Egypte

Caïro

Prijzenkast

7x Afrika Cup

Het laatste nieuws over Egypte

Het nationale voetbalteam van Egypte staat bekend als De Farao’s. Het team maakt deel uit van de Egyptian Football Association (EFA) en is actief geweest op verschillend WK’s.

  • Het nationale team van Egypte maakt deel uit van de EFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘De Farao’s’
  • Het land was driemaal actief op een WK
  • In 1934 was Egypte de eerste WK-deelnemer van Afrika
  • Geen land won de Afrika Cup vaker (zeven keer)

Eerste WK-deelnemer van Afrika

De EFA is een van de oudste voetbalbonden van Afrika. Al in 1921 werd de bond opgericht, waar het lidmaatschap voor de wereldvoetbalbond FIFA en de Afrikaanse voetbalbond CAF al in 1923 volgde.

Afrika Cup

In 1957 werd de allereerste editie van de Afrika Cup georganiseerd in Soedan. Het deelnemersveld bestond destijds uit drie landenteams: Egypte, Ethiopië en Soedan. Eigenlijk had Zuid-Afrika ook aan de aftrap moeten verschijnen, maar dat land werd uitgesloten vanwege de apartheidspolitiek. Mohamed Diab Al-Attar, beter bekend als Ad-Diba, groeide uit tot de sterspeler van het toernooi door zowel de halve finale (2-1 tegen Soedan) als de finale (4-0 tegen Ethiopië) te beslissen. Ad-Diba maakte vijf van de zes Egyptische doelpunten.

Egypte mocht de titel in 1959 verdedigen onder de naam Verenigde Arabische Republiek. In eigen land werd de Afrikaanse eindronde ditmaal afgewerkt in een groepsfase, met opnieuw Ethiopië en Soedan als tegenstanders. Met twee overwinningen prolongeerden de Egyptenaren de Afrikaanse hegemonie. Een hattrick aan eindzeges bleef echter uit door toedoen van Ethiopië, dat zich in 1961 tot de sterkste ploeg van het continent kroonde. Ditmaal resteerde slechts een derde plaats.

Het nationale team van Egypte is uitgegroeid tot de recordhouder op de Afrika Cup. Momenteel staat het aantal gewonnen Afrika Cup-edities op zeven. Na 1957 en 1959 kroonde het Noord-Afrikaanse land zich in 1986, 1998, 2006, 2008 en 2010 opnieuw tot de sterkste ploeg van Afrika. Dat aantal had kunnen oplopen, maar zowel in 2017 als 2021 ging de finale van de Afrika Cup verloren. Sterspeler Mohamed Salah, in 2011 gedebuteerd als A-international, wacht zodoende nog op zijn eerste eindzege.

Mohamed Salah, hier in Liverpool-shirt, is de grote ster van Egypte (Pro Shots)

WK-geschiedenis

In 1930 werd in Uruguay het eerste WK ooit georganiseerd. In de praktijk bestond het deelnemersveld alleen uit landen uit Noord- en Zuid-Amerika plus Europa. Afrikaanse landen werden niet uitgenodigd om deel te nemen, maar in 1934 mocht het continent op Italiaanse bodem dan toch een eerste land afvaardigen: Egypte. Een succesvolle editie kon het echter niet worden genoemd. In Napels gingen de Egyptenaren in de eerste ronde meteen onderuit door toedoen van Hongarije (2-4).

Het Afrikaanse continent bleef na 1934 langdurig verstokt van een Afrikaanse deelnemer. Marokko was pas in 1970 het tweede land dat zich kwalificeerde voor het wereldkampioenschap, maar geleidelijk mocht het continent vaker en meer teams afvaardigen. In 1990 keerde Egypte terug op het WK-podium en opnieuw met Italië als decor. Tegen Nederland (1-1) en Ierland (0-0) speelde het team gelijk, waarna de 0-1 nederlaag tegen Engeland fataal bleek in de groepsfase.

Met Salah in de gelederen kwalificeerde Egypte zich pas in 2018 voor de derde keer. De steraanvaller scoorde twee keer in de groepsfase, maar hij kon niet verhinderen dat zijn team puntloos werd gelaten door toedoen van Uruguay, Rusland en Saudi-Arabië.


Nederlandse bondscoaches

Egypte heeft door de jaren heen onder leiding gestaan van verschillende bondscoaches uit het buitenland. Tweemaal viel deze eer ten deel aan een Nederlander: Nol de Ruiter (1994-1995) en Ruud Krol (1996).

Laatste update: 27 oktober 2023

Populaire spelers Egypte

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie