Newcastle United

Newcastle upon Tyne

Prijzenkast

Premier-League-logo

4x landskampioen

6x FA Cup

1x Community Shield

4x Championship/Second Division

Het laatste nieuws over Newcastle United

Newcastle United is een Premier League-club uit de Engelse stad Newcastle upon Tyne. De club werd in 1881 opgericht en is sinds 1891 te bewonderen op St. James’ Park, dat een huidige capaciteit van ruim 52.000 plaatsen heeft.

  • Newcastle United werd in 1881 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op St. James’ Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Magpies’
  • Newcastle United werd viermaal kampioen van Engeland
  • Het team won zes keer de FA Cup

Nieuwe topclub in de maak

In november 1881 werd door de Stanley Cricket Club een voetbalteam opgericht. In het eerste decennium werd de naam en locatie meermaals veranderd, maar sinds 1892 is de naam Newcastle United in gebruik. In dezelfde periode werd ook St. James’ Park officieel in gebruik genomen als vaste thuishaven.

Newcastle United werd in 1893 toegelaten tot de Second Division van Engeland. The Magpies speelden vijf jaar op dit niveau alvorens het promotie afdwong naar de First Division. Er werd een uitstekend elftal op de been gebracht en dat leverde in korte tijd drie landstitels op: in 1905, 1907 en 1909. In dezelfde periode ging Newcastle United driemaal ten onder in de finale van de FA Cup, maar in 1910 werd ook deze trofee aan de prijzenkast toegevoegd door Barnsley in de finale op de knieën te dwingen.

(Pro Shots)

Na de succesvolle periode 1905-1910 werd Newcastle United nog éénmaal kampioen van Engeland: in 1927. De FA Cup werd daarna nog vijfmaal veroverd, maar de laatste beker dateert inmiddels ook alweer van 1955. The Toon Army wist daarna alleen nog de Jaarbeursstedenbeker (1969), Intertoto Cup (2006) en een aantal kampioenschappen op het tweede niveau van Engeland op het palmares te plaatsen.

Newcastle United maakte in het begin van de 21ste eeuw deel uit van de top van de Premier League. Dat was mede te danken aan de scoringsdrift van Alan Shearer, die in de periode 1996-2006 maar liefst 260 goals maakte op het hoogste niveau van Engeland. Alleen Wayne Rooney (208) is er eveneens in geslaagd om de grens van tweehonderd Premier League-goals te doorbreken, waar Harry Kane anno 2022 in de buurt komt als huidige nummer drie.

(Pro Shots)

Na de periode-Shearer kwam de klad er duidelijk in bij Newcastle United. In 2009 en 2016 degradeerden The Magpies zelfs uit de Premier League. Het trouwe publiek op St. James’ Park kreeg het behoorlijk voor de kiezen, maar dat beeld veranderde in 2021 door de overname door een Saoedisch consortium. Er werd vanaf dat moment veel geld in de club gepompt, waardoor de degradatiezone werd ingeruild voor een glimlach. In 2023 behaalde Newcastle United zelfs een Champions League-ticket door als vierde te eindigen.


Nederlanders

In de zomer van 2022 maakte Sven Botman de overstap van Lille OSC naar Newcastle United. De voormalig Ajax-verdediger werd één van de eerste topaankopen sinds de Saoedische overname. Eerder speelden John Karelse, Patrick Kluivert, Patrick van Aanholt, Vurnon Anita, Siem en Luuk de Jong, Daryl Janmaat en Georginio Wijnaldum hun thuiswedstrijden op St. James’ Park.

Newcastle United heeft één Nederlandse trainer gehad. In de periode 1998-1999 stond Ruud Gullit er aan het roer als manager.

Laatste update: 30 mei 2023

Populaire spelers Newcastle United

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie