Jack Grealish

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Jack Grealish

Jack Grealish is een Engelse linksbuiten, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. Sinds de zomer van 2021 is hij speler van Manchester City.

  • Grealish speelt momenteel voor Manchester City
  • In 2023 won hij de Champions League met ‘The Citizens’
  • De aanvaller won in 2024 zijn derde landstitel
  • Grealish brak door bij zijn jeugdliefde Aston Villa
  • Hij debuteerde in 2020 als international van Engeland

Clubcarrière Jack Grealish

Grealish zag op 10 september 1995 het levenslicht in Birmingham. Zijn voetbalcarrière ging van start bij Highgate United, dat hij in 2002 inruilde voor de voetbalacademie van Aston Villa. De linksbuiten maakte zijn professionele debuut niet bij de club uit zijn geboortestad, maar bij League One-club Notts County (39 wedstrijden, vijf doelpunten).

Sterspeler bij Aston Villa

Na zijn verhuurperiode bij Notts County keerde Grealish aan het einde van het seizoen 2013-2014 terug naar Aston Villa. The Villans lieten hem op 7 mei 2014 debuteren in de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen Manchester City. In de daaropvolgende jaren kwam de Engelsman meermaals in opspraak door onhandige streken, maar desalniettemin groeide hij langzaam maar zeker uit tot een zeer gewaardeerde schakel in het elftal.

Tot en met het seizoen 2020-2021 speelde Grealish in de hoofdmacht van Aston Villa. De vleugelaanvaller kwam in 213 officiële wedstrijden in actie voor de club, waar hij 32 goals en 43 assists liet aantekenen. Op Villa Park kreeg Grealish te maken met degradatie naar het Championship, maar hij vervulde ook een belangrijke rol bij de promotie naar de Premier League. In diens laatste seizoenen droeg de aanvaller zelfs de aanvoerdersband.

Jack Grealish (Aston Villa)
Als captain van Aston Villa (Pro Shots)

Toptransfer naar Manchester City

Na het EK in 2021 maakte Grealish zijn felbegeerde transfer naar een topclub in de Premier League. Manchester City telde maar liefst 117 miljoen euro neer voor de aanvaller van Aston Villa. In zijn eerste seizoen onder manager Pep Guardiola werd hij 39 keer ingezet in alle competities (zes doelpunten, vier assists). Hij had daarmee een aandeel in de behaalde landstitel.

Het seizoen 2022-2023 verliep nóg beter voor Manchester City. The Citizens prolongeerden niet alleen het kampioenschap, maar veroverden ook de FA Cup en de Champions League. Met vijf doelpunten en elf assists in vijftig wedstrijden was zijn eigen rendement niet overtuigend te noemen, maar manager Pep Guardiola stelde hem desalniettemin veelvuldig op. Grealish won in het tweede deel van 2023 ook de Europese Supercup en wereldbeker.

Met drie doelpunten en drie assists in 36 officiële wedstrijden stelde Grealish teleur in het seizoen 2023-2024. De rechtspoot voegde wel een Premier League-titel toe, maar verspeelde in 2024 een EK-ticket.

Jack Grealish (Manchester City)
Bij Manchester City (Pro Shots)

Interlandcarrière Jack Grealish

Grealish bezit een dubbele nationaliteit: de Engelse en de Ierse. De aanvaller speelde in diverse jeugdelftallen van Ierland, waar zijn vader vandaan komt. In 2015 besloot hij echter voor zijn geboorteland te kiezen. Op 8 september 2020 maakte de stylist zijn interlanddebuut voor Engeland in de doelpuntloze Nations League-wedstrijd tegen Denemarken.

Grealish speelde in 2021 zijn eerste eindronde. Met Engeland bereikte hij de finale van het EK, maar op Wembley bleek Italië te sterk vanaf de strafschopstip. Grealish viel halverwege de eerste helft van de verlenging in. In 2022 was de aanvaller ook actief op het WK in Qatar. Daarentegen viel hij in 2024 op de valreep af voor de Europese eindronde in Duitsland, tot grote verbazing van zijn medespelers.

Laatste update: 15 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie