Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans

Foto: Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans

Alex Kroes is terug, ditmaal als technisch directeur, en dus kan de focus eindelijk op de cruciale transferzomer. Waar Ajax meerdere versterkingen aan de selectie wil toevoegen, zal het allereerst een aantal spelers van de hand willen doen. De Amsterdammers zouden er daarbij goed aan doen om Anton Gaaei een tweede kans te geven.

Opinie: Gaaei moet bij Ajax blijven

John van ‘t Schip beleefde donderdag met zijn ploeg een dramatische avond in de Johan Cruijff ArenA. Ajax nam het in eigen huis op tegen Excelsior Rotterdam, een duel dat normaliter resulteert in een overwinning voor de thuisploeg. De thuisploeg had echter veel meer moeite dan normaal met de tegenstander. Hoewel het op een voorsprong kwam te staan, zorgde de rode kaart van Steven Bergwijn ervoor dat de verhoudingen veranderden en de Rotterdammers hard op weg waren naar de zege. Aan het einde van de wedstrijd maakte Chuba Akpom echter alsnog de gelijkmaker.

Dat Ajax een punt overhield aan de ontmoeting met Excelsior, had voor een belangrijk gedeelte te maken met de inbreng van Gaaei. De Deen kwam afgelopen zomer voor 4,5 miljoen euro over uit zijn geboorteland en liet sinds zijn komst zien een sterk karakter met zich mee te dragen. Zowel Maurice Steijn als Van ‘t Schip wisselde hem al eens vroeg in de wedstrijd, wat normaliter erin resulteert dat een speler zijn geloof in zijn eigen kunnen en zijn vertrouwen in de club verliest. Niets was echter minder waar, want Gaaei stroopte sinds de incidenten zijn mouwen nog maar eens verder op.

Ook tegen Excelsior, dat onderaan in de Nederlandse competitie bungelt, liet hij zichzelf van zijn positieve kant zien. Ajax oogde lamlendig en, hoewel het veel op de helft van de opponent voetbalde, lukte het amper om het Excelsior écht moeilijk te maken. De bal ging sloom van voet naar voet en de bezoekers hoefden uitsluitend de linies goed gesloten te houden. Als Ajax dan eindelijk een serieuze kans kreeg, was het veelal niet scherp genoeg om aanspraak te maken op een doelpunt. De situatie veranderde toen Gaaei op het veld kwam te staan.

De kracht en energie die de rechtervleugelverdediger op het veld wist te brengen, was zowel aanstekelijk voor het publiek als de spelers op het veld. Hoewel hij soms door zijn trainer en medespelers moest worden geremd, omdat het kan leiden tot onnodige overtredingen, wist Gaaei tegen Excelsior precies de juiste snaar te raken om het elftal van Ajax wakker te schudden. Het zorgde voor een spannende openingsfase waarin de tegenstander het beduidend lastiger had en niet meer kon voorkomen dat Ajax de 2-2 op het scorebord wist te zetten.

Gaaei kwam tegen Excelsior goed weg met een harde overtreding.

Zoektocht Kroes naar evenwichtige selectie

Als Ajax volgend seizoen ergens behoefde aan heeft, dan is het wel aan spelers die met trots het shirt willen dragen. En Gaaei is daar een van. In de media gaf hij de afgelopen maanden al meermaals aan dat hij het liefst niet uit Amsterdam wil vertrekken en dat hij er alles aan wil doen om aankomend voetbaljaar meer indruk te maken. Aan zijn wil en durf zal het bepaald niet liggen, want sinds de zomer beleefde hij met de club dieptepunten die hij tijdens de rest van zijn carrière nooit meer zal meemaken. Daardoor kan het alleen maar beter gaan.

Nog altijd is het de grote vraag of Gaaei met zijn kwaliteiten wel bij Ajax past. Niet alleen voetballend lijkt hij niet goed genoeg te zijn, ook is het meer een speler voor een systeem met vijf verdedigers. Tóch verdient Gaaei een tweede kans. In het huidige team is het namelijk voor een jonge speler wel erg moeilijk om het hoofd boven water te houden. En dus heeft Ajax mogelijk nog niet de échte Gaaei gezien. Wanneer het volgend seizoen een uitgebalanceerde selectie heeft, kan er opeens een hele andere speler op het veld staan. Anders kan Ajax in 2025 alsnog over gaan tot verkoop.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Gaaei bij Ajax blijven?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
453+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie