Bruno Martins Indi

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Bruno Martins Indi

Bruno Martins Indi is een Nederlandse verdediger. Hij is geboren in Portugal, maar is van Guinee-Bissause afkomst. Op dit moment is hij speler van Eredivisie-club AZ.

  • Martins Indi speelt momenteel voor AZ
  • De verdediger doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord
  • In het buitenland speelde hij voor FC Porto en Stoke City
  • In 2012 debuteerde Martins Indi in het Nederlands elftal
  • Met Oranje behaalde hij brons op het WK in 2014

Clubcarrière

Martins Indi werd op 8 februari 1992 geboren in het Portugese Barreiro, dat ten opzichte van Lissabon aan de andere kant van de Taag-rivier ligt. Drie maanden na zijn geboorte verhuisde hij naar Nederland. Martins Indi woonde kort in Maassluis en betrok nadien een woning in Rotterdam.

Feyenoord

De voetbalcarrière van Martins Indi ging van start bij amateurclub Spartaan’20 in Rotterdam. In 2005 verdiende de verdediger een kans in de jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij het resterende traject geheel heeft doorlopen. Zijn debuut als profvoetballer maakte Martins Indi op 19 augustus 2010 in de play-offwedstrijd van de Europa League tegen AA Gent (1-0 overwinning). Hij speelde meteen de volle negentig minuten en maakte drie dagen later als basisspeler tevens zijn Eredivisie-debuut (1-1 tegen Heracles Almelo).

In het seizoen 2010-2011 speelde Martins Indi zeventien officiële wedstrijden voor Feyenoord (één doelpunt). In de drie daaropvolgende seizoenen bleef hij een vaste waarde in de A-selectie van de Rotterdammers. De multifunctionele verdediger speelde uiteindelijk 118 officiële wedstrijden (vijf doelpunten).

FC Porto

Na het WK 2014 verdiende Martins Indi een fraaie transfer naar FC Porto. De Portugese topclub betaalde ongeveer acht miljoen euro voor de verdediger, die meteen een basisplaats wist te veroveren. Na de winterstop raakte Martins Indi zijn plek in het elftal kwijt om deze in de eindfase van het seizoen terug te winnen. Ook in zijn tweede jaar stond de oud-Feyenoorder doorgaans opgesteld en daarmee liep de teller op naar 71 officiële wedstrijden (twee doelpunten).

Stoke City

In de zomer van 2016 werd Martins Indi voor een seizoen uitgeleend aan Stoke City. In 37 officiële wedstrijden (één goal) maakte hij voldoende indruk, waardoor de Engelse club besloot om hem voor bijna 8,5 miljoen euro permanent in te lijven. De Nederlandse verdediger kon echter niet verhinderen dat The Potters in zijn tweede jaar degradeerden uit de Premier League.

Ondanks de degradatie besloot Martins Indi trouw te blijven aan Stoke City. De verdediger speelde in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 op het tweede niveau van Engeland, in het Championship. Na zijn vertrek in oktober 2020 stond hij op 137 gespeelde wedstrijden in alle competities (twee goals).

(Pro Shots)

AZ

Kort na de start van het nieuwe Championship-seizoen maakte Martins Indi in oktober 2020 een comeback op de Nederlandse velden. Stoke City verhuurde de verdediger aan AZ, waar hij in zijn eerste seizoen meteen uitgroeide tot een vaste waarde. Na het vertrek van Owen Wijndal naar Ajax in de zomer van 2022 werd hij zelfs de eerste aanvoerder van AZ, maar door blessureleed speelde hij in het seizoen 2022-2023 maar elf officiële wedstrijden.


Interlandcarrière

Martins Indi maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal op 15 augustus 2012 in de oefeninterland tegen België (4-2 nederlaag). Als Feyenoord-verdediger hield hij zich uitstekend staande, waardoor hij zich in de selectie voor het WK van 2014 speelde. Tijdens de eindronde in Brazilië speelde Martins Indi zes van de zeven wedstrijden, waaronder de halve finale en de troostfinale tegen respectievelijk Argentinië en Brazilië. Oranje verliet Zuid-Amerika met een bronzen medaille.

In september 2015 kreeg Martins Indi een rode kaart tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland (0-1). Het betrof zijn tweede rode kaart in relatief korte tijd, waardoor de verdediger voor langere tijd in de ban werd gedaan. Na een kortstondige comeback in 2017 werd de verdediger pas in de zomer van 2022 weer geselecteerd onder leiding van Louis van Gaal, die hem ook al had laten debuteren.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie