Paris Saint-Germain is een voetbalclub uit de Franse hoofdstad Parijs. Na de Qatarese overname groeide de club uit tot de grootste club van Frankrijk, maar Champions League-glorie ontbreekt nog op het wensenlijstje.
Paris Saint-Germain werd in 1970 opgericht als fusieclub
Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Parc des Princes
De bijnaam van de club luidt ‘Les Parisiens’
PSG werd elf keer kampioen van Frankrijk
De Europacup II staat ook in de prijzenkast
De grootste club van Frankrijk
In 1904 werd in Parijs de club Stade Saint-Germanois opgericht, de voorloper van PSG. Deze club speelde tot de promotie naar de Division 2 in 1970 op amateurniveau. In datzelfde jaar probeerde Paris FC in de hoogste divisie van Frankrijk in te stromen, maar dat plan mislukte en dus werd gezocht naar een oplossing. Op 26 juni 1970 besloten Stade Saint-Germanois en Paris FC samen te gaan onder de naam Paris Saint-Germain. Deze nieuwe club werd meteen kampioen en promoveerde daarmee naar de hoogste divisie.
PSG werd door de promotie een profclub, maar een topclub werd het niet meteen. Sterker nog: binnen een aantal seizoenen ontstond er een gigantische tweespalt binnen de club. Een stemming om de clubnaam te wijzigen in Paris FC werd nipt afgewezen en dat had als gevolg dat er een splitsing ontstond. Paris FC kreeg het professionele gedeelte toegewezen en Paris Saint-Germain werd teruggezet naar de derde klasse.
Door deze splitsing raakte PSG uit de gratie, maar al snel werd de weg naar boven ingeslagen. De club kreeg in 1973 de kans om te promoveren en daarop werd opnieuw de profstatus aangevraagd. PSG eindigde als tweede in de Divison 2 Groep B en won de daaropvolgende play-offwedstrijd tegen US Valenciennes. PSG is sindsdien onafgebroken actief in de hoogste divisie, waar uitgerekend Paris FC dat seizoen juist afdaalde. De stadgenoot is tegenwoordig actief in de Ligue 2, maar daalde in de jaren tachtig zelfs af naar het vijfde niveau.
Eerste landstitel
PSG presteerde uiterst grillig op het hoogste niveau van Frankrijk. De Parijzenaars eindigde in 1983 als derde en een jaar later als vierde, maar daarna viel de ploeg zomaar terug naar de dertiende plaats op de ranglijst. Toch waren de hoge klasseringen in die jaren een voorbode. Vijftig jaar na Racing Club de Paris lukte het Paris Saint-Germain om eindelijk weer om een landstitel naar de hoofdstad te brengen. Dat was vooral te danken aan de goals van Safet Susic, die in 2004 door France Football werd uitgeroepen tot beste speler aller tijden van Les Parisiens.
Het kampioenschap van 1986 weerhield PSG er niet van om grillig te blijven presteren. In 1994 werd een tweede landstitel op de erelijst geplaatst, nadat het op advies van Canal+ weigerde om de titel van een jaar eerder te aanvaarden na het omkoopschandaal bij aartsrivaal Olympique Marseille. In die jaren nam de club ook meermaals deel aan de Europese competities. Na meermaals in de halve finales te zijn uitgeschakeld lukte het PSG om in 1996 de Europacup II te winnen ten koste van het Oostenrijkse Rapid Wien (1-0).
Paris Saint-Germain kende desalniettemin ook diepe dalen. Na het kampioenschap van 1994 werden tweede en derde plaatsen afgewisseld met klasseringen in de middenmoot van de Ligue 1, waarbij vooral de periode 2005-2010 heel moeizaam verliep. De Parijzenaars eindigden achtereenvolgens als negende, negende, vijftiende, zestiende, zesde en dertiende.
De overname
In 2011 herstelde PSG zich middels een keurige vierde plaats op de ranglijst. Dat jaar veranderde sowieso alles in het Parc des Princes. De club werd overgenomen door het bedrijf Qatar Sports Investments van Tamim bin Hamad al-Thani (Emir van Qatar), dat Nasser Al-Khelaïfi naar voren schoof als de grote baas. Plotseling kreeg Paris Saint-Germain de beschikking over een waanzinnig budget. Met Leonardo als technisch directeur werden meerdere Franse internationals aangetrokken, terwijl Javier Pastore voor 42 miljoen euro uit handen van andere grote topclubs werd gehouden. Enkele maanden later werd trainer Antoine Kombouaré vervangen door de hoog aangeschreven Carlo Ancelotti.
Zlatan Ibrahimovic
PSG bleef in die jaren fors spenderen om de selectie verder op peil te brengen. Zo werden spelers als Zlatan Ibrahimovic, Gregory van der Wiel, Maxwell (ex-Ajax), Alex (ex-PSV), Thiago Motta en Thiago Silva allen naar het Parc des Princes gehaald in de twee daaropvolgende transferwindows. Zij kregen later gezelschap van spelers als David Beckham (gehuurd van LA Galaxy), Marquinhos, David Luiz, Ángel Di Maria en Edinson Cavani. Voor de drie laatstgenoemde spelers telde PSG elk meer dan zestig miljoen euro neer.
Oppermachtig in Frankrijk
De financiële power van Paris Saint-Germain zorgde voor een nieuw speelveld in de Franse Ligue 1. In 2002 moesten de Parijzenaars nog genoegen nemen met een tweede plek op de ranglijst, maar daarna werd de ploeg bijna oppermachtig in eigen land. Met groot machtsvertoon werd PSG tussen 2013 en 2016 vier keer op rij kampioen. Na de eerste landstitel sinds de overname lukte het alleen AS Monaco (2017) en Lille OSC (2021) om de Parijse hegemonie te doorbreken. Ook werden de twee Franse bekers (Coupe de France en Coupe de la Ligue) veelvuldig naar het Parc des Princes gehaald.
PSG werd in 2017 op waarde geklopt door AS Monaco. Kylian Mbappé was dat seizoen de grote uitblinker bij de Monegasken en dat zinde de clubleiding in Parijs vanzelfsprekend niet. De razendsnelle aanvaller werd voor een seizoen gehuurd van de competitiegenoot en een daaropvolgende koopclausule van ongeveer 180 miljoen euro. Mbappé is daarmee de op één na duurste voetballer aller tijden.
Kylian Mbappé (Pro Shots)
In de zomer van zijn overstap naar PSG lukte het de clubleiding om een nóg duurdere transferdeal te sluiten. De Franse grootmacht betaalde 222 miljoen euro voor FC Barcelona-aanvaller Neymar, een op dat moment verdubbeling van het oude transferrecord (Paul Pogba voor 105 miljoen euro naar Manchester United). Zijn overstap naar Parijs zorgde voor grote frustratie in Catalonië, maar Barcelona stond machteloos door de verplichte gelimiteerde gelimiteerde transfersom in zijn contract.
Champions League-droom
Vooralsnog ontbreekt de Champions League op de erelijst van Paris Saint-Germain. In het seizoen 2019-2020 lukte het de Parijzenaars voor de eerste keer in de clubgeschiedenis om door te dringen tot de finale van de Champions League, maar de Duitse topclub Bayern München bleek in het Estádio da Luz (Lissabon) met 1-0 te sterk. Uitgerekend de Fransman Kingsley Coman kopte in de 59ste minuut het winnende doelpunt tegen de touwen.
Lionel Messi (Pro Shots)
Voor de steenrijke eigenaren van PSG blijft het winnen van de Champions League de ultieme droom. In de zomer van 2021 besloot de Franse topclub er daarom een schepje bovenop te doen. In één transferzomer lukte het PSG om doelman Gianluigi Donnarumma, verdedigers Achraf Hakimi en Sergio Ramos, middenvelder Georginio Wijnaldum én steraanvaller Lionel Messi aan te trekken. De Argentijn had eigenlijk zijn aflopende contract willen verlengen bij FC Barcelona, maar dat bleek door financiële problemen onmogelijk. Binnen no-time werden Messi en Neymar herenigd in Parijs.
Ondanks de aanwezigheid van de steraanvallers lukte het PSG niet om een nieuwe Champions League-finale uit het vuur te slepen. De Parijzenaars werden in 2022 en 2023 zelfs vroegtijdig uitgeschakeld. In deze jaren liep het aantal landstitels op naar elf, maar dat zorgde slechts voor beperkte euforie.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie