Mohamed Salah

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Mohamed Salah

Mohamed Salah is een makkelijk scorende aanvaller uit Egypte. Sinds de zomer van 2017 draagt hij het shirt van de Engelse topclub Liverpool.

  • Salah speelt momenteel voor Liverpool
  • De aanvaller won in 2019 de Champions League
  • Hij speelde eveneens voor FC Basel, Chelsea en AS Roma
  • Salah werd landskampioen in Zwitserland en één keer in Engeland
  • In 2011 debuteerde hij als international van Egypte

Clubcarrière

Salah begon zijn carrière bij een amateurclub in Basyoun, een dorpje op zo’n halfuur van zijn woonplaats Nagrig. Zijn talent viel al gauw op bij diverse profclubs en dat leverde hem een kans op bij Al Mokawloon Al Arab. Om te trainen reisde hij regelmatig zes uur op een dag tussen club en woonplaats. Salah debuteerde op 3 mei 2010 voor Al Moqaouloun tegen Mansoura en op 25 december 2010 maakte hij zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau in de competitiewedstrijd tegen Al-Ahly (1–1).

Doorbraak bij FC Basel

Op 10 april 2012 tekende Salah een vierjarig contract bij het Zwitserse FC Basel. In de Champions Leagye debuteerde hij in augustus de kwalificatiewedstrijd voor de UEFA Champions League 2012-2013 tegen het Noorse Molde FK. Zijn competitiedebuut volgde dezelfde maand tegen FC Thun. Een week later scoorde Salah voor het eerst voor Basel in de thuiswedstrijd tegen Lausanne-Sport. 

Salah speelde in totaal 79 officiële wedstrijden voor FC Basel. De Egyptenaar produceerde twintig doelpunten en zeventien assists voor de Zwitsers.

Via Chelsea naar AS Roma

Op 25 januari 2014 maakte Salah voor ruim tien miljoen euro de overstap naar Chelsea, als vervanger voor de naar Manchester United vertrokken Juan Mata. Hij debuteerde in de Premier League op 8 februari 2014 als invaller tegen Newcastle United. Chelsea won de wedstrijd met 3–0 na een hattrick van Eden Hazard en na 78 minuten verving hij de Braziliaan Willian. In het seizoen 2013/14 speelde hij tienmaal in de Premier League, waarin hij tweemaal trefzeker was.

Op 2 februari 2015, de laatste dag van de wintertransferperiode, tekende Salah een contract op huurbasis bij Fiorentina voor de tweede helft van het Italiaanse competitieseizoen. Juan Cuadrado vertrok gelijktijdig van Fiorentina naar Chelsea. Chelsea verhuurde Salah gedurende het seizoen 2015-2016 opnieuw, nu aan AS Roma. Dat lichtte twee maanden later een optie tot koop in het contract en nam hem voor circa vijftien miljoen euro definitief over. Voor de Romeinen maakte hij 34 doelpunten in 83 wedstrijden.

Sterspeler bij Liverpool 

Na twee Romeinse jaren tekende hij in juli 2017 voor Liverpool, dat op dat moment onder leiding van manager Jürgen Klopp stond. Zijn officiële debuut voor The Reds maakte hij op 12 augustus tegen Watford (3-3), waarin hij eenmaal scoorde. Salah scoorde op 17 maart 2018 vier keer in een met 5–0 gewonnen competitiewedstrijd thuis tegen Watford. Met de 4–0 vervolmaakte hij voor het eerst in zijn profcarrière een hattrick, waaraan hij acht minuten later nog een vierde doelpunt toevoegde.

Salah maakte op 14 april 2018 tijdens een met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen AFC Bournemouth zijn dertigste competitiedoelpunt in dat seizoen. Daarmee was hij de eerste Afrikaanse voetballer ooit die dertig of meer goals maakte tijdens één seizoen in de Premier League. Met zijn treffer in de 69ste minuut, goed voor de 2-0, werd hij bovendien de eerste speler die in 22 verschillende Premier League-duels scoorde in het seizoen 2017/18. 

(Pro Shots)

Topscorer van de Premier League

In 2018 werd de ‘Players’ Player of the Year’-award toegekend aan Salah en op 13 mei 2018 werd hij topscorer van de Premier League. Zijn doelpunt in de wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion was zijn 32ste doelpunt van dat seizoen. Hij was de eerste speler in een Premier League-seizoen met 38 wedstrijden die het lukte zoveel doelpunten te maken. Dertien dagen later speelde Liverpool met Salah de finale van de Champions League, de eerste voor Liverpool in elf jaar. Salah moest na een half uur het veld verlaten door een blessure aan de schouder. Real Madrid won later de wedstrijd. In de halve finale tegen AS Roma in die competitie maakte Salah zijn tiende doelpunt van het seizoen in de Champions League. Hij was zowel de eerste Afrikaanse speler als de eerste speler van Liverpool die dit lukte.

Salah tekende op 2 juli 2018, een jaar na de transfer naar Liverpool, een nieuw contract voor vijf seizoenen. Hij was op 30 augustus 2018 genomineerd voor de ‘UEFA Best Player of the Year award’ maar eindigde op de derde plaats achter Real Madrid-spelers Luka Modric en Cristiano Ronaldo. Voor de prijs The Best FIFA Men’s Player eindigde Salah wederom op de derde plaats, opnieuw achter de twee spelers van Real Madrid. Wel won hij die avond de FIFA Ferenc Puskás Award voor zijn doelpunt tegen Everton op 10 december 2017. Salah maakte op 8 december 2018 voor de tweede keer in zijn profbestaan een hattrick. Hij maakte die dag zowel de 0–1, 0–2 als 0–4 tijdens een met diezelfde cijfers gewonnen wedstrijd in de Premier League uit bij AFC Bournemouth.

(Pro Shots)

Champions League-winnaar

Salah maakte in het seizoen 2018/19 22 competitiedoelpunten. Hiermee werd hij voor het tweede jaar op rij topscorer van de Premier League. Hij deelde deze titel ditmaal met Pierre-Emerick Aubameyang en zijn ploeggenoot Sadio Mané. Salah had dit seizoen weer een belangrijk aandeel in de Champions League, hij schoot in de finale tegen Tottenham Hotspur de 1-0 binnen. Liverpool wist de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 winnen.

Ook in de daaropvolgende seizoenen bleef Salah van onschatbare waarde voor Liverpool. Er werd dan ook met spanning gekeken naar zijn contractsituatie, aangezien zijn verbintenis in de zomer van 2023 afliep. Uiteindelijk lukte het Liverpool om de langdurige onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Hij leidde The Reds in 2022 naar de Engelse Supercup ten koste van Manchester City, maar ondanks diens goede statistieken (dertig doelpunten en zestien assists) kon het team in het seizoen 2022-2023 maar mondjesmaat overtuigen.


Interlandcarrière

Zijn debuut in het Egyptisch voetbalelftal maakte Salah op 3 september 2011, in een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen Sierra Leone (2–1 nederlaag). Een maand later, op 8 oktober, maakte de linkspoot zijn eerste interlanddoelpunt, in hetzelfde kwalificatietoernooi tegen Niger (3–0 winst). Ook in de daaropvolgende interland, een vriendschappelijke tegen Kenia (5–0 overwinning), was hij trefzeker.

Salah speelde in het kwalificatietoernooi voor het WK 2014 acht wedstrijden voor Egypte. In het vierde kwalificatieduel, op 9 juni 2013 tegen Zimbabwe, maakte hij drie doelpunten, zijn eerste hattrick in het nationale team. Ook nam hij deel aan de uiteindelijke play-off tegen het Ghanees voetbalelftal, die over twee wedstrijden met 3–7 verloren werd.

(Pro Shots)

Op zondag 8 oktober 2017 leidde Salah Egypte met twee doelpunten tegen Congo (2-1) naar het WK 2018 in Rusland. Hij maakte op het WK twee doelpunten in drie wedstrijden, maar kon daarmee niet voorkomen dat zijn ploeg in de groepsfase roemloos werd uitgeschakeld. Salah was met Egypte actief op de Afrikaans kampioenschappen van 2017 tot en met 2024, maar reikte niet verder dan een zilveren medaille (2017 en 2021).

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie