Feyenoord

Rotterdam

Prijzenkast

eredivisie-logo

16x landskampioen

knvb-beker-logo

13x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

4x Johan Cruijff Schaal

Laatste nieuws over Feyenoord

Feyenoord is de grootste voetbalclub uit de stad Rotterdam. De club is op 19 juli 1908 opgericht en speelt de thuiswedstrijden in de iconische Kuip, waardoor men de bijnaam Stadionclub verwierf. Het voetbalshirt is rood-wit gekleurd.

De naam Feyenoord is niet vanaf dag één in gebruik. In juli 1908 werd in een Rotterdams café de voetbalclub ‘Wilhelmina’ opgericht. Al na een jaar fuseerde deze club met Volharding, waardoor men als HFC (Hillesluisse Football Combinatie) verder ging. De Rotterdamse Voetbalbond accepteerde deze naam niet vanwege een gelijknamige club uit Haarlem, waardoor de naam in RVV Celeritas werd aangepast. Dat zorgde in 1912 om een identieke reden voor problemen bij  de NVB en ditmaal leverde dat de naam Feijenoord op. Sindsdien werd alleen de spelling nog veranderd: in 1917 werd de ‘ij’ vervangen door de ‘y’.

Feyenoord was niet meteen succesvol, maar bouwde gestaag toe naar het eerste hoogtepunt. De Rotterdamse club promoveerde in 1921 naar de hoogste klasse van Nederland om drie jaar later voor het eerst landskampioen te worden. Het succes van de toenmalige ploeg zorgde voor grote euforie. Feyenoord stond immers bekend als arbeidersclub, waar het voetbal daarvoor werd gedomineerd door ‘heren’. Vier jaar later, in 1928, voegde Feyenoord daar een tweede landstitel aan toe.

De realisatie van De Kuip

In de jaren dertig werd Feyenoord tweemaal landskampioen (1936 en 1938) en tweemaal bekerwinnaar (1930 en 1935). De club werd omarmd door vele duizenden voetballiefhebbers, waardoor het idee bestond om een nieuw stadion uit de grond te stampen. Onder aanvoering van voorzitter Leen van Zandvliet, die geïnspireerd raakte door Highbury van Arsenal, werd in maart 1937 Stadion Feijenoord geopend. In de volksmond kreeg het onderkomen van Feyenoord een andere naam: De Kuip.

Feyenoord beschikte vanaf 1937 over een indrukwekkend onderkomen, maar jaren later werd het voortbestaan van het stadion al ernstig bedreigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er dringend behoefte aan hoogwaardig staal en daarom overwoog men om De Kuip te slopen. Volgens de overlevering zou de stadiondirecteur in die tijd slechts een derde van het aantal te winnen tonnen staal hebben opgegeven, waardoor de Duitsers besloten om het idee te laten rusten.

De Kuip werd gaandeweg de Tweede Wereldoorlog bezet door Duitsland, waardoor Feyenoord moest uitwijken naar Het Kasteel van stadgenoot Sparta Rotterdam of andere locaties in de stad. De Rotterdamse club wist in 1940 nog een landstitel toe te voegen aan de erelijst, maar daarna werd tot en met de invoering van het betaald voetbal geen nationale prijs meer gewonnen. Rotterdam-Zuid bleef zelfs meer dan twintig jaar verstoken van een nieuw succesverhaal.

Successen in de jaren zestig

Feyenoord won in de jaren veertig en vijftig nog wel een paar kleinere trofeeën, maar pas in 1961 werd weer een grote prijs toegevoegd aan het palmares. De Rotterdamse club werd voor de zesde keer kampioen van Nederland. Dat betekende ook meteen het startschot van een zeer succesvolle periode. Ook in 1962, 1965 en 1969 werd de landstitel naar De Kuip gebracht, waar in 1965 en 1969 de KNVB Beker binnen werd gesleept. Met twee dubbels mocht dat decennium bijzonder succesvol worden genoemd.

Dankzij de sportieve successen mocht Feyenoord ook voor het eerst deelnemen aan Europese wedstrijden. In 1961 debuteerde de club op dit podium tegen het Zweedse IFK Göteborg, waarna het Engelse Tottenham Hotspur te sterk bleek. Twee jaar later mocht Feyenoord het opnieuw proberen in de Europacup I. Het team bereikte de halve finale en stuitte daarin op Benfica. De Feyenoord-aanhang maakte indruk door massaal af te reizen naar Lissabon, waaronder per schepen. Er stonden honderdduizenden mensen aan de oevers om de Groote Beer en de Waterman uit te zwaaien, maar helaas voor de club zat een finaleplaats er niet in.

Eerste Nederlandse Europacup-winnaar

Ook de jaren zeventig mochten als bijzonder succesvol worden betiteld. Feyenoord beleefde in 1970 een primeur door als eerste Nederlandse club de Europacup I, de voorloper van de Champions League, te winnen. Met trainer Ernst Happel en spelers als Wim Jansen, Willem van Hanegem en Coen Moulijn werd in de finale afgerekend met de Schotse topclub Celtic. In Milaan maakte de Zweed Ove Kindvall in de 26ste minuut van de verlenging het winnende doelpunt: 2-1.

Feyenoord wist in 1970 ook de wereldbeker te winnen en voegde daar in 1974 de UEFA Cup aan toe, eveneens een primeur in Nederland. In 1971 en 1974 voegden de Rotterdammers daar ook nog landstitels aan toe. Feyenoord was behoorlijk dominant in die jaren, maar daarna volgde een grijze periode. Pas in 1980 werd een nieuwe hoofdprijs gewonnen: de KNVB Beker. In 1984 werd daar de dubbel aan toegevoegd, met oer-Ajacied Johan Cruijff als opvallende sterspeler, maar verder succes bleef uit in de jaren tachtig.

In de jaren negentig wist Feyenoord de prijzenkast verder aan te vullen. De Rotterdammers wonnen twee landstitels (1993 en 1999), vier KNVB Bekers (1991, 1992, 1994 en 1995) en twee Nederlandse Supercups (1991 en 1999). Het succes van 1999 werd tot stand gebracht met sterkhouders als Jerzy Dudek, Ulrich van Gobbel, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe, Paul Bosvelt, Jean Paul-van Gastel, Jon Dahl Tomasson, Igor Korneev, Julio Ricardo Cruz en Bonaventure Kalou.

Zwarte jaren na UEFA Cup-triomf

De Feyenoord-selectie bleef in de daaropvolgende jaren grotendeels intact. In de Eredivisie kon het succes van 1999 niet doorgetrokken worden, maar in de UEFA Cup werd wel succes behaald. Met Pierre van Hooijdonk als sterspeler en Bert van Marwijk als hoofdtrainer werd een geweldige Europese campagne neergezet. Uitgerekend in de eigen Kuip mocht Feyenoord in 2002 de finale afwerken en Borussia Dortmund werd in een prachtig voetbalgevecht met 3-2 opzij gezet. De UEFA Cup-winst zorgde voor dolle vreugde, ondanks de moord op politicus Pim Fortuyn enkele dagen eerder.

Feyenoord kon het succes van 2002 niet doortrekken. Feyenoord kreeg te maken met financiële problemen, boekte geen sportieve successen meer en werd begin 2007 zelfs uit Europa getrapt door de UEFA. Aanleiding daarvoor was het wangedrag van de Feyenoord-aanhang in november 2006 op bezoek bij AS Nancy, waar het in en buiten het stadion helemaal fout ging. De met 3-0 verloren wedstrijd in Frankrijk werd zelfs even stilgelegd om die reden. Het team bereikte nog wel de volgende ronde, maar de UEFA besloot Feyenoord uit het toernooi te gooien.

In 2008 won Feyenoord nog wel de KNVB Beker door Roda JC Kerkrade met 2-0 te verslaan, maar dat bleek een incidenteel succes. In de Eredivisie maakte de club al jaren een grijze indruk. Het seizoen 2010-2011 was in alle opzichten een dieptepunt voor Feyenoord. De Rotterdammers eindigden mede door een 10-0 nederlaag bij PSV op een dramatische tiende positie en de licentiecommissie van de KNVB had de club in Categorie 1 geplaatst, waardoor de broekriemen ernstig moesten worden aangetrokken.

Wederopstanding

Juist in deze dramatische periode veranderde het perspectief van Feyenoord. De aanhang schaarde zich achter de club, Pim Blokland nam met een groep investeerders 49 procent van de aandelen over als Vrienden van Feyenoord en in die periode wisten ook verschillende talenten de overstap te maken naar de A-selectie. Hoewel Georginio Wijnaldum (PSV) en Leroy Fer (FC Twente) meer perspectief zagen bij competitiegenoten, lukte het de club om sportief weer op te krabbelen.

Onder leiding van Ronald Koeman, die in 2011 Mario Been opvolgde, kreeg Feyenoord weer de glans van een topclub. De Rotterdammers eindigden meteen op een tweede plaats en kwalificeerden zich daarmee voor de voorrondes van de Champions League, waarin het wel werd uitgeschakeld. Ook in de daaropvolgende seizoenen deed de club ‘gewoon’ mee in de traditionele topdrie. Vooral de spitsen John Guidetti en Graziano Pellè waren in die jaren van grote waarde voor het team.

Koeman vertrok in 2014 bij Feyenoord, waar Fred Rutten het stokje over wist te nemen. Met Rutten plaatste Feyenoord zich voor het eerst in zeven jaar voor de groepsfase van de Europa League en bereikte zelfs de tweede ronde, mede dankzij een fraaie 2-0 zege op het Spaanse Sevilla. Het Italiaanse AS Roma bleek uiteindelijk te sterk voor Feyenoord, dat ook in de play-offs om Europees voetbal werd uitgeschakeld. Rutten besloot al na één seizoen af te zwaaien in De Kuip.

Eindelijk weer landskampioen

Giovanni van Bronckhorst volgde Rutten op als Feyenoord-trainer. De oud-international leidde de club in 2016 naar de KNVB Beker, de eerste prijs in acht jaar. Er ontstond nieuw elan bij Feyenoord, waar de teruggekeerde Dirk Kuijt een belangrijke rol vertolkte. Een 1-0 zege op Manchester United bleek niet voldoende om Europees te overwinteren, maar in de Eredivisie liep het als een trein en daardoor kreeg Feyenoord twee kansen om de titelstrijd in eigen voordeel te beslissen. Na de pijnlijke 3-0 nederlaag bij Excelsior werd op 14 mei 2017 de landstitel alsnog een feit door met 3-1 te winnen van Heracles Almelo.

Feyenoord mocht zich na achttien jaar eindelijk weer landskampioen noemen. Na het kampioensjaar besloot Kuijt af te zwaaien als profvoetballer en maakten enkele teamgenoten een mooie transfer. Er ontstond voor Feyenoord-begrippen wel een fors transferpotje, maar ondanks het winnen van de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker werd in de Eredivisie behoorlijke een stap achteruit gezet (vierde). Na een derde plaats in 2019 nam Van Bronckhorst afscheid als trainer van Feyenoord.

Na de succesvolle jaren onder Van Bronckhorst werd Jaap Stam aangesteld als trainer, maar een zwakke start met een 4-0 nederlaag bij Ajax werd hem al snel fataal. Dick Advocaat volgde hem op. Hij kreeg Feyenoord op zijn eigen manier weer aan de praat, maar door de coronacrisis ging er een streep door de bekerfinale tegen FC Utrecht en de ontknoping van de Eredivisie. Advocaat mocht in het seizoen 2020-2021 aanblijven als hoofdtrainer. Hij bleef meer dan een jaar ongeslagen, ware het niet dat de klad daarna in het elftal kwam. Feyenoord eindigde als vijfde en had de play-offs nodig om Europees voetbal veilig te stellen.

In de zomer van 2021 werd Arne Slot voor de groep geplaatst. De opvolger van Advocaat kreeg een duidelijke opdracht: Feyenoord terugbrengen naar de top met attractief voetbal en individuele ontwikkeling van jonge spelers. Binnen een jaar kreeg Slot dit voor elkaar, ondanks het veelbesproken vertrek van Steven Berghuis. Feyenoord eindigde weliswaar op ruime achterstand van Ajax en PSV, maar maakte indruk door de finale van de Conference League te bereiken (1-0 nederlaag bij AS Roma). Spelers als Luis Sinisterra en Tyrell Malacia verdienden daarmee een prachtige miljoenentransfer naar de Engelse Premier League.

Feyenoord anticipeerde voortreffelijk op de leegloop. De Rotterdamse club investeerde de miljoenen verstandig en vierde op 14 mei 2023, exact zes jaar na de vorige landstitel, het kampioenschap door Go Ahead Eagles met 3-0 te verslaan.

Laatste update: 14 mei 2023

Feyenoord-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie