Cole Palmer

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Cole Palmer

Cole Palmer is een Engelse middenvelder. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Manchester City naar Chelsea.

  • Palmer speelt momenteel voor Chelsea
  • De middenvelder speelde eerder voor Manchester City
  • Met die club won hij onder meer twee landstitels en de Champions League
  • Palmer debuteerde in 2023 als A-international van Engeland

Clubcarrière Cole Palmer

Cole Jermaine Palmer zag op 6 mei 2002 het levenslicht in Wythenshawe. De familie van vaderskant is oorspronkelijk afkomstig uit Saint Kitts en Nevis, een eiland in de Caribische Zee. Zijn vader combineerde zijn baan als tandtechnisch ingenieur met het spelen in de zondagse competitie van Engeland. Junior ging regelmatig naar senior kijken en raakte daardoor besmet met het voetbalvirus.

Palmer bleek meer in zijn mars te hebben dan diens vader. Op jonge leeftijd werd de linkspoot ontdekt door Manchester City, dat hem een plek gunde binnen de jeugdopleiding. Bij The Citizens wist de middenvelder het gehele traject te doorlopen. Dat was niet vanzelfsprekend. Niet alleen was Palmer van oorsprong fan van aartsrivaal Manchester United, maar tussen zijn veertiende en zestiende jaar ontstonden er grote twijfels over zijn fysieke gesteldheid. Ondanks een negatief advies van enkele jeugdtrainers mocht hij alsnog blijven.

Cole Palmer (Manchester City)
Als speler van Manchester City met de Premier League-bokaal (Pro Shots)

Debuut voor Manchester City

Het vertrouwen van een aantal mensen werd niet beschaamd. Palmer wist de hoogste jeugdelftallen te doorlopen en debuteerde op 30 september 2020 in de League Cup-wedstrijd tegen Burnley (0-3 zege) voor Manchester City. De middenvelder maakte een maand later ook zijn Champions League-debuut tegen Olympique Marseille (0-3 zege) door in te vallen voor smaakmaker Kevin De Bruyne. City won dat seizoen zowel de landstitel als de League Cup, maar verloor de Champions League-finale. Voor Palmer bleef het aantal beperkt tot twee wedstrijden.

In het seizoen 2021-2022 werd Palmer een vaste selectiespeler bij Manchester City. De linkspoot mocht in de Community Shield-wedstrijd tegen Leicester City (0-1 nederlaag) zelfs starten en maakte zijn Premier League-debuut op 21 augustus 2021 tegen Norwich City (5-0 zege). Een maand later maakte hij in de League Cup-wedstrijd tegen Wycombe Wanderers (6-1 zege) zijn eerste doelpunt. Palmer scoorde dat seizoen eveneens tegen Club Brugge (Champions League) en Swindon Town (FA Cup).

Met elf wedstrijden bleef het aandeel van Palmer in zijn eerste volledige seizoen bescheiden. Manager Pep Guardiola liet de middenvelder in het seizoen 2022-2023 vaker opdraven: 25 keer. Tijdens dit seizoen won hij zijn tweede landstitel, de FA Cup en de Champions League. Tijdens de Europese finale tegen Internazionale (1-0 zege) bleef hij de volledige negentig minuten op de reservebank.

Cole Palmer (Chelsea)
Cole Palmer als speler van Chelsea (Pro Shots)

Transfer naar Chelsea

In augustus 2023 scoorde Palmer tegen zowel Arsenal (Community Shield) als Sevilla (Europese Supercup). Waar de Londenaren vanaf elf meter te sterk bleken voor Manchester City, daar werd de strafschoppenserie tegen de Spanjaarden wel in winst omgezet. Ondanks de sterke start van het seizoen besloot de getalenteerde middenvelder afscheid te nemen van de club. Voor een transfersom van 46 miljoen euro maakte Palmer de overstap naar competitiegenoot Chelsea.

Palmer maakte op 2 september 2023 zijn debuut voor Chelsea, dat met 0-1 verloor van Nottingham Forest. Op 7 oktober maakte de miljoenenaanwinst zijn eerste doelpunt in de uitwedstrijd tegen Burnley (1-4 zege). Ondanks de grillige prestaties van The Blues groeide de middenvelder uit tot een absolute sterkhouder. Vooral in april 2024 liet Palmer zich gelden met een hattrick tegen Manchester United (4-3 zege) en een vierklapper tegen Everton (6-0 zege). Hij sloot zijn debuutseizoen op Stamford Bridge af met 25 doelpunten en vijftien assists in 45 officiële duels.


Interlandcarrière Cole Palmer

Palmer doorliep verschillende jeugdelftallen van Engeland. Op 17 november 2023 maakte de Chelsea-middenvelder zijn debuut voor het nationale team van Engeland, dat een 2-0 zege boekte op Malta. In deze EK-kwalificatiewedstrijd viel hij na 61 minuten in voor Marcus Rashford. Drie dagen later mocht hij eveneens aantreden in de uitwedstrijd tegen Noord-Macedonië (1-1).

Laatste update: 28 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie