Nigeria

Abuja

Prijzenkast

3x Afrika Cup

1x Olympische Spelen

Het laatste nieuws over Nigeria

Het nationale voetbalteam van Nigeria staat bekend als The Super Eagles. Het team maakt deel uit van de Nigeria Football Federation (NFF).

  • Het nationale team van Nigeria maakt deel uit van de NFF
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Super Eagles’
  • Het land was zesmaal actief op een WK
  • Nigeria won de Afrika Cup driemaal
  • In 1996 won het team goud op de Olympische Spelen

‘Super Eagles’ dromen van WK-succes

De Nigeriaanse voetbalbond, destijds de Nigeria Football Association (NFA) geheten, werd in 1945 opgericht. In 1960 werd het land lid van zowel de wereldvoetbalbond FIFA als de Afrikaanse voetbalbond CAF.

Afrika Cup

Nigeria debuteerde in 1963 op een grote eindronde: de Afrika Cup. In Ghana verloor het team in de eerste groepswedstrijd met 6-3 van de Verenigde Arabische Republiek, dat tegenwoordig bekend staat als Egypte. Door de daaropvolgende 4-0 nederlaag tegen Soedan was roemloze uitschakeling een feit. Nigeria ontbrak vervolgens meer dan tien jaar op het kampioenschap van Afrika.

In 1976 en 1978 eindigde Nigeria op een respectabele derde plaats. In het daaropvolgende toernooi hadden The Super Eagles het beter voor elkaar. De halve finale tegen Egypte werd na strafschoppen in eigen voordeel beslist, waardoor het op 22 maart 1982 mocht aantreden in de Afrika Cup-finale. Voor tachtigduizend toeschouwers werd Algerije compleet overklast: 3-0.

Het Nigeriaanse succes smaakte naar meer. Ook in 1984, 1988 en 1990 bereikte het elftal de finale van de Afrika Cup, maar Kameroen (tweemaal) en Algerije dwarsboomden een nieuwe eindzege. In 1994 lukte het alsnog om voor de tweede keer in de geschiedenis kampioen van Afrika te worden. Ondanks een snelle treffer van Zambia werd de Nigeriaan Emmanuel Amunike de grote held door twee keer toe te slaan in de finale (2-1).

Nigeria stond in de twintigste eeuw nog tweemaal in de finale van de Afrika Cup. In 2000 bleek Kameroen voor de derde keer te sterk in de allesbeslissende strijd om de Afrikaanse glorie, maar dertien jaar later volgde dan toch een nieuwe eindzege. Op Zuid-Afrikaanse bodem maakte Sunday Mba vijf minuten voor rust het verschil ten koste van Burkina Faso (1-0).

WK-geschiedenis

Als winnaar van de Afrika Cup verscheen Nigeria in 1994 voor de eerste keer op het WK. De debutant verloor in de groepsfase met 1-2 van Argentinië, maar werd alsnog groepswinnaar door de confrontaties met Bulgarije en Griekenland in eigen voordeel te beslissen. In de achtste finale kreeg het land te maken met Italië als tegenstander. Amunike zette de Nigerianen verrassend op voorsprong, maar Roberto Baggio zorgde in de 88ste minuut voor de gelijkmaker. Diezelfde Italiaan maakte in de verlenging ook het winnende doelpunt.

In 1998 wist Nigeria opnieuw de achtste finale van het WK te bereiken. Ondanks een treffer van toenmalig Ajax-aanvaller Tijjani Babangida bleek Denemarken een maatje te groot: 1-4. The Super Eagles kwalificeerden zich eveneens voor het wereldkampioenschap van 2002, maar in een groep met Zweden, Engeland en Argentinië werd maar één punt behaald.

Nigeria was niet actief op de WK’s van 2006 en 2022. Tussendoor mocht het land Afrika nog driemaal vertegenwoordigen op de eindronde, maar alleen in 2014 lukte het om de groepsfase nog een keer te overleven. De achtste finale tegen Frankrijk ging door toedoen van Paul Pogba en een eigen doelpunt van Joseph Yobo in het slotkwartier verloren (0-2).

Olympische Spelen

Nigeria schreef in 1996 geschiedenis door een gouden medaille te winnen op de Olympische Spelen. Op Amerikaanse bodem eindigde het Afrikaanse land in de groepsfase als tweede om vervolgens Mexico, Brazilië en Argentinië opzij te zetten. Claudio López en Hernán Crespo zorgden nog wel voor een Argentijnse voorsprong in de finale, maar een Nigeriaan werd in extremis matchwinner: Emunike. Spelers als Taribo West, Celestine Babayaro, Babangida, Sunday Oliseh, Jay Jay Okocha, Nwankwo Kanu en Garba Lawal behoorden destijds tot de selectie. Een aantal daarvan speelde later in de Nederlandse Eredivisie.


Nederlandse bondscoaches

Ten tijde van de Olympische Spelen van 1996 was Jo Bonfrère bondscoach van het Nigeriaanse voetbalteam. Hij stopte dat jaar, maar keerde in de periode 1999-2001 terug aan het roer. Ook Clemens Westerhof (1989–1994) en Thijs Libregts (1998–1999) hebben er een verleden als bondscoach.

Laatste update: 27 oktober 2023

Populaire spelers Nigeria

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie