Troyes AC

Troyes

Prijzenkast Troyes AC

2x Ligue 2

Het laatste nieuws over Troyes AC

Troyes AC is een Franse voetbalclub uit Troyes. Thuiswedstrijden van ESTAC worden afgewerkt in het Stade de l’Aube.

  • Troyes werd in 1900 opgericht
  • Voluit heet de club Espérance Sportive Troyes Aube Champagne
  • Het Stade de l’Aube is de thuisbasis van het team
  • Men won de Ligue 2 tweemaal

Troyes AC in nationaal clubverband

Troyes AC werd in 1986 opgericht als Association Troyes Aube Champagne (ATAC). Voor de oprichting bestonden er ook al voetbalclubs in de stad. In 1900 ontstond een voorloper onder de naam Union Sportive Troyenne, dat in de jaren dertig fuseerde met AS Savinienne. Als Association Sportive Troyenne et Savinienne besloot deze voetbalclub in 1935 een professionele status aan te vragen. Dit team bereikte in 1956 de finale van de Coupe de France, waarin men verloor van CS Sedan (1-3).

In de jaren zestig ging Association Sportive Troyenne et Savinienne failliet. Als Troyes Omnisports en later Troyes Aube Football maakte men in 1967 een doorstart, maar aan het einde van de jaren zeventig verdween ook deze club. Toch bleven de inwoners van de stad dromen van een voetbalclub op professioneel niveau. Dit leidde in 1986 tot de oprichting van een nieuwe club: Association Troyes Aube Champagne. In 2000 werd de naam veranderd in het huidige Troyes AC.

Stevige opmars

In het seizoen 1986-1987 maakte Troyes deel uit van de Division d’Honneur, het zesde niveau van Frankrijk. Het debuutseizoen leverde meteen een kampioenschap en dus promotie op. In de volgende jaren maakte het team een uitmuntende indruk. Tijdens de jaren negentig promoveerde de club meermaals, waardoor men in 1996 (tien jaar na de oprichting) al in de Division 2 mocht aantreden. Het debuutseizoen in deze divisie leverde een twintigste plaats op, maar desondanks bleef men gevrijwaard van degradatie. FC Perpignan en FCO Charleville gingen namelijk failliet.

De opmars van Troyes was vooral toe te schrijven aan trainer Alain Perrin, die tussen 1993 en 2002 aan het roer stond. Hij leidde de club in het seizoen 1998-1999 zelfs naar de Division 1, de hedendaagse Ligue 1. Voor het eerst in 21 jaar leverde de stad Troyes weer een club aan de elite van het Franse voetbal. Met tweemaal een zevende plaats (2001 en 2002) verliepen de volgende seizoenen nóg beter. Middenvelder Jérôme Rothen fungeerde in die seizoenen als de ster van het elftal.

Stade l'Aube (AC Troyes)
Het Stade l’Aube (Pro Shots)

Wisselvallige jaren

In 2002 maakte succestrainer Perrin de overstap naar Olympique Marseille. Het daaropvolgende seizoen stond onder leiding van Jacky Bonnevay en later Faruk Hadzibegic, maar zij konden de erfenis niet dragen. Na vier seizoenen degradeerde de club uit de Ligue 1. Een groter verval dreigde, ware het niet dat de nieuwe voorzitter Thierry Gomez een faillissement wist af te wenden. Al na twee seizoenen maakte Troyes een comeback op het hoogste niveau, mede dankzij de huurlingen Sébastien Grax en Bafétimbi Gomis.

Troyes AC degradeerde in 2007 voor de tweede keer uit de Ligue 1. In 2009 daalde men zelfs af naar het derde niveau, maar net zo snel keerde men ook weer terug in de hoogste klasse. Een jojo-periode volgde met degradaties in 2013, 2016 en 2018. ESTAC wist zich pas in 2022 voor het eerst weer eens te handhaven in de Ligue 1, maar degradeerde een jaar later wederom. Tijdens deze periode werd de club overgenomen door de City Football Group, waar ook clubs als Manchester City en Girona deel van uitmaken.

De overname door de City Football Group leidde tot boze reacties van eigen supporters. In mei 2024 liep dit zelfs behoorlijk uit de hand toen supporters en spelers elkaar bekogelden met vuurwerk. De ophef had alles te maken met de tegenvallende prestaties van Troyes AC, dat zelfs afdaalde naar het Championnat National (derde niveau).

Rivaliteit

Troyes AC heeft rivaliteit opgebouwd met een aantal lokale clubs. Men heeft ervaring opgedaan in zowel de Derby de la N77 (tegen AJ Auxerre), de Derby des Ardennes (CS Sedan) en de Derby de Champagne-Ardenne (Stade Reims).


Troyes AC in Europees clubverband

Troyes AC debuteerde in 2001 op het Europese strijdtoneel. Ten koste van clubs als AIK Solna, VfL Wolfsburg en Newcastle United wist men meteen de Intertoto Cup te winnen. Dit succes volstond om deel te nemen aan het UEFA Cup-toernooi. Men rekende in de eerste ronde af met het Slowaakse MFK Ruzomberok, maar Leeds United bleek vervolgens te sterk in een doelpuntrijk tweeluik.

In 2002 wist Troyes de halve finale van de Intertoto Cup niet te overleven. Men won over twee wedstrijden weliswaar van Villarreal, maar het opstellen van een niet speelgerechtigde speler kwam de club duur te staan. Een ronde eerder wisten de Fransen dankzij de uitdoelpuntenregel nog te winnen van NAC Breda (0-0 thuis, 1-1 uit).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Troyes gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Peter Feteris1979-1979
Philippe Sandler2021-2022

Het stadion van Troyes AC

Het Stade de l’Aube is sinds de oprichting in 1986 de thuisbasis van Troyes AC. Het stadion heeft een capaciteit van 20.400 plaatsen. Al voor de oprichting van ESTAC rolde de bal op deze locatie, waar in 1924 een eerste stadion werd gerealiseerd.


Veelgestelde vragen over Troyes AC

Wanneer is Troyes AC opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van het Stade de l’Aube?

Stade de l’Aube
42 Av. Robert Schumann, 10000 Troyes
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade de l’Aube?

20.400 plaatsen

Wat is de website van Troyes AC?

Klik hier om Troyes AC online te bezoeken

Waar kan ik Troyes AC vinden op sociale media?

Troyes AC is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie