Sven Botman

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Sven Botman

Sven Botman is een Nederlandse centrale verdediger. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Lille OSC naar Newcastle United.

  • Botman speelt momenteel voor Newcastle United
  • De verdediger doorliep de jeugdopleiding van Ajax
  • Hij speelde op huurbasis voor sc Heerenveen
  • Met het Franse Lille OSC werd Botman landskampioen
  • Hij debuteerde nog niet in Oranje

Clubcarrière

Botman werd op 12 januari 2000 geboren in Badhoevedorp. In zijn geboortedorp begon zijn profcarrière in het shirt van RKSV Pancratius, waar de verdediger zich in de kijker speelde bij Ajax. Botman doorliep de jeugdopleiding en maakte op 17 augustus 2018 zijn debuut in het betaald voetbal tijdens de met 2-1 verloren uitwedstrijd van Jong Ajax tegen Roda JC Kerkrade. In totaal speelde hij 28 wedstrijden voor het tweede team van de Amsterdammers (twee goals).

Leerzaam jaar in Heerenveen

In de zomer van 2019 maakte Botman op huurbasis de overstap naar sc Heerenveen. Namens de Friezen maakte de centrale verdediger zijn debuut in de Eredivisie en hij werd meteen onomstreden. Botman speelde dertig officiële wedstrijden voor Heerenveen, waar hij twee goals produceerde. Door de uitbraak van het coronavirus werd het seizoen 2019-2020 echter voortijdig afgebroken en keerde hij eerder dan verwacht weer terug naar Amsterdam.

Als aanvoerder in Heerenveen (Pro Shots)

Kampioen met Lille

Ajax sprak het vertrouwen uit in Botman, die in mei 2020 een contract tot medio 2023 ondertekende in de Johan Cruijff ArenA. Al tijdens de voorbereiding merkte de verdediger dat een definitieve doorbraak in Amsterdam ver weg was. Daley Blind kreeg de voorkeur op zijn positie en dat was voor Botman aanleiding om in te gaan op een aanbieding van het Franse Lille OSC. Voor zo’n zeven miljoen euro stapte de Ajacied over naar de Ligue 1-club, waar hij voor vijf jaar tekende.

Botman wist bij Lille meteen een basisplaats af te dwingen. De verdediger groeide zelfs uit tot sterkhouder en had daarmee een belangrijk aandeel in het sportieve succes van Lille. Zijn Franse broodheer verraste vriend en vijand door Paris Saint-Germain te verslaan in de titelrace én de Trophée des Champions (1-0). Menig Lille-speler verdiende daarmee een transfer naar een andere club, maar Botman bleef ondanks talloze geruchten nog een jaar actief in de Ligue 1.

Transfer naar Newcastle United

Waar Lille in het seizoen 2021-2022 sportief wegzakte, daar bleef Botman wel gewoon leveren. Voor Newcastle United was dat reden om in de zomer van 2022 door te pakken. The Magpies betaalden naar verluidt 37 miljoen euro (exclusief bonussen) voor Botman, die op 6 augustus 2022 zijn Premier League-debuut maakte in de thuiswedstrijd tegen Nottingham Forest (2-0 overwinning). De oud-Ajacied veroverde ook op St. James’ Park meteen een basisplaats en hield in oktober onder meer Cristiano Ronaldo van scoren af in de uitwedstrijd bij Manchester United (0-0).

In dienst van Newcastle United (Pro Shots)

Botman speelde 44 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen bij Newcastle United, waarvan 36 in de Premier League. De Nederlander had een belangrijk aandeel in de vierde plaats en daarmee het behalen van een Champions League-ticket. Botman speelde daarentegen een ongelukkige rol in de League Cup-finale tegen Manchester United (2-0 nederlaag). Zijn tweede seizoen verliep aanzienlijk moeizamer. Hij werd tot twee keer toe getroffen door een kruisbandblessure. Die tweede blessure zette hem voor zes tot negen maanden buitenspel.


Interlandcarrière

Botman heeft verschillende jeugdteams doorlopen, maar een A-interland ontbreekt nog achter zijn naam. In november 2020 werd hij door toenmalig bondscoach Frank de Boer al wel bij de selectie gehaald na het afhaken van Nathan Aké. In 2022 maakte Louis van Gaal bekend dat de Newcastle United-verdediger bij de 39-koppige voorselectie voor het WK zat, maar hij bereikte de definitieve selectie niet.

Laatste update: 20 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie