Kevin De Bruyne

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne is uitgegroeid tot een van de beste middenvelders ter wereld. De Belg groeide vooral in het shirt van de Engelse topclub Manchester City uit tot absolute uitblinker, nadat hij eerder nog werd afgeschreven door Chelsea.

  • De Bruyne speelt momenteel voor Manchester City
  • De middenvelder won in 2023 de Champions League
  • Hij won dat jaar al zijn vijfde landstitel met City
  • De Bruyne won met KRC Genk ook de Belgische titel
  • Hij debuteerde in 2010 als A-international van België

Clubcarrière

Kevin De Bruyne werd geboren in het Vlaamse Drongen, op 28 juni 1991. Op zesjarige leeftijd begon hij met voetballen  voor de amateurclub KVV Drongen. Na een jaar vertrok hij al naar AA Gent. Hier maakte De Bruyne indruk en daarmee verdiende hij als veertienjarige een kans in de voetbalacademie van KRC Genk. Hoewel er veel van hem verwacht werd in Genk, verbleef de jonge puber eerst een jaar in een pension en daarna in een gastgezin, waar hij mentaal een uiterst moeilijke periode doormaakte.

KRC Genk

De Bruyne werd zelfs na een seizoen weggestuurd in het gastgezin waar hij verbleef, waar hij te introvert, asociaal en eigengereid werd bevonden. Noodgedwongen verhuisde de zestienjarige De Bruyne naar een pension voor moeilijk opvoedbare kinderen. Hij herpakte zich en nam sportieve revanche door harder te trainen. Tijdens interviews verklaar De Bruyne weleens dat de nare ervaring met het gastgezin een levensles is geweest voor de rest van zijn carrière.

Na een geslaagd seizoen bij het beloftenteam onder leiding van trainer Domenico Olivieri greep De Bruyne op het einde van het seizoen 2008-2009 de kans om zich te bewijzen in het eerste elftal van KRC Genk. De Bruyne debuteerde op het hoogste niveau van de Belgische competitie op 9 mei 2009 toen interim-trainer Pierre Denier hem als 17-jarige belofte liet invallen op het veld van Charleroi. De wedstrijd verloor Genk overigens met 3-0.

Europees debuteerde De Bruyne in de voorrondes van de eerste editie van de Europa League. Genk speelde tegen Lille OSC en werd uitgeschakeld. De Bruyne mocht in beide wedstrijden invallen. Zijn eerste doelpunt in de Jupiler Pro League maakte hij tijdens de topper tegen Standard Luik. In totaal speelde De Bruyne in seizoen 2009-2010 39 officiële duels voor de club en maakte hij daarin drie doelpunten.

Door zijn goede spel stond De Bruyne voor het seizoen 2010-2011 in de belangstelling van diverse clubs, waaronder FC Twente. Het lukt KRC Genk echter om de speler te behouden, waar hij ondertussen ook zijn eerste Europese treffer maakte. Na een periode van afwezigheid door ‘klierkoorts’ maakte De Bruyne tijdens het seizoen nog zijn rentree in de ploeg en werd hij zelfs met KRC Genk kampioen van de Belgische competitie. In het seizoen 2011-2012 speelde De Bruyne 28 wedstrijden en produceerde daarin acht goals en tien assists.

Chelsea

Op 31 januari 2012 tekende De Bruyne een contract voor vijf jaar bij Chelsea. De Engelse club betaalde zo’n negen miljoen euro voor zijn overgang en leende hem meteen terug uit aan Genk. De Bruyne zou bij Chelsea verenigd worden met landgenoten Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Eden Hazard en Thorgan Hazard, ware het niet dat hij sinds augustus 2012 voor een seizoen zonder aankoopoptie uitgeleend werd aan het Duitse Werder Bremen.

Werder Bremen

Gedurende het seizoen 2012-2013 kwam De Bruyne uit het Duitse Werder Bremen. Hij groeide uit tot een vaste waarde en speelde het grootste deel van de wedstrijden. Enkel op het einde van het seizoen moest hij enkele wedstrijden missen vanwege zijn blessure. Toch belette hem dit niet om in de laatste wedstrijden nog een paar keer te scoren en zo Werder te helpen bij het voorkomen van degradatie. 

Terug naar Chelsea

Tijdens de openingswedstrijd van Chelsea in het seizoen 2013-2014 tegen Hull City gaf De Bruyne een assist aan Oscar. Hiermee werd hij in zijn eerste officiële wedstrijd voor Chelsea verkozen tot Man of the Match. Na deze match verdween De Bruyne naar de bank. Manager José Mourinho verklaarde dat De Bruyne zich niet kon aanpassen aan de speelstijl van Chelsea. De Bruyne kreeg in de eerste helft van het seizoen 2013-2014 geen speelkansen en hij raakte uit vorm. Dit was duidelijk te merken tijdens de wedstrijden bij de Rode Duivels, waar hij wel speelkansen kreeg.

De toenmalige bondscoach van de Rode Duivels, Marc Wilmots, wees zijn spelers erop dat ze zo veel mogelijk moesten spelen bij hun club. Aangezien dit voor De Bruyne niet het geval was, vroeg hij voor een uitleenbeurt of transfer tijdens de winterse transferperiode. Het werd een ware transfersoap, want er waren tal van ploegen die belangstelling toonden voor De Bruyne.

VfL Wolfsburg

Op 18 januari 2014 tekende De Bruyne een contract tot 2019 bij VfL Wolfsburg. De Duitse club betaalde dertig miljoen euro voor zijn handtekening, op dat moment de duurste transfer in de geschiedenis van de club. Naar aanleiding van deze transfer diende De Bruyne in 2019 een klacht in tegen zijn makelaar Patrick De Koster die samen met diens zakenpartner Didier Frenay een te hoog commissieloon (tien miljoen euro) zou hebben opgestreken. In augustus 2020 werd De Koster door de Brusselse onderzoeksrechter Claise aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en witwaspraktijken. De Koster zelf beweerde dat hem niks strafrechtelijk te verwijten valt.

Op 25 januari 2014 maakte De Bruyne als basisspeler zijn debuut tegen Hannover 96. Op 30 mei 2015 won Wolfsburg de Duitse beker. De Bruyne maakte het tweede doelpunt voor Wolfsburg in de finale: 1-3. In het seizoen 2014-2015 verbrak De Bruyne het assist record in de Bundesliga door 21 assists te geven. 

(Pro Shots)

Smaakmaker bij Manchester City

De Bruyne tekende in augustus 2015 een contract tot medio 2021 bij Manchester City, de nummer twee van de Premier League in het voorgaande seizoen. Dat betaalde circa 76 miljoen euro voor hem aan Wolfsburg, dat daarbij nog tot maximaal zes miljoen aan eventuele bonussen in het vooruitzicht kreeg. De transfer maakte De Bruyne op dat moment de duurste Belgische voetballer ooit van België. Hij verbrak het record van Christian Benteke, die een maand eerder voor circa 46 miljoen euro van Aston Villa naar Liverpool ging. Bij Manchester City kwam De Bruyne onder andere collega-Rode Duivel Vincent Kompany tegen.

De Bruyne maakte zijn debuut voor die club op 12 september 2015 tegen Crystal Palace. Hij verving Sergio Agüero binnen een half uur. Op 15 september maakte de Bruyne ook zijn Europese debuut voor City, tegen Juventus. Een week later, in verloren wedstrijd tegen West Ham United, maakte hij bij zijn debuut in de basisploeg zijn eerste goal namens de Engelse topclub. Scoren deed hij de drie wedstrijden daarna nogmaals.

Op 20 oktober 2015 maakte de FIFA een lijst van 23 spelers bekend voor de Ballon d’Or. De Bruyne was één van die 23 spelers. Een dag na die onthulling was de Bruyne belangrijk voor zijn club in de Champions League tegen Sevilla door in blessuretijd het winnende doelpunt te produceren. Na een blessure werd hij opnieuw belangrijk door onder meer in de thuis- en uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain te scoren, waardoor Manchester City voor het eerst in haar historie de halve finale van de Champions League bereikte. Real Madrid bleek daarin te sterk. Over het hele seizoen speelde de Bruyne 41 wedstrijden (zestien doelpunten).

In het seizoen 2016-2017 kregen Manchester City en De Bruyne een nieuwe manager: Pep Guardiola. Onder de Spanjaard stond de Bruyne de eerste zes wedstrijden in de basis, waaronder de belangrijke Derby van Manchester. In die wedstrijd maakte hij zijn eerste derbygoal. Het eerste seizoen onder Guardiola was collectief gezien nog geen schot in de roos. In het seizoen 2016-2017 speelde De Bruyne van alle spelers van Manchester City de meeste wedstrijden: 49. Zeven keer kwam hij tot scoren.

Het seizoen 2017-2018 begon niet slecht voor Manchester City met 4 wedstrijden ongeslagen, waaronder een 5-0 zege op Liverpool. Manchester City was nog altijd ongeslagen toen het in speelronde zeven op bezoek ging bij Chelsea, de titelverdediger. De Bruyne zorgde voor de winst van City door het enige doelpunt van de wedstrijd te maken. Op 13 december 2017 brak Manchester City een record door de vijftiende opeenvolgende wedstrijd in de Premier League te winnen (4-0 bij Swansea City). De Bruyne hielp daarbij door de 2-0 te scoren.

Op 22 januari 2018 tekende De Bruyne een nieuw contract bij The Citizens, tot 2023. Op 25 februari won Manchester City haar eerste prijs sinds de aanstelling van Guardiola: de League Cup. In de 3-0 winst op Arsenal speelde de Bruyne de hele wedstrijd. Manchester City won op 14 april van Tottenham Hotspur. Doordat Manchester United een dag later verloor van West Bromwich Albion, werd Manchester City kampioen van Engeland. Op de laatste speeldag won Manchester City in de slotfase met 1-0 van Southampton met een assist van De Bruyne. Hiermee doorbrak City de magische grens honderd punten, iets wat geen andere Premier-League-club ooit gedaan had. Opnieuw speelde de Belg de meest wedstrijden van alle City-spelers dat seizoen: 52 wedstrijden (twaalf goals). Ook had de Bruyne 16 assists achter zijn naam, de meeste van de Premier League dat seizoen.

(Pro Shots)

Eindelijk Champions League-winnaar

De Bruyne bleef in al die jaren van onschatbare waarde voor Manchester City. In 2019, 2020 en 2022 werd zijn werkgever nogmaals kampioen van Engeland. Ook won City verschillende nationale bekers, maar in de Champions League ging het lange tijd mis voor The Citizens. De Bruyne speelde in 2021 wel de finale van het miljoenenbal, maar hierin bleek zijn oude werkgever Chelsea met 1-0 te sterk. Door een geniepige overtreding van Antonio Rüdiger viel de Belg voortijdig uit: een gebroken oogkas werd later vastgesteld.

Ook in de Champions League-finale van 2023 viel De Bruyne geblesseerd uit. De Belg moest tegen Internazionale al voor rust naar de kant, maar ditmaal liep de wedstrijd wel positief af voor Manchester City (1-0 zege). In het seizoen 2022-2023 won hij ook de FA Cup en zijn vijfde landstitel in City-shirt. Door een blessure moest De Bruyne in het daaropvolgende seizoen enige tijd toekijken, maar met de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams groeide zijn erelijst.


Interlandcarrière

Op 11 augustus 2010 maakte De Bruyne zijn debuut bij de nationale ploeg van België. In een oefeninterland tegen Finland mocht hij van bondscoach Georges Leekens in de basis starten. Tijdens de rust werd hij vervangen door Steven Defour. Op 12 oktober 2012 was hij in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Servië Man of the Match. Hij gaf de assist voor het openingsdoelpunt aan Christian Benteke en tekende met zijn eerste doelpunt voor de 0-2.

Na deze prestatie was De Bruyne niet meer weg te denken uit de basiself. Op het WK in 2014 maakte de middenvelder een goal op aangeven van Romelu Lukaku, die zijn verdediger achter zich liet en daarna een pas gaf naar De Bruyne, die de Amerikaanse doelman Tim Howard kansloos liet. Dankzij de doelpunten van De Bruyne en Lukaku gingen de Rode Duivels naar de kwartfinales. Op 5 juli werd België uitgeschakeld door de Argentijnse nationale ploeg na een doelpunt van Gonzalo Higuaín.

(Pro Shots)

Met de Spaanse bondschoach Martínez aan het roer hoopte de gouden generatie van België haar eerste prijzen te pakken op de grote toernooien. Hoewel België in 2018 goede kans maakte, kwam het toch niet verder dan de derde plek. Een hoogtepunt in de geschiedenis van de Belgische voetbalhistorie, maar ook een teleurstelling vanwege de hoge verwachtingen vooraf. Ook voor het EK 2020, dat vanwege de coronapandemie in 2021 werd gespeeld, waren de verwachtingen torenhoog, maar in de kwartfinale sneuvelde de missie.

De Belgische generatie slaagde er niet in om te schitteren tijdens het WK 2022 in Qatar. De Bruyne speelde een anonieme rol op dit wereldkampioenschap en kon niet verhinderen dat België al in de groepsfase naar huis werd gestuurd.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie