Hoofdrol Salah ondanks scorende Nederlanders

Liverpool is 2024 begonnen met een heerlijk gevoel. Op nieuwjaarsdag wist de formatie van Jürgen Klopp thuis te winnen van Newcastle United: 4-2.

Liverpool wint in eigen huis van Newcastle

Klopp zag Liverpool een groot deel van de eerste helft domineren. Mohamed Salah kreeg dé kans om The Reds op voorsprong te schieten, maar na een overtreding van de Nederlander Sven Botman op Luis Díaz faalde de Egyptenaar vanaf de strafschopstip. De rebound werd evenmin benut door Trent Alexander-Arnold.

Alexander-Arnold zorgde vlak voor rust bijna voor een wereldgoal. De Engelsman probeerde doelman Martin Dubravka te verrassen terwijl hij bijna op de achterlijn stond, maar zijn schitterende inzet werd door toedoen van de paal niet beloond met een treffer. Diezelfde Dubravka wist voor rust wel een aantal fraaie pogingen onschadelijk te maken.

Zowel Liverpool als Newcastle United wist in de eerste helft één keer doeltreffend af te ronden. Díaz dacht de thuisploeg op voorsprong te schieten, maar de assistent-scheidsrechter constateerde buitenspel van Darwin Núñez en dus ging er een streep door zijn treffer. Aan de andere kant werd een doelpunt van Dan Burn afgekeurd vanwege buitenspel van Alexander Isak.

Verdiende voorsprong snel van het bord af

Liverpool nam in de tweede helft alsnog de leiding. In de 49ste minuut wist Salah zijn gemiste strafschop goed te maken door op aangeven van Núñez raak te schieten. Het betrof een speciaal doelpunt voor de steraanvaller, die nu op 150 Premier League-doelpunten staat voor Liverpool. Salah staat met een totaal van 152 doelpunten (twee voor Chelsea) op de tiende positie ooit.

De voorsprong van Liverpool hield niet lang stand. Vijf minuten na de openingstreffer kreeg Isak het thuispubliek op Anfield stil door in de verre hoek raak te schieten. Een grote tegenvaller voor de thuisploeg, dat in de tussenliggende fase verschillende mogelijkheden kreeg om uit te lopen naar 2-0. De gelijkmaker was dan ook behoorlijk tegen de verhoudingen in.

Gakpo scoort na prachtige assist

Dubravka bleef uitstekend keepen namens Newcastle United, maar in de laatste twintig minuten moest hij zich dan toch gewonnen geven. Na een slim tikje van Diogo Jota kreeg Curtis Jones een niet te missen kans: 2-1. Vier minuten later werd het ook 3-1. Salah had een schitterende pass (buitenkant links) in petto op Cody Gakpo, die de wedstrijd op slot leek te gooien.

Newcastle United bleek in tegenstelling tot Liverpool wel behoorlijk effectief. In de 84ste minuut bracht Botman de spanning terug door er 3-2 van te maken, maar de punten bleven op Anfield. Salah bekroonde zijn optreden door alsnog een (controversiële) strafschop te benutten: 4-2. Liverpool blijft daardoor sowieso koploper na de twintigste speelronde van de Premier League.

Scoreverloop: 1-0 (49′) M. Salah, 1-1 (54′) A. Isak, 2-1 (74′) C. Jones, 3-1 (78′) C. Gakpo, 3-2 (84′) S. Botman, 4-2 (86′) M. Salah (strafschop)

Gaat Liverpool de titel van 2024 pakken?