Feyenoord

Rotterdam

Prijzenkast Feyenoord

eredivisie-logo

16x landskampioen

knvb-beker-logo

14x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

4x Johan Cruijff Schaal

1x Europacup I

2x UEFA Cup

1x Wereldbeker

Het laatste nieuws over Feyenoord

Feyenoord is een Nederlandse voetbalclub uit Rotterdam. Thuiswedstrijden worden afgewerkt in De Kuip, waar ook de bijnaam De Kuipbewoners aan te danken is.

  • Feyenoord werd in 1908 opgericht
  • In 1970 wonnen de Rotterdammers als eerste Nederlandse club de Europacup I
  • In 2023 werd de club voor de zestiende keer landskampioen
  • Thuiswedstrijden van Feyenoord worden in De Kuip gespeeld
  • ‘Het Legioen’ is de bijnaam van de supporters

Feyenoord in nationaal clubverband

Feyenoord werd op 19 juli 1908 opgericht als Wilhelmina. Na de fusie met Volharding ontstond in 1909 de naam HFC (Hillesluise Football Combinatie), maar de Rotterdamse voetbalbond accepteerde deze naam niet vanwege de gelijknamige club in Haarlem. Het team werd daarom ingeschreven als RVV Celeritas. Onder diezelfde naam probeerde men zich in 1912 in te schrijven bij de NVB, waar men op een identiek probleem stuitte. Na de nieuwe naamsverandering was Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord een feit.

Feijenoord koos naast een naamsverandering voor nieuwe clubkleuren: rood-wit. De naam bleef tot 1971 intact. Veel Europeanen hadden moeite met het uitspreken van deze naam, waardoor de Rotterdamse club besloot om de ‘ij’ te wijzigen in ‘y’. In 1978 werd Rotterdam aan de officiële clubnaam toegevoegd.

Eerste landstitels

In 1921 promoveerde Feyenoord naar de Eerste Klasse, het destijds hoogste niveau van Nederland. Het eerste grote succes volgde in 1924. De Rotterdammers kroonden zich in de regionale divisie tot nummer één en kwalificeerden zich daarmee voor het kampioenschap van Nederland. Feyenoord maakte indruk door in een groep met Stormvogels (het huidige Telstar), NAC, SC Enschede en Be Quick de landstitel te bemachtigen. Op overtuigende wijze: vijf overwinningen en drie gelijke spelen.

Het kampioenschap van 1924 maakte indruk. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het voetbal als elitesport gezien, maar Feyenoord wist deze hegemonie te doorbreken als arbeidersclub. De Rotterdamse formatie kroonde zich tussen 1926 en 1929 telkens tot kampioen van de Eerste Klasse West. Feyenoord wist één van de vier kansen te verzilveren: in 1928 werd de club wederom landskampioen. Twee jaar later volgde de eerste KNVB Beker.

Verhuizing naar De Kuip

Het succes van Feyenoord bleef niet onopgemerkt. Er kwamen veel supporters af op de thuiswedstrijden, waardoor het idee stond om het onderkomen aan de Kromme Zandweg te verlaten. Op 27 maart 1937 was het nieuwe stadion een feit: De Kuip, ook wel bekend als Stadion Feijenoord. Feyenoord wist in de jaren dertig nog drie hoofdprijzen te winnen. In 1936 en 1938 werd de club voor de derde en vierde keer kampioen van Nederland, waar de KNVB Beker van 1935 eveneens in de prijzenkast verscheen.

Nederland werd tussen 1940 en 1945 bezet door Nazi-Duitsland. In mei 1940 was vooral Rotterdam het slachtoffer van zware bombardementen. De bezetters besloten ook De Kuip in te nemen, waardoor Feyenoord noodgedwongen moest uitwijken naar Het Kasteel van Sparta of andere locaties. Dit kwam de sportieve prestaties niet ten goede. Feyenoord won in 1940 nog de landstitel, maar tussen 1941 en 1954 bleef de oogst beperkt tot één schamele afdelingstitel.

In 1954 werd het betaald voetbal geïntroduceerd in Nederland. Twee jaar later (1956) volgde de oprichting van de Eredivisie. Feyenoord behoorde tot de eerste achttien Eredivisie-clubs van Nederland, maar speelde in de beginjaren een bijrol door achtereenvolgens als zesde, elfde en vijfde te eindigen. Feyenoord veroverde in de jaren vijftig zelfs geen enkele prijs. Pas in 1961 eindigde de prijsloze periode beëindigd door de landstitel naar Rotterdam-Zuid mee te nemen.

Happel zorgt voor succes

De jaren zestig verliepen uitstekend voor Feyenoord. Het kampioenschap van 1961 werd geprolongeerd, waar De Kuipbewoners in 1965 voor het eerst de dubbel veroveren (landskampioen en bekerwinnaar). Vier jaar later herhaalde men dit succes. Spelers als Eddy Pieters Graafland, Eddy Treijtel, Rinus Israël, Theo Laseroms, Wim Jansen, Willem van Hanegem, Ruud Geels, Ove Kindvall en Coen Moulijn behoorden in die jaren tot de selectie van Feyenoord.

Willem van Hanegem en Ernst Happel
Ernst Happel met Willem van Hanegem (Pro Shots)

In 1969 werd Ernst Happel de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. De Oostenrijker groeide uit tot een icoon in Rotterdam-Zuid door de club in 1970 naar de Europacup I en de wereldbeker te leiden, als eerste club ooit in Nederland. Een jaar na deze triomftocht won Feyenoord ook de landstitel. Happel bezigde als hoofdtrainer de legendarische woorden ‘kein geloel, fussball spielen’. Zijn dienstverband in De Kuip kwam in 1973 ten einde. Een jaar later werd de laatste prijs uit de jaren zeventig behaald (de landstitel).

Cruijff als Feyenoorder

Feyenoord wist pas in de jaren tachtig terug te slaan. In 1980 eindigde de prijsloze periode door het kampioenschap naar De Kuip te halen. Drie jaar later verraste het bestuur met de meest legendarische transfer uit de clubgeschiedenis: Johan Cruijff maakte uit rancune de overstap van Ajax naar Feyenoord. De komst van de Amsterdammer werd niet door iedereen met euforie ontvangen, maar hij had wel een belangrijk aandeel in de dubbel van 1984. Na dit seizoen zwaaide Cruijff officieel af als profvoetballer.

Johan Cruijff met Feyenoord tegen Ajax (Pro Shots)

In de tweede helft van de jaren tachtig stond Feyenoord in de schaduw van Ajax en PSV. De Eredivisie-rivalen maakten niet alleen nationaal de dienst uit, maar wisten in die jaren ook allebei een Europese prijs te bemachtigen. Pas in 1991 was het weer de beurt aan Feyenoord. Ten koste van Roda JC besliste de Rotterdamse club de bekerfinale (3-0). Onder leiding van Wim Jansen maakten John de Wolf, Gaston Taument en József Kiprich het verschil.

UEFA Cup-winst na nationaal succes

De bekerwinst van 1991 bracht Feyenoord weer op het goede spoor. Tot aan het einde van de twintigste eeuw won de club nog twee landstitels (1993 en 1999), drie KNVB Bekers (1992, 1994 en 1995) en twee Nederlandse Supercups (1991 en 1999). In de jaren negentig kon Feyenoord beschikken over een aantal ware sterkhouders. Spelers als Henk Fraser, John de Wolf, Gaston Taument, Ulrich van Gobbel en Jean-Paul van Gastel groeiden uit tot onmisbare schakels. In die jaren stonden onder meer Willem van Hanegem en Leo Beenhakker voor de groep.

In april 2000 vertrok Beenhakker als hoofdtrainer van Feyenoord. Bert van Marwijk, die furore maakte als eindverantwoordelijke van Fortuna Sittard volgde hem op. Onder leiding van de Deventenaar wisten de Feyenoorders nationaal geen nieuwe prijs te bemachtigen. Toch werd zijn aanstelling een succes, aangezien de club in 2002 de UEFA Cup veroverde. Het betekende het einde van een succesvolle periode. Feyenoord kreeg te maken met financiële problemen en kon daardoor niet serieus wedijveren met PSV en Ajax.

Sportieve malaise

Feyenoord veroverde in 2008 de KNVB Beker na een 2-0 zege op Roda JC. Dat succes werd bereikt met grootverdieners als Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay, maar sorteerde niet het gewenste effect. Tussen 2007 en 2009 eindigde Feyenoord niet hoger dan de zesde plaats. Het seizoen 2009-2010 verliep daarentegen beter dankzij een vierde plaats op de ranglijst en het bereiken van de bekerfinale. Vanwege dreigende supportersrellen werd de finale tegen Ajax over twee wedstrijden gespeeld. De Amsterdammers trokken eenvoudig aan het langste eind.

De financiële zorgen van Feyenoord bleven ondertussen maar groeien. In het seizoen 2010-2011 werd de club zelfs in Categorie 1 geplaatst, waardoor de KNVB een verscherpte controle instelde. Het bestuur had daardoor weinig mogelijkheden om de selectie te versterken. Feyenoord leunde op transfervrije aanwinsten en spelers vanuit de eigen opleiding. Een kwetsbaar geheel, zo bleek op 28 oktober 2010. Mede door de snelle rode kaart van Kelvin Leerdam verloor de club met historische cijfers van PSV: 10-0. Dat seizoen eindigde men als tiende in de Eredivisie.

Na de recordnederlaag tegen PSV besloten de Vrienden van Feyenoord in te grijpen. Zij bemachtigden 49% van de aandelen in ruil voor een geldinjectie van maximaal dertig miljoen euro. Een deel van de schuldenlast kon daardoor worden weggewerkt. Spelers als Georginio Wijnaldum (PSV) en Leroy Fer (FC Twente) besloten Feyenoord te verlaten. Ook Mario Been vertrok in de zomer van 2011, maar dat had een andere reden. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen keerden vooral de oudere selectiespelers zich tegen de trainer, die daarop zijn conclusies trok.

Ronald en Erwin Koeman
Ronald Koeman met broer Erwin Koeman (Pro Shots)

Wederopbouw onder Koeman

Na het vertrek van Been koos de Feyenoord-leiding voor Ronald Koeman als nieuwe hoofdtrainer. De oud-international trad daarmee in de voetsporen van broer Erwin Koeman, die eerder de scepter zwaaide in De Kuip. Zijn komst zorgde voor enige scepsis, maar hij bewees het ongelijk van de critici. Met sterkhouders als Ron Vlaar, Karim El Ahmadi en goalgetter John Guidetti leidde hij Feyenoord naar de tweede plaats van 2012. Na de 2-3 zege op sc Heerenveen was er zelfs een bescheiden huldiging voor spelers en staf.

In 2012 promoveerde Feyenoord naar Categorie 2, waardoor er meer ruimte ontstond voor het versterken van de selectie. Zo werd de Italiaanse spits Graziano Pellè overgenomen van Parma. Ook groeiden spelers als Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Tonny Vilhena uit tot gewaardeerde selectiespelers. In het seizoen 2012-2013 mocht Feyenoord dromen van het eerste kampioenschap sinds 1998, maar uiteindelijk moest Feyenoord toch een gat laten met Ajax en PSV.

Eindelijk weer kampioen

Koeman stopte in de zomer van 2014 als trainer van Feyenoord. Fred Rutten volgde hem op in De Kuip, maar slaagde er niet in om het volledige seizoen uit te zitten. Giovanni van Bronckhorst maakte het seizoen af met Jean-Paul van Gastel aan zijn zijde. Het duo beleefde een valse start door in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal te worden uitgeschakeld door sc Heerenveen (na verlenging). Van Bronckhorst werd ook meteen benoemd als hoofdtrainer voor de daaropvolgende seizoenen.

Het seizoen 2015-2016 verliep niet zonder horten en stoten. Feyenoord zette een reeks van negen wedstrijden zonder overwinning neer, maar sloot alsnog af met een glimlach door de KNVB Beker te winnen (2-1 tegen FC Utrecht). Een prijsloze periode van acht jaar kwam daarmee ten einde. Feyenoord besloot door te pakken en versterkte zich onder meer met Nicolai Jörgensen. In zijn debuutwedstrijd tegen FC Groningen (0-5 zege) schoot hij de ploeg meteen naar de koppositie, die Feyenoord niet meer afstond. De teruggekeerde Dirk Kuijt maakte zich in mei 2017 onsterfelijk door de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo te beslissen middels een hattrick (3-1).

Dirk Kuijt kampioen met Feyenoord
Dirk Kuijt met de schaal van 2017 (Pro Shots)

Kuijt besloot na de huldiging op de Coolsingel zijn afscheid als profvoetballer aan te kondigen. Zonder de Katwijker won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal door bekerwinnaar Vitesse te verslaan na strafschoppen. Een half jaar later maakte een oude bekende zijn rentree in De Kuip: Robin van Persie. Het team van Giovanni van Bronckhorst speelde geen rol van betekenis in de Eredivisie (vierde plaats), maar besloot het seizoen met een nieuwe prijs: de KNVB Beker. AZ kreeg in de bekerfinale met 3-0 klop, mede dankzij een treffer van Van Persie.

Stam sneuvelt als opvolger ‘Gio’

Feyenoord won in 2018 opnieuw de Johan Cruijff Schaal. De bekerwinnaar rekende na strafschoppen af met landskampioen PSV, waardoor Van Bronckhorst zijn vijfde prijs behaalde als hoofdtrainer. Het seizoen 2018-2019 verliep echter zonder glans. Zelfs de laatste thuiswedstrijd van het seizoen viel in het water (0-2 voor ADO Den Haag), waardoor Van Bronckhorst en Van Persie niet het gedroomde afscheid kregen. In Jaap Stam presenteerde Feyenoord een nieuwe hoofdtrainer.

Het Feyenoord-avontuur van Stam bleek geen gelukkig huwelijk. Zijn eerste maanden verliepen zeer stroef en na een 4-0 nederlaag bij Ajax besloot de oud-international zelf op te stappen. Dick Advocaat volgde hem op. Feyenoord herpakte zich onder leiding van de voormalig Oranje-bondscoach. Hij leidde de club naar de bekerfinale van 2020, maar door de coronapandemie werd de ontmoeting met FC Utrecht niet gespeeld. Advocaat bleef nog één seizoen aan als eindverantwoordelijke van Feyenoord, dat hem een mooi afscheid bezorgde door de play-offs om Europees voetbal te winnen. In de finaleronde moest uitgerekend Utrecht met 2-0 buigen.

Arne Slot
Arne Slot (Pro Shots)

Slot maakt Feyenoord weer trots

Tijdens het seizoen 2020-2021 bereikten Feyenoord en Arne Slot een akkoord met ingang van de zomer van 2021. De trainer besloot de speelstijl te veranderen. In Eredivisie-verband werd de kloof met Ajax en PSV verkleind, maar dat leverde nog niet meer op dan een derde plaats. Buiten Nederland verraste Feyenoord door de finale van de Conference League te bereiken. Na deze Europese campagne vertrokken spelers als Marcos Senesi, Tyrell Malacia, Fredrik Aursnes en Luis Sinisterra voor miljoenenbedragen.

Feyenoord begon het seizoen 2022-2023 met een flink gerenoveerde selectie. Met een groot aantal nieuwkomers zorgde Slot voor een huzarenstukje door de Rotterdammers naar de landstitel van 2023 te loodsen. Orkun Kökcü werd vervolgens voor een recordbedrag verkocht aan Benfica (25 miljoen euro). In het seizoen 2023-2024 werd Feyenoord voorbij gestreefd door PSV, maar de KNVB Beker bleef wel in De Kuip na een 1-0 zege op NEC. Igor Paixão maakte het winnende doelpunt in de finale.

Feyenoord viert de landstitel van 2023 (Pro Shots)

Slot kondigde na drie seizoenen zijn afscheid aan bij Feyenoord. Op 20 mei 2024 maakte Liverpool officieel melding van zijn komst.

Rivaliteit

Ajax is de aartsrivaal van Feyenoord. De clubs uit Amsterdam en Rotterdam groeiden niet alleen uit tot Nederlandse topclubs, maar zorgden in de jaren zeventig ook voor het eerste tastbare succes in Europa. Onderlinge wedstrijden werden daarom getypeerd als De Klassieker. In de loop der jaren is PSV misschien wel de grootste concurrent geworden voor Ajax, maar alsnog bleef de rivaliteit met Feyenoord het grootst.

Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn ongeacht de stand op de ranglijst een garantie voor spanning. De hevige rivaliteit heeft meermaals voor ernstige supportersrellen gezorgd. Op 23 maart 1997 kwam er zelfs een Ajax-supporter (Carlo Picornie) om het leven bij een georganiseerde veldslag in Beverwijk. In de jaren erna bleef de rivaliteit toenemen, waardoor de burgemeesters uit Amsterdam en Rotterdam zich genoodzaakt voelden om een uitsupportersverbod op te leggen. Die maatregel geldt tot op de dag van vandaag.

Een opstootje tijdens Feyenoord – Ajax (Pro Shots)

Rotterdam huisvest naast Feyenoord nog twee profclubs: Excelsior en Sparta Rotterdam. Ook laatstgenoemde club is een rivaal. Feyenoord profileert zich graag als volksclub, waar Sparta van origine juist bekend staat als chique club. Supporters van De Kasteelheren zingen graag dat zij ‘de club van Rotterdam’ zijn.


Feyenoord in Europees clubverband

In het seizoen 1961-1962 debuteerde Feyenoord op het Europese strijdtoneel. In de International Football Cup, de voorloper van de Intertoto Cup, verloor de Rotterdamse formatie uitgerekend de finale tegen Ajax (2-4). Datzelfde seizoen mocht men eveneens aantreden in de Europacup I. Het Zweedse IFK Göteborg werd in de kwalificatiefase eenvoudig opzij gezet (11-2 over twee wedstrijden), maar in de eerste ronde bleek Tottenham Hotspur een maatje te groot.

Feyenoord werd in het seizoen 1962-1963 internationaal op de kaart gezet. De Rotterdammers wisten door te dringen tot de halve finale van de Europacup I. Circa vijftienhonderd supporters besloten gebruik te maken van de mogelijkheid om per passagierschip (De Grote Beer en De Waterman) af te reizen naar Lissabon. Feyenoord moest met 3-1 buigen voor het Portugese Benfica, maar de massale opkomst betekende wel de geboorte van Het Legioen.

Europacup-winnaar in 1970

In 1969 verloor Ajax de Europacup I-finale van AC Milan. Nederland bleef daardoor verstokt van een Europese eindzege, maar een jaar later was het alsnog raak. Feyenoord wist door te dringen tot de finale door achtereenvolgens KR Reykjavík, AC Milan, FC Vorwärts Berlin en Legia Warschau uit te schakelen. Op 6 mei 1970 moest ook de Schotse topclub Celtic buigen: 2-1 na verlenging. In Milaan maakten Rinus Israël en Ove Kindvall het verschil namens Feyenoord.

Als Europacup I-winnaar mocht Feyenoord in 1970 ook strijden om de wereldbeker. Op bezoek bij het Argentijnse Estudiantes sleepten de Rotterdammers dankzij Kindvall en Willem van Hanegem een 2-2 gelijkspel uit het vuur. In de eigen Kuip volstond vervolgens een 1-0 overwinning. Joop van Daele schreef geschiedenis door het enige doelpunt van de wedstrijd te produceren. Feyenoord werd in het seizoen 1970-1971 overigens al in de eerste ronde van de Europacup I uitgeschakeld door het Roemeense UT Arad.

Feyenoord speelde in het seizoen 1973-1974 opnieuw een Europese finale. Vier jaar na het winnen van de Europacup I mocht het team proberen om de UEFA Cup te bemachtigen en dat slaagde ten koste van Tottenham Hotspur (2-2 uit, 2-0 thuis). Tijdens de wedstrijd in De Kuip raakten beide supportersgroepen slaags met elkaar. De politie voerde een charge van zeven minuten uit om de boel weer tot bedaren te brengen. Voor Nederland betrof het de eerste echte kennismaking met supportersgeweld.

UEFA Cup-winst na driemaal net niet

Als Nederlandse topclub mocht Feyenoord bijna jaarlijks deelnemen aan de Europese clubtoernooien. Tussen 1981 en 1996 bereikten de Rotterdammers driemaal de laatste vier van de Europacup II. Een nieuwe finale bleef echter uit door toedoen van achtereenvolgens Dinamo Tbilisi, AS Monaco en Rapid Wien. Feyenoord bleef daardoor steken op twee Europese eindzeges in de twintigste eeuw.

De Kuip kreeg de eer om de UEFA Cup-finale van 2002 te organiseren. Feyenoord begon het seizoen 2001-2002 in de Champions League, maar eindigde in een groep met Spartak Moskou, Sparta Praag en Bayern München als derde. In de UEFA Cup maakte Feyenoord vervolgens indruk door achtereenvolgens SC Freiburg, Glasgow Rangers, PSV en Internazionale uit te schakelen. In het eigen stadion moest in de finale ook Borussia Dortmund buigen: 3-2. Pierre van Hooijdonk scoorde tweemaal, waar Jon Dahl Tomasson ook een treffer meepikte.

Pierre van Hooijdonk en Jon Dahl Tomasson
Jon Dahl Tomasson en Pierre van Hooijdonk in 2002 (Pro Shots)

Feyenoord wist de Europese Supercup van 2002 niet te winnen. Van Hooijdonk scoorde weliswaar wéér vanuit een vrije trap, maar de Spaanse topclub Real Madrid bleek een maatje te groot (1-3).

Rellen in Nancy

In het seizoen 2006-2007 vestigde Feyenoord een negatieve reputatie in Europa. Tijdens de uitwedstrijd tegen het Franse AS Nancy (3-0 nederlaag) zorgden aanhangers uit Rotterdam voor chaos. Aanvankelijk werd de eredivisionist veroordeeld tot een boete van 125.000 euro en twee wedstrijden zonder publiek, maar er volgde hoger beroep. De beroepszaak pakte dramatisch uit: de UEFA gooide Feyenoord per direct uit de UEFA Cup.

Feyenoord keerde pas in het seizoen 2008-2009 terug in Europees clubverband. In de groepsfase van de UEFA Cup rolde uitgerekend AS Nancy als één van de tegenstanders uit de koker, maar uit angst voor nieuwe ongeregeldheden besloot de clubleiding geen supporters mee te nemen naar Frankrijk. Zonder steun Het Legioen ging Feyenoord opnieuw kansloos onderuit: weer 3-0. Als nummer vijf van Groep H werd de club roemloos uitgeschakeld.

Conference League-finalist

Na de Europese eliminatie van 2008 speelde Feyenoord jarenlang geen rol van betekenis in Europa. Overwinningen op Sevilla (2-0, 2014), Manchester United (1-0, 2016) en Napoli (2-1, 2017) waren weliswaar goed voor het zelfvertrouwen, maar het bereiken van de achtste finales van de Europa League in het seizoen 2014-2015 was lange tijd het hoogst haalbare.

In het seizoen 2021-2022 werd een nieuw Europees toernooi uit de grond gestampt: de Conference League. Feyenoord mocht dat seizoen meteen deelnemen. Aanvankelijk leidde dit tot spottende reacties, maar onder leiding van Arne Slot zette de club een overtuigende campagne neer. Ten koste van Partizan Belgrado, Slavia Praag en Olympique Marseille bereikte Feyenoord de finale. In Tirana moest men echter buigen voor het Italiaanse AS Roma (0-1).

Protesten bij Feyenoord - AS Roma
Een moment uit Feyenoord – AS Roma (Pro Shots)

De Romeinen groeiden uit tot de angstgegner van Feyenoord. In de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 werd het team van Slot door datzelfde AS Roma uit de Europa League geknikkerd.


Het stadion van Feyenoord

Na de oprichting in 1908 speelde Feyenoord op verschillende locaties in Rotterdam. In 1917 verhuisde de club naar de Kromme Zandweg, waar de eerste landstitels werden behaald. Door de successen nam de publieke belangstelling in rap tempo toe. Gaandeweg de jaren dertig besloot Feyenoord opdracht te geven om een gloednieuwe thuishaven uit de grond te stampen. Tussen 1935 en 1937 werd Stadion Feijenoord gerealiseerd. Aanvankelijk had het stadion een capaciteit van 65.000 plaatsen, al zou de kampioenswedstrijd van SVV tegen Heerenveen in 1949 zelfs door 69.300 mensen zijn bijgewoond (een record voor Nederland).

De Kuip
De Kuip (Pro Shots)

In de jaren tachtig probeerde Nederland de Olympische Spelen van 1992 binnen te halen. Op de plek van De Kuip zou een nieuw Olympisch Stadion gerealiseerd moeten worden, maar Barcelona kwam als winnaar naar voren. Alsnog was er in de jaren negentig sprake van mogelijke sloop. Vastgestelde betonrot en erosie maakten het behalen van de kwaliteitseisen onzeker. In plaats van nieuwbouw koos Feyenoord echter voor renovatie.

Bij de grootschalige renovatie werd een groot deel van het stadion overdekt. Een ringvormig dak maakte dit mogelijk. Door de jaren heen is de capaciteit van De Kuip, zoals het stadion in de volksmond heet, wel teruggebracht tot 51.117 zitplaatsen. Jaarlijks fungeert het stadion als decor voor de Nederlandse bekerfinale.

Feyenoord City

De Kuip is uitgegroeid tot het meest gewaardeerde stadion van Nederland. In de 21ste eeuw overwoog Feyenoord desondanks afscheid te nemen van dit legendarische onderkomen. Het stadion voldeed immers niet meer aan alle moderne eisen van deze tijd. Verschillende plannen passeerden daarbij de revue. Het Feyenoord City-project werd uiteindelijk het meest concreet, maar na jarenlange discussies en protesten van de eigen supporters ging er in 2022 een streep door dit plan.

Trainingscomplex 1908

Op loopafstand van De Kuip trainde Feyenoord jarenlang op Varkenoord. De jeugdelftallen, vrouwenploeg en amateurs zijn nog steeds actief op deze locatie. De A-selectie van de Rotterdamse club verhuisde in 2018 echter naar een gloednieuw onderkomen: trainingscomplex 1908. Deze naam refereert aan het oprichtingsjaar van Feyenoord.


Veelgestelde vragen over Feyenoord

Wanneer is Feyenoord opgericht?

Op 19 juli 1908

Wat is het adres van De Kuip?

De Kuip
Van Zandvlietplein 1
3077 AA Rotterdam

Wat is de capaciteit van De Kuip?

51.117 plaatsen

Wat is de website van Feyenoord?

Klik hier om Feyenoord online te bezoeken

Waar kan ik Feyenoord vinden op sociale media?

Feyenoord is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 20 mei 2024

Populaire spelers Feyenoord

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie