Newcastle United

Newcastle upon Tyne

Prijzenkast

Premier-League-logo

4x landskampioen

6x FA Cup

1x Community Shield

4x Championship/Second Division

Het laatste nieuws over Newcastle United

Newcastle United is een Engelse voetbalclub uit Newcastle upon Tyne. Thuiswedstrijden van The Magpies worden afgewerkt in het St. James’ Park.

  • Newcastle United werd in 1881 opgericht
  • Het St. James’ Park is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Magpies’
  • Newcastle United won de landstitel viermaal
  • Het team won zes keer de FA Cup

Nieuwe topclub in de maak?

In november 1881 besloot de Stanley Cricket Club een eigen voetbalteam op te richten. De voetbalploeg ging in november van het daaropvolgende jaar verder als Newcastle East End Football Club. Na fusies met Rosewood FC en Newcastle West End ontstond in 1892 de hedendaagse naam: Newcastle United. Ook toevoegingen als ‘Rangers’ en ‘City’ behoorden tot de opties, maar de voorkeur ging dus uit naar United. Met deze naam wilde de club vooral eenheid uitstralen.

Newcastle United nam in het seizoen 1892-1893 deel aan de Northern League. Clubs als Middlesbrough en Sheffield United behoorden dat jaargang tot de tegenstanders. Deze competitie bestond uit welgeteld tien wedstrijden en het FA Cup-avontuur duurde maar één ronde, waardoor het team veel oefenwedstrijden afwerkte. Newcastle United mocht het onder meer opnemen tegen Liverpool, Notts County, Nottingham Forest, Sheffield Wednesday, Sunderland AFC en het Schotse Celtic.

In 1893 kreeg Newcastle United geen permissie om deel te nemen aan de First Division van de Football League. Wel mocht de club deelnemen aan de Second Division. De vierde plaats achter Liverpool, Small Heath (het huidige Birmingham City) en Notts County volstond net niet voor kwalificatie aan de testwedstrijden. Alleen de topdrie van de Second Division kreeg de kans om zich te meten met clubs uit de hoogste divisie, met promotie/degradatie als inzet.

Eerste landstitels

Newcastle United promoveerde in het seizoen 1897–1898 naar de First Division door achter Burnley als tweede te eindigen. Met een dertiende plaats maakten The Georgies, zoals de inwoners van de stad worden genoemd, een prima eerste indruk. In 1902 steeg het team zelfs naar de derde plaats achter het rivaliserende Sunderland AFC en Everton. Newcastle United zakte een jaar later af naar de middenmoot, maar keerde daarna terug met een zeer competitieve selectie.

In het seizoen 1904-1905 veroverde Newcastle United de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. Het seizoen had nóg mooier kunnen aflopen, ware het niet dat de FA Cup-finale verloren ging door toedoen van Aston Villa (0-2). Meer dan 100.000 fans waren hiervan getuige in Londen. Newcastle United verloor de bekerfinales van 1906 en 1908 eveneens, maar wist tussendoor wel een nieuw succes binnen te slepen. In 1907 kroonde men zich voor de tweede keer tot kampioen van Engeland.

Het derde kampioenschap liet niet lang op zich wachten. In het seizoen 1908-1909 werd een voorsprong van zeven punten behaald op de naaste achtervolger Everton. Voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wisten The Magpies nog één trofee binnen te halen. Een dubbelslag van Albert Shepherd zorgde voor het verschil in de FA Cup-finale tegen Barnsley (2-0). De manschappen uit Newcastle hadden de bekerwinst kunnen prolongeren, maar in 1911 bleek Bradford City over twee duels te sterk.

Het logo van Newcastle United (Pro Shots)

Het vierde kampioenschap

Tussen 1915 en 1919 werd er niet gevoetbald in Engeland. Na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog beleefde Newcastle United een moeizame start, maar langzaam maar zeker keerde de frisheid weer terug op St. James’ Park. Dit resulteerde in een tijdsbestek van vier seizoenen in twee nieuwe trofeeën voor de prijzenkast. Na de FA Cup-triomf van 1924 (2-0 zege op Aston Villa) kroonde het team zich in 1927 voor de vierde keer tot landskampioen. Runner-up Huddersfield Town moest vijf punten achterstand toestaan in de First Division.

Na het kampioenschap van 1927 beleefde Newcastle United een moeizame periode. In 1930 eindigde de club zelfs als negentiende, maar dat bleek nipt voldoende om Burnley (21ste) en Everton (22ste) voor te blijven. Na de zeventiende plaats in het daaropvolgende seizoen ontstond er weer hoop op St. James’ Park. In 1932 kroonde men zich opnieuw tot FA Cup-winnaar en in 1933 zette men een keurige vijfde plaats neer. Het bleek een positieve uitschieter, want in het daaropvolgende seizoen ging het alsnog mis. Newcastle United degradeerde in 1934 voor het eerst uit de hoogste klasse van Engeland.

Nieuwe FA Cup-successen

Op Second Division-niveau beleefde Newcastle United een aantal moeizame jaren. Een snelle promotie bleef uit, deels gehinderd door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Pas in het seizoen 1947-1948 wisten de manschappen van George Martin promotie af te dwingen. Dat was mede te danken aan de beslissing om Jackie Milburn naar het centrum van de aanval te schuiven. Met 201 doelpunten in 399 wedstrijden groeide hij uit tot een van de invloedrijkste spelers uit de clubgeschiedenis.

Newcastle United draaide na de promotie van 1948 weer mee in de subtop van Engeland. Een nieuw kampioenschap bleef buiten het bereik, maar in het FA Cup-toernooi kreeg men de smaak weer te pakken. Zowel in 1951, 1952 als 1955 won men de prestigieuze beker door achtereenvolgens Blackpool, Arsenal en Manchester City te verslaan. Milburn maakte in 1951 het openingsdoelpunt na slechts 45 seconden. Dit bleef een FA Cup-record tot de treffer van Chelsea-speler Roberto Di Matteo in de finale van 1997 (42 seconden).

Grijze decennia

De FA Cup-triomf van 1955 staat nog altijd in de boeken als de laatste hoofdprijs. Zes jaar later degradeerde Newcastle United voor de tweede keer uit de First Division. In 1965 keerde het team terug in de hoogste klasse van Engeland en bleef daar actief totdat men in 1979 opnieuw afdaalde. Newcastle United wist in de tussentijd geen aansprekende successen binnen te halen. The Magpies bereikten weliswaar in de finale van de FA Cup (1974) en de League Cup (1976), maar Liverpool en Manchester City blokkeerden nieuw eremetaal.

Newcastle United promoveerde (1984) en degradeerde (1989) opnieuw in de jaren tachtig. In 1992 verbleef de club nog altijd in de Second Division, waardoor men ontbrak in het allereerste Premier League-seizoen. Een jaar na de invoering van de hedendaagse competitie promoveerde het team alsnog naar de hoogste klasse. In een tijdsbestek van vier seizoenen eindigde Newcastle United driemaal in de topdrie, maar een vijfde landstitel bleef uit. Wel vestigde de clubleiding een nieuwe transferrecord door aanvaller Alan Shearer voor vijftien miljoen pond los te weken bij Blackburn Rovers.

Standbeeld Alan Shearer bij Newcastle United
Een standbeeld van Alan Shearer bij St. James’ Park (Pro Shots)

De periode Shearer

Shearer beleefde een uitstekend debuutseizoen op St. James’ Park met 28 doelpunten uit veertig wedstrijden. Zijn tweede seizoen verliep een stuk moeizamer, maar de spits groeide nadien uit tot een fenomeen. In 405 officiële wedstrijden maakte de Engelsman maar liefst 206 doelpunten. De latere Match of the Day-analist voerde zijn productie op naar een totaal van 260 Premier League-treffers, waardoor hij een record vestigde. Ook spelers als Harry Kane en Wayne Rooney kwamen daar (vooralsnog) niet aan.

Newcastle United verloor in 1998 de FA Cup-finale van Arsenal. Een jaar later herhaalde dit scenario zich door toedoen van Manchester United, dat eveneens met 0-2 zegevierde op Wembley. Ten tijde van de tweede opeenvolgende bekerfinale stond de club onder leiding van manager Ruud Gullit. De Nederlander vertrok later die zomer en maakte plaats voor Sir Bobby Robson, die Newcastle United in 2002 naar de vierde plaats loodste. Een jaar later verbeterde men zich door als derde te eindigen in de Premier League.

In 2005 brak Newcastle United het eigen transferrecord door Michael Owen op te halen bij Real Madrid. De voormalig Liverpool-sensatie wist de hoge verwachtingen niet in te lossen, maar noteerde alsnog behoorlijke statistieken: dertig doelpunten in 79 officiële wedstrijden. Tijdens zijn periode als Georgie beëindigde Shearer zijn imposante voetbalcarrière (2006).

Degradatie uit de Premier League

Zonder de scoringsdrift van Shearer ging het bergafwaarts met Newcastle United. Een jaar na zijn afscheid verscheen Mike Ashley aan het roer als nieuwe eigenaar, maar hij frustreerde manager Kevin Keegan door onvoldoende te investeren in de selectie. In september 2008 stapte hij op. Joe Kinnear nam later die maand het stokje over van interim-manager Chris Hughton, maar in februari 2009 kwam ook zijn dienstverband ten einde. Uitgerekend clubicoon Shearer kreeg de loodzware opdracht om Newcastle United in de Premier League te houden. Dit bleek tevergeefs.

In de zomer van 2009 kreeg Hughton de kans om zich te bewijzen als manager. Hij wist Newcastle United binnen één seizoen terug te brengen op Premier League-niveau, maar sneuvelde vervolgens in december 2010. Alan Pardew werd aangesteld als nieuwe eindverantwoordelijke. Hij zorgde voor wisselende prestaties op St. James’ Park, maar zorgde ook voor nieuwe onrust. In 2014 kreeg de Newcastle-coach voetbalminnend Engeland over zich heen na diens kopstoot jegens Hull City-speler David Meyler. Hij kreeg een boete van 100.000 euro en werd door de FA veroordeeld tot zeven duels schorsing.

Pardew vertrok eind 2014 naar Crystal Palace. Zijn opvolger John Carver wist Newcastle United dat seizoen in de Premier League te houden (vijftiende), maar in 2016 degradeerden The Magpies alsnog uit de hoogste divisie. De gerespecteerde Rafael Benítez kreeg de taal om een snelle promotie tot stand te brengen. Hij slaagde met vlag en wimpel door het kampioenschap in het Championship binnen te slepen. Met 94 punten bleef men Brighton & Hove Albion nipt voor in de titelstrijd.

Omstreden overname

Benítez hield Newcastle United in het seizoen 2017-2018 in de Premier League (tiende). In de daaropvolgende seizoenen bleef de club meedraaien in de middenmoot. Critici beklaagden zich over het beleid van eigenaar Ashley, die veel te weinig geld zou steken in het versterken van de selectie. Dat was ook één van de redenen waarom Benítez zijn aflopende contract weigerde te verlengen. Hij werd opgevolgd door Steve Bruce, maar hij moest in oktober 2021 wijken na de overname door het Saudische investeringsfonds Public Investment Fund van de omstreden kroonprins Mohammed bin Salman.

Juichende spelers van Newcastle United
Juichende spelers van Newcastle United (Pro Shots)

Onder Saudische leiding besloot Newcastle United een aantal veranderingen door te voeren. Eddie Howe kwam als manager voor de spelersgroep te staan, waar spelers als Sven Botman, Alexander Isak en Kieran Trippier als aanwinsten werden gepresenteerd. Voor Isak betaalde de club een recordbedrag van circa zeventig miljoen euro. Die investering betaalde zich in het seizoen 2022-2023 al terug door als vierde te eindigen in de Engelse Premier League. Ook bereikte men de finale van de League Cup, maar daarin bleek Manchester United te sterk (0-2).

Rivaliteit

Sunderland AFC is de aartsrivaal van Newcastle United. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Tyne-Wear Derby. De rivaliteit ontstond al in de jaren tachtig van de negentiende eeuw, maar nam een vlucht in de twintigste eeuw. Dit leidde meermaals tot ongeregeldheden. Niet alleen raakten fans van beide clubs slaags met elkaar, maar ook spelers als Joey Barton en Steve Harper waren het slachtoffer. Laatstgenoemde werd als Newcastle-doelman door een zeventienjarige fan van Sunderland omver geduwd.

Ook Middlesbrough geldt als een rivaal van Newcastle United. Wedstrijden tussen deze clubs staan bekend als de Tyne-Tees Derby.


Europees voetbal

Newcastle United debuteerde in het seizoen 1968-1969 op het Europese podium. The Magpies rekenden meteen af met Feyenoord (4-0 thuis, 2-0 uit). Clubs als Sporting Portugal en Glasgow Rangers werden eveneens opzij geschoven, waarna ook het Hongaarse Újpest Dósza in de finale van de Jaarbeursstedenbeker moest buigen. Tussen 1969 en 1971 mocht de club opnieuw deelnemen aan dit toernooi, maar het lukte niet opnieuw om deze beker te bemachtigen. De eerste UEFA Cup-deelname (1977-1978) was met uitschakeling in de tweede ronde evenmin een succes.

In de jaren tachtig ontbrak Newcastle United op het Europese podium. Het team keerde in het seizoen 1994-1995 terug in de UEFA Cup, maar in de tweede ronde bleek Athletic Bilbao te sterk op basis van de uitdoelpuntenregel. In het seizoen 1996-1997 wist de Premier League-formatie drie rondes te overleven, totdat men in de kwartfinale op AS Monaco stuitte.

Champions League-debuut

Newcastle United debuteerde in het seizoen 1997-1998 in de Champions League. Op St. James’ Park rekende de club af met zowel FC Barcelona als Dinamo Kiev, maar PSV bleek in beide wedstrijden te sterk. Mede daardoor moest men genoegen nemen met een derde plaats in de groep. Newcastle United heeft sindsdien nog een aantal keer mogen deelnemen aan het miljoenenbal, maar zonder al te veel succes. In het UEFA Cup-toernooi van 2004-2005 strandde het team daarentegen in de halve finale tegen Olympique Marseille (0-0 thuis, 2-0 uit).

Na de Europa League-deelname in het seizoen 2012-2013 (uitgeschakeld door Benfica in de kwartfinale) ontbrak Newcastle United meer dan tien jaar in het Europese clubvoetbal. Pas in het seizoen 2023-2024 maakte men een comeback buiten de landsgrenzen door zich te kwalificeren voor de Champions League. Newcastle United boekte een fraaie 4-1 overwinning op het Franse Paris Saint-Germain, maar wist de groepsfase uiteindelijk niet te overleven. Met Borussia Dortmund en AC Milan zat men dan ook in de zogeheten groep des doods.

Klaas-Jan Huntelaar met sc Heerenveen tegen Newcastle United
Klaas-Jan Huntelaar met sc Heerenveen tegen Newcastle United (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

Newcastle United stond vooralsnog veertien keer tegenover een Nederlandse tegenstander. Feyenoord en PSV waren allebei vier keer de tegenstander, waar AZ, sc Heerenveen en NAC Breda tweemaal de degens mochten kruisen. De Engelsen trokken in de helft van de gevallen aan het langste eind (zeven keer), maar ook Feyenoord toonde zich meermaals de sterkste (tweemaal). De Eindhovenaren en de Alkmaarders wonnen één editie.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Newcastle United gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Patrick van Aanholt (2010)Siem de Jong (2014-2017)
Vurnon Anita (2012-2017)John Karelse (1999-2003)
Sven Botman (2022-heden)Patrick Kluivert (2004-2005)
Daryl Janmaat (2014-2016)Tim Krul (2006-2017)
Luuk de Jong (2014)Georginio Wijnaldum (2015-2016)

Newcastle United stond in de periode 1998-1999 onder leiding van een Nederlandse trainer. Ruud Gullit fungeerde destijds als manager van The Magpies.


Het stadion

Newcastle United speelt sinds 1891 op St. James’ Park, dat ruim tien jaar eerder al enige tijd als onderkomen werd gebruikt door voetbalclub Newcastle Rangers. Het lokale metrostation en verschillende straten in Newcastle upon Tyne zijn eveneens vernoemd naar St. James. Sinds de ingebruikname door The Magpies heeft het stadion verschillende renovaties doorgemaakt. De capaciteit bedraagt tegenwoordig 52.350 plaatsen, maar in september 1930 werd een record gevestigd tegen Chelsea (1-0 zege) door 68.386 voetbalfans te verwelkomen.

St. James' Park (Newcastle United)
St. James’ Park (Pro Shots)

St. James’ Park bestaat uit een viertal tribunes. Vooral de in elkaar doorlopende Millburn Stand en Leazes Stand maken het stadion van Newcastle United indrukwekkend. De lagere tribunes staan bekend als de East Stand en de Gallowgate Stand.


Veelgestelde vragen over Newcastle United

Wanneer is Newcastle United opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van St. James’ Park?

St. James’ Park
Barrack Rd, Newcastle upon Tyne NE1 4ST
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van St. James’ Park?

52.350 plaatsen

Wat is de website van Newcastle United?

Klik hier om Newcastle United online te bezoeken

Waar kan ik Newcastle United vinden op sociale media?

Newcastle United is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 11 april 2024

Populaire spelers Newcastle United

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie