Moldavië

Chisinau

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Moldavië

Het nationale team van Moldavië draagt de bijnaam Selectionata. Het Oost-Europese land is vooralsnog nooit actief geweest op een grote eindronde (EK of WK).

De voetbalbond van Moldavië, de Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF), werd pas in 1990 opgericht. Dat heeft logischerwijs te maken met het feit dat het land tot 1991 tot de Sovjet-Unie behoorde. De eerste interland van de nationale ploeg werd gespeeld op 2 juli 1991 tegen Georgië, dat met 2-4 te sterk bleek.

In competitief verband schreef Moldavië zich voor het eerst in voor de kwalificatiefase van het EK van 1996. De debutant beleefde een vliegende start met overwinningen op Georgië (0-1) en Wales (3-2), maar won daarna alleen nog het weerzien met de Georgiërs. Tussendoor gingen alle kwalificatiewedstrijden verloren. Met negen punten schoot het land tekort om aanspraak te kunnen maken op een EK-ticket.

Moldavië eindigde als vierde in kwalificatiefase voor het EK van 1996. Voor de Europese eindronde van 2004 eindigde het team op dezelfde plaats, maar in alle andere pogingen moest het land genoegen nemen met een vijfde of zelfs een zesde plaats. In april 2008 werd de vooralsnog hoogste FIFA-ranking ooit behaald: een 37ste plaats.

Balans tegen Oranje

Nederland en Moldavië hebben vooralsnog vier keer tegenover elkaar gestaan in een onderlinge wedstrijd. Het betrof kwalificatiewedstrijden voor de EK’s van 2004 en 2012. De oranjehemden wisten alle wedstrijden in eigen voordeel te beslissen en zijn zodoende foutloos.

In april 2003 won Oranje uiterst moeizaam in Tiraspol, waar Mark van Bommel vlak voor tijd de 1-2 maakte. Het thuisduel in oktober 2003 verliep een stuk eenvoudiger: 5-0. De ontmoetingen van 2003 en 2004 verliepen allebei zeer moeizaam. Klaas-Jan Huntelaar werd zowel thuis als uit matchwinner (1-0 en 0-1).

Laatste update: 22 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie