Italië naar EK na zware bevalling

Italië mag de Europese titel volgend jaar ‘gewoon’ verdedigen op het EK in Duitsland. De Azzurri bleven maandagavond overeind tegen de grote concurrent Oekraïne: 0-0.

Oekraïne bestolen van strafschop?

Italië wist vrijdagavond op te klimmen naar de tweede plaats in Groep C van de EK-kwalificatiefase. Daardoor volstond een gelijkspel tegen Oekraïne om het ticket binnen te slepen. Het door oorlog geteisterde thuisland moest dus winnen, maar slaagde er voor rust slechts sporadisch in om het doelman Gianluigi Donnarumma lastig te maken. De Italianen kregen voor rust zelfs de beste mogelijkheden om de score te openen, maar doelman Anatolii Trubin redde Oekraïne meermaals op fraaie wijze.

Na rust vergat de EK-winnaar van 2021 opnieuw om het krachtsverschil in doelpunten om te zetten. Dat liep bijna slecht af, ware het niet dat een fout van Donnarumma niet werd afgestraft. Vlak voor tijd werd een Oekraïense penaltyclaim eveneens afgewimpeld, hoewel er wel degelijk contact was.

Door het doelpuntloze gelijkspel is Italië zeker van deelname aan het EK. Engeland was in deze groep al zeker van een ticket. The Three Lions sloten de campagne af in Noord-Macedonië, waar Harry Kane in de 59ste minuut de eindstand op 1-1 bepaalde. Enis Bardhi had de thuisploeg eerder op voorsprong gezet door een rebound te verzilveren na eerst een strafschop te hebben gemist.

Groep E: Tsjechië verpest droom Moldavië

Het is Moldavië niet gelukt om voor het eerst in de geschiedenis het EK te bereiken. Met Ioan Nicolaescu van sc Heerenveen als aanvalsleider had het land moeten winnen bij Tsjechië, maar dat zat er mede dankzij een rode kaart van Vladislav Baboglo niet in. David Doudera, Tomas Chory en Tomás Soucek verzekerden de Tsjechen van een trip naar Duitsland: 3-0.

In dezelfde groep eindigde het duel tussen Albanië en de Faeröer onbeslist. Beide teams kwamen niet tot scoren.

Groep H: Slovenië naar EK

Ook Slovenië is volgend jaar zomer actief op het EK. Een 2-1 overwinning op Kazachstan volstond maandag voor het veiligstellen van de tweede plaats. Het al geplaatste Denemarken verloor gelijktijdig met 2-0 bij Noord-Ierland, waar Finland geen fout maakte op bezoek bij San Marino (1-2).