen Oxford United (2-4 overwinning). Tijdens het seizoen 2016-2017 zat hij tijdens vijf Premier League-wedstrijden op de bank bij The Seagulls, maar een competitiedebuut bleef (voorlopig) uit.

Driemaal verhuurd

In augustus 2017 werd White voor één seizoen ondergebracht bij Newport County. Op 8 augustus debuteerde de verdediger in de League Cup-wedstrijd tegen Southend United (0-2 overwinning). Ruim drie maanden later maakte hij zijn eerste doelpunt in de thuiswedstrijd tegen FC Barnet (1-2 nederlaag). White speelde in het seizoen 2017-2018 maar liefst 51 officiële wedstrijden voor The Exiles (één doelpunt, vijf assists).

White sloot zich in de zomer van 2018 weer aan bij de Brighton-selectie, maar zijn uitzicht op veel speeltijd bleef gering. Om die reden werd hij in januari 2019 voor zes maanden uitgeleend aan League One-club Peterborough United (zestien wedstrijden, één doelpunt). De rechtspoot werd in de daaropvolgende zomer ondergebracht bij Leeds United, waar hij in totaal 49 wedstrijden (één doelpunt) mocht afwerken.

Doorbraak bij Brighton

Na zijn derde uitleenperiode slaagde White er eindelijk in om een vaste waarde te worden bij Brighton & Hove Albion. De technische staf gaf hem het vertrouwen en hij beschaamde dat vertrouwen niet. Zijn teller liep in het seizoen 2020-2021 op naar 39 officiële wedstrijden. Met zijn verdienstelijke optredens wekte White de aandacht van verschillende clubs, waaronder Arsenal. Beide Premier League-clubs kwamen een transfersom van 58,5 miljoen euro overeen.

In het shirt van Arsenal (Pro Shots)

Sterkhouder bij Arsenal

White maakte op 13 augustus 2021 zijn debuut voor Arsenal, dat met 2-0 verloor bij Brentford. Ondanks de teleurstellende Premier League-start eindigden The Gunners als vijfde en wisten daarmee weer eens een Europees ticket binnen te slepen. In het daaropvolgende jaar presteerden de Londenaren nóg beter. Lange tijd stond het elftal van manager Mikel Arteta zelfs bovenaan in de Premier League, maar een zwakke eindspurt gaf Manchester City de kans om er met het kampioenschap vandoor te gaan.

In het seizoen 2023-2024 passeerde White de magische grens van honderd officiële wedstrijden voor Arsenal.


Interlandcarrière

White behoorde niet tot de jeugdelftallen van Engeland, maar zijn prestaties in de Premier League bezorgden hem alsnog een carrière als A-international. Hij behoorde zelfs tot de voorselectie van Engeland voor het EK van 2021, maar haalde de definitieve selectie niet. In aanloop naar deze eindronde debuteerde de verdediger wel degelijk voor The Three Lions. Bondscoach Gareth Southgate liet hem in de oefeninterland tegen Oostenrijk (1-0 overwinning) na 71 minuten invallen voor Jack Grealish.

In aanloop naar het WK van 2022 stond White pas op vier A-interlands. Southgate selecteerde hem desondanks voor de eindronde in Qatar, waar hij tegen Iran (6-2 zege) en de Verenigde Staten (0-0) geen speeltijd kreeg. Vanwege persoonlijke redenen keerde de verdediger voortijdig naar huis. The Daily Star had echter een andere lezing: White zou onder meer zijn geclasht met assistent-bondscoach Steve Holland. In 2023 keerde de Arsenal-speler niet meer terug in de selectie.

Laatste update: 1 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie