Jordy Clasie

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Jordy Clasie

Jordy Clasie is een Nederlandse middenvelder. Sinds de zomer van 2019 draagt de oud-Feyenoorder het shirt van AZ en daarnaast is hij actief voor Oranje.

  • Clasie speelt als middenvelder voor AZ
  • Eerder kwam hij uit voor Excelsior, Feyenoord, Club Brugge en Southampton
  • In België werd hij landskampioen
  • Clasie debuteerde in 2012 voor het Nederlands elftal
  • De controleur behaalde in 2014 brons op het WK in Brazilië

Clubcarrière

Op 27 juni 1991 werd Clasie geboren in Haarlem. Zijn vader James is een goede vriend van oud-international Willem van Hanegem, die de kleine middenvelder zijn eerste voetbalschoenen gaf. Clasie speelde voor amateurclubs HVV DSK en HFC EDO alvorens hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Feyenoord. In Rotterdam-Zuid ondervond hij de nodige problemen, waaronder de kritiek van hoofd jeugdopleiding Henk van Stee, maar uiteindelijk lukte het hem om de academie succesvol te voltooien.

Via Excelsior naar De Kuip

Om meer bagage op te doen besloot Feyenoord om Clasie te verhuren aan stadgenoot Excelsior. De middenvelder maakte zijn debuut uitgerekend tégen Feyenoord, dat in Kralingen met 3-2 ten onder ging. Clasie had het fysiek zwaar in de Eredivisie, maar zou in het seizoen 2010-2011 desondanks 35 officiële wedstrijden spelen (twee goals en vijf assists). Excelsior handhaafde zich via de play-offs om promotie/degradatie na een fraaie eindspurt.

Clasie kreeg na het jaartje bij Excelsior de kans om zich te bewijzen in de A-selectie van Feyenoord. De middenvelder greep in de voorbereiding zijn kans en werd een vaste waarde in De Kuip. Clasie won zelfs de Zilveren Schoen en liet deze uitreiken door niemand minder dan Van Hanegem, die met bewondering keek naar diens ontwikkeling. Hij bleef zich uitstekend ontwikkelen bij Feyenoord, waar hij meerdere contractverlengingen verdiende en zelfs in verschillende wedstrijden de aanvoerdersband mocht dragen.

Southampton en verhuurperiodes

Bij Feyenoord speelde Clasie zich in de kijker bij verschillende (sub)topclubs uit Europa. Aanvankelijk bleef hij de Rotterdamse club trouw, maar in de zomer van 2015 liet hij zich alsnog overtuigen om voor circa vijftien miljoen euro over te stappen naar het Engelse Southampton. Clasie koos mede vanwege Ronald Koeman voor de Premier League-club. Zijn debuut maakte hij overigens in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Vitesse (3-0 overwinning).

Door een blessure kon Clasie pas in oktober 2015 zijn Premier League-debuut maken. De middenvelder kreeg het vertrouwen van Koeman, die hem dat seizoen uiteindelijk 25 officiële wedstrijden gunde. In 2016 besloot de Nederlandse manager de overstap te maken naar competitiegenoot Everton en dat pakte voor Clasie niet lekker uit. Onder de nieuwe coach speelde hij afwisselend wel en niet. Met 24 officiële optredens benaderde Clasie nog wel het aantal van een jaar eerder, al mocht hij in de Premier League maar zestien keer opdraven.

Southampton besloot Clasie na twee seizoenen te verhuren. In 2017 koos de middenvelder voor Club Brugge, waar hij ondanks het binnenhalen van de landstitel maar één seizoen actief bleef. Na 25 wedstrijden in Belgische dienst werd besloten om de optie tot koop niet te lichten. In 2018 koos Clasie voor een tijdelijke rentree bij Feyenoord, maar ook nu lukte het de middenvelder niet om zijn oude vorm weer aan te tikken. Aan het vertrouwen lag het overigens niet: de middenvelder kreeg in veertig duels speeltijd onder Giovanni van Bronckhorst.

Jordy Clasie
(Pro Shots)

AZ

In de zomer van 2019 vertrok Clasie definitief bij Southampton. De middenvelder koos voor een overstap naar AZ, waar hij een tweejarig contract ondertekende met een optie voor nog eens twee jaar. In Alkmaar wist Clasie gaandeweg de jaren weer het oude gevoel terug te halen. Hij verdiende daarmee zelfs een terugkeer in de selectie van het Nederlands elftal.

Clasie kreeg in Alkmaar wel te maken met een tegenslag. In maart 2011 werd bekend dat de AZ-middenvelder twee wedstrijden had gemist vanwege het illegaal gokken op wedstrijden uit het betaald voetbal. Clasie verklaarde zelf dat hij zijn buurjongen in de gelegenheid stelde om te wedden op voetbalwedstrijden, waarbij hij benadrukte dat er géén geld was ingezet op wedstrijden van AZ. Mede daarom bleef de schorsing beperkt.

In dienst van AZ nadert Clasie de 150 officiële wedstrijden. Hij draagt inmiddels ook de aanvoerdersband in Alkmaar.


Interlandcarrière

In september 2012 maakte Clasie zijn debuut in het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal gunde hem speeltijd in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (2-0 overwinning). Clasie werd geen vaste waarde bij Oranje, maar behoorde in 2014 wel tot de selectie voor het WK in Brazilië. Sterker nog: in de halve finale tegen Argentinië (verloren na strafschoppen) en de troostfinale (0-3 zege op Brazilië) mocht de toenmalig Feyenoorder zelfs zijn minuten meepikken.

Na het WK 2014 bleef Clasie in het beste geval een nuttige reservespeler. Door zijn problemen in clubverband verdween hij langzaam maar zeker uit beeld, maar in 2022 keerde hij opnieuw onder leiding van Van Gaal weer terug in de selectie. Hoewel Clasie in verschillende interlandperiodes geen minuten maakte in Oranje-shirt, behoorde hij wel tot de voorlopige WK-selectie. De definitieve selectie bleef echter buiten bereik.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie