Feyenoorder, PSV’er en wereldtoppers onder favorieten in Afrika

Foto: Feyenoorder, PSV’er en wereldtoppers onder favorieten in Afrika

De Afrika Cup staat op het punt van beginnen, maar wie gaat er winnen? Het kan zomaar gebeuren dat één van de aanwezige Eredivisie-spelers met een medaille terugkomt. Ismael Saibari (Marokko) en Ramiz Zerrouki (Algerije) hebben hulp én concurrentie van grote namen, die kans maken op het kampioenschap van Afrika. We werpen een blik op de favorieten en blikvangers.

Marokko

De voetbalwereld is de goede prestaties van Marokko op het afgelopen WK nog niet vergeten. Bondscoach Walid Regragui maakte van ‘De Leeuwen van de Atlas’ een vechtmachine, die van België, Spanje en Portugal won. Aan de hand van Sofyan Amrabat, Noussair Mazraoui (momenteel geblesseerd, maar wel opgeroepen) en Hakim Ziyech schopte Marokko het tot de halve finale, waarin het verloor van Frankrijk. Naast deze drie sterkhouders zitten er nu nog drie in Nederland geboren Marokkanen in de selectie: Oussama El Azzouzi (Bologna), Tarik Tissoudali (AA Gent) en Ismael Saibari (PSV). De laatstgenoemde buitenspeler brak dit seizoen door in de Eredivisie en mag zich voor het eerst melden voor de Afrika Cup, waar hij met Marokko direct favoriet is.

Senegal

De winnaar van de laatste Afrika Cup mag in dit rijtje niet ontbreken. Senegal heeft met Sadio Mané één van de beste spelers van het continent tot zijn beschikking en bereikte de afgelopen twee edities de finale. Op het WK in Qatar speelde het West-Afrikaanse land tegen Nederland, dat met moeite won. Veel van de spelers die toen meededen, zijn er in Ivoorkust weer bij, onder wie keeper Edouard Mendy, aanvoerder Kalidou Koulibaly en buitenspeler Ismaïla Sarr. Maar er zijn ook nieuwe talenten opgestaan. Middenvelder Pape Matar Sarr van Tottenham Hotspur en Chelsea-spits Nicolas Jackson zorgen voorin voor een nieuwe impuls om Mané een handje te helpen.

Egypte

Zeg je Egypte, dan zeg je natuurlijk Mohamed Salah. De aanvaller kan dit seizoen weer indrukwekkende cijfers overleggen in de Premier League met maar liefst veertien goals en acht assists in twintig competitieduels. Vrijwel in zijn eentje heeft hij Egypte al naar twee finales geleid, waarvan er geen werd gewonnen. Wordt dit het toernooi waarop het wel lukt? Salah wordt in zijn missie bijgestaan door middenvelder Mohamed Elneny van Arsenal en Omar Marmoush, spits van Eintracht Frankfurt.

Nederlandse journalist op AVONTUUR naar de AFRIKA CUP! | SN Meet

Algerije

Twee edities geleden ging Algerije er met de winst vandoor. Ook het buurland van Marokko heeft één grote ster in de gelederen: Riyad Mahrez. De aanvaller vertrok na het winnen van de treble met Manchester City naar Al-Ahli in Saudi-Arabië, maar is het scoren nog niet verleerd. Voor de defensieve steun kan hij rekenen op Ramiz Zerrouki van Feyenoord, geboren in Amsterdam, maar 28-voudig Algerijns international. Verder zorgen Ismaël Bennacer (AC Milan) en Rayan Aït-Nouri (Wolves) voor de nodige ervaring uit topcompetities.

Ivoorkust

Gastland Ivoorkust, waar het toernooi van 13 januari tot 11 februari wordt gehouden, doet naar verwachting ook mee om de titel. De grote vraag is of Sébastien Haller daar zijn steentje aan kan bijdragen. De spits van Borussia Dortmund heeft een enkelblessure opgelopen en is niet fit, maar werd toch opgeroepen door bondscoach Jean-Louis Gasset. In topvorm is de oud-speler van Ajax evenmin. Haller scoorde dit seizoen nog geen enkele keer in de Bundesliga. Toch moet hij samen met Ousmane Diomande, Franck Kessié en oud-PSV’er Ibrahim Sangaré voor een volksfeest zorgen. De support van hun landgenoten op de tribunes kan ze mogelijk boven zichzelf doen uitstijgen.

Nigeria

Nigeria was een belangrijke outsider voor de titel door de aanwezigheid van een levensgevaarlijk spitsenduo. Tegenstanders waren gewaarschuwd voor de combinatie van Victor Osimhen, die Napoli vorig jaar kampioen maakte, en Victor Boniface, die zich dit seizoen bij Bayer Leverkusen geweldig laat zien. Boniface moet echter verstek laten gaan vanwege een blessure. Osimhen is zelf nog niet in dezelfde topvorm als vorig jaar en moet het nu doen met Samuel Chukwueze, die niet altijd speelt bij AC Milan. Calvin Bassey (ex-Ajax) en de in Haarlem geboren William Troost-Ekong (PAOK Saloniki) zijn ook van de partij.

Kameroen

Kameroen wordt niet ingeschat als de beste ploeg van dit moment, maar moet ook niet worden uitgesloten. Frank Anguissa van Napoli en aanvalsleider Vincent Aboubakar van Besiktas brengen immers een bak aan ervaring mee. André Onana maakt bij Manchester United geen onuitwisbare indruk, maar met logo van zijn land op zijn borst kan hij zichzelf mogelijk terugvinden. Kameroen staat in de groepsfase meteen voor een grote test tegen Senegal.

Bekijk hieronder het overzicht van spelers van Nederlandse clubs die meedoen aan de Afrika Cup:

Deze Eredivisie-spelers doen mee aan de Afrika Cup en Azië Cup

Wie wint de Afrika Cup dit jaar?

  • Marokko
  • Senegal
  • Egypte
  • Algerije
  • Ivoorkust
  • Nigeria
  • Kameroen
  • Een ander land
168+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:34
0+
Sturing spreekt klare taal in Vitesse-kleedkamer
19:23
2+
Bayern tussen hoop en vrees over De Ligt
19:11
89+
‘Liverpool-selectie velt oordeel over Slot’
19:00
195+
‘Hakim Ziyech keert zich tegen Ajax-besluit’
18:45
23+
NEC zoekt naar frisheid na bekerfinale, tevredenheid over puntenverlies Ajax
18:21
36+
Onana voorkomt heldenrol Antony bij flater Man United
17:59
23+
Leipzig maakt korte metten met concurrent Dortmund
17:35
44+
Amorim betuigt spijt na onderhandelingen in Londen: “Ik vraag om vergiffenis”
17:13
27+
Girona wint nadat doelman op bijzondere wijze penalty stopt
16:49
65+
Tuchel neemt woorden Hoeness hoog op: “Dit raakt mij als trainer”
16:28
246+
Bizarre beelden: flinke ruzie tussen Klopp en Salah aan de zijlijn
16:06
834+
‘Feyenoorder-steunpilaar verklapt transfer naar Liverpool’
15:43
36+
Liverpool kan titel definitief vergeten na nieuwe uitglijder
15:18
138+
“Slot brengt aanvallend, heavy metal-voetbal naar Liverpool”
14:54
144+
‘Feyenoord haalt talent op in Frankrijk’
14:32
104+
Na blauwtje is Bayern nóg meer onder indruk van droomkandidaat
14:11
22+
Hofs blijft optimistisch tijdens crisis: “Iedereen staat achter de club”
14:00
178+
Schreuder voor Slot, PROMOTIE voor Kroes | Twee Viertje met Aad #80
13:48
522+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
13:33
503+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie