Noord-Macedonië

Skopje

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Noord-Macedonië

Het nationale team van Noord-Macedonië draagt de bijnaam De Rode Leeuwen. Het land was één keer actief op een grote eindronde: het EK in 2021.

  • Het nationale team van Noord-Macedonië maakt deel uit van de FFM
  • Na de uiteenval van Joegoslavië was het land actief als Macedonië
  • De bijnaam van het team luidt ‘De Rode Leeuwen’
  • In 2021 was Noord-Macedonië actief op het EK
  • Het team was nog nooit actief op een WK

EK-debuut smaakt naar meer

Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd Macedonië in 1991 een onafhankelijk land. Vanwege een conflict met Griekenland werd in 2019 besloten om de naam aan te passen, waardoor het land sindsdien actief is als Noord-Macedonië. Onder die naam is ook het nationale team sindsdien actief.

Op 13 oktober 1993 speelde Macedonië de eerste interland uit de eigen voetbalgeschiedenis. Het werd meteen een succes: Slovenië werd met 4-1 verslagen. In 1994 mocht het land voor het eerst competitief in actie komen tijdens de kwalificatiefase voor het EK van 1996. Regerend Europees kampioen Denemarken wist de Macedoniërs met moeite op 1-1 te houden, waar België (1-1) en Cyprus (3-0) eveneens veel moeite ondervonden met de debutant. In de laatste zes kwalificatieduels werden daarentegen maar twee punten behaald.

In de kwalificatiefase voor het WK van 1998 boekte Macedonië een historische overwinning. In Vaduz boekten De Rode Leeuwen op 9 november 1996 een recordzege van 1-11 op Litouwen. Dejvi Glavevski nam drie van de elf doelpunten voor zijn rekening. Eén van de treffers kwam op naam van Georgi Hristov, die in Nederland zijn voetbalkunsten vertoonde in het tenue van NEC, PEC Zwolle en FC Den Bosch. De Macedonische formatie eindigde met dertien punten als vierde in deze kwalificatie.

Goran Pandev

EK-debuut

Macedonië deed tot en met het WK van 2018 nooit echt mee om de tickets voor een eindronde. Voor het EK van 2016 eindigde het team zelfs onderaan in een groep met Luxemburg. Een debuut op het Europees Kampioenschap was dan ook ver weg, maar in de eerstvolgende EK-kwalificatiefase zorgde het team als Noord-Macedonië voor een grote stunt. Achter Polen en Oostenrijk plaatsten de manschappen van Igor Angelovski zich voor de play-offs. Na een 2-1 overwinning op Kosovo maakte sterspeler Goran Pandev in de finale tegen Georgië het verschil: 0-1.

Na de stunt in Tbilisi werd Noord-Macedonië voor de groepsfase van het EK van het gekoppeld aan het Nederlands elftal, Oekraïne en Oostenrijk. Bondscoach Angelovski werd met zijn team kansloos gelaten. Pandev zorgde in de eerste groepswedstrijd tegen Oostenrijk nog wel voor de gelijkmaker, maar in het slotkwartier ging de ploeg alsnog ten onder: 1-3. Ook Oekraïne (1-2) en Nederland (0-3) gingen er met de drie punten vandoor in de onderlinge wedstrijden.

Laatste update: 23 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie