Excelsior

Rotterdam

Prijzenkast

3x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over Excelsior

Excelsior is een voetbalclub uit Rotterdam, uit de wijk Kralingen om precies te zijn. De club speelt de thuiswedstrijden in het Van Donge & De Roo Stadion, dat in de volksmond nog altijd Woudestein heet.

  • Excelsior werd in 1902 opgericht
  • Na Feyenoord en Sparta is het de kleinste profclub van Rotterdam
  • De Kralingers werden driemaal kampioen in de Eerste Divisie
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Van Donge & De Roo Stadion

Kleinste profclub van Rotterdam

Excelsior werd op 23 juli 1902 opgericht als Rotterdamse Voetbal en Atletiek Vereniging Excelsior. Een groep vrienden uit Kralingen voetbalde in die tijd regelmatig samen en besloot een eigen vereniging op poten te zetten. Excelsior werd daarmee een van de eerste arbeidersclubs van Nederland. Al vanaf het begin werd gespeeld op het Woudestein-terrein, al speelde het voor de Tweede Wereldoorlog nog wel op een aantal andere locaties in de regio.

In de periode vóór de invoering van het betaald voetbal boekte Excelsior een aantal aansprekende successen. Zo won de club in 1927 de Zilveren Bal door Feyenoord met 5-0 te verslaan, maar de stadsgenoot nam in 1930 wraak door de onderlinge bekerfinale op Het Kasteel met 1-0 te winnen. De Kralingers promoveerden meermaals naar de Eerste Klasse, dat op dat moment het hoogste niveau van Nederland vormde.

Excelsior behoorde tot de initiatiefnemers van het betaald voetbal. De KNVB was geen voorstander van de introductie van het betaald voetbal, maar een voorstel van voorzitter Henk Zon en bestuurslid Aad Libregts wisten de voetbalbond te overtuigen. Vanaf 1954 werd het betaald voetbal in Nederland een feit. Twee jaar later werd de Eredivisie opgericht, maar het duurde even voordat Excelsior daar was. De Kralingers degradeerden na negen opeenvolgende seizoenen in de Eerste Divisie zelfs naar de Tweede Divisie.

Eredivisie-voetbal

De degradatie van Excelsior was opvallend genoeg het begin van een mooie periode. In twee seizoenen lukte het de Kralingers om van de Tweede Divisie op te stomen naar de Eredivisie, telkens na een tweede positie op de ranglijst. Op het hoogste niveau stuitte Excelsior op serieuze tegenstand. Door als zestiende en vijftiende te eindigen lukte het nog wel twee seizoenen om lijfsbehoud veilig te stellen, maar in 1973 keerde de club als nummer zeventien terug naar het tweede niveau.

Het Eredivisie-verblijf smaakte vanzelfsprekend naar meer. Een jaar na de degradatie werd Excelsior kampioen van de Eerste Divisie en promoveerde het opnieuw naar het hoogste niveau, met ditmaal een verblijf van twee seizoenen. In de twintigste eeuw was Excelsior daarna nog twee periodes actief in de Eredivisie: 1979-1981 en 1982-1987. In 1980 en 1983 eindigde de club uit Rotterdam als negende, de hoogste klassering ooit op dit niveau.

Na de degradatie van 1987 werd Excelsior teruggeworpen. De Kralingers eindigden zelfs veelvuldig in het rechterrijtje van de Eerste Divisie, met een negentiende plaats in 1991 als grootste dieptepunt. Een derde plaats in 1995 werd afgewisseld met drie dramatische seizoenen (zestiende, zeventiende en zestiende), maar daarna begon het weer te lopen op Woudestein. Excelsior vond aansluiting bij de subtop en vervolgens de top. In 2001 bleek een tweede plaats niet voldoende voor promotie, maar in 2002 vormde die klassering alsnog de opmars naar de Eredivisie.

Mario Been als Excelsior-trainer (Pro Shots)

Vanaf 2002 wisselt Excelsior promoties en degradaties af. In de seizoenen 2014-2015 tot en met 2018-2019 werd de langste Eredivisie-reeks geëvenaard door vijf seizoenen op rij in de hoogste afdeling te spelen, maar in 2019 degradeerde de club voor de vierde keer in de 21ste eeuw. In 2017 (twaalfde) en 2018 (elfde) zette Excelsior weliswaar prima prestaties neer, ware het niet dat het in 2019 fout liep via de play-offs om promotie/degradatie.

Na drie seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie promoveerde Excelsior in 2022 opnieuw. Dat gebeurde op bijzondere wijze. De Kralingers hadden zich als nummer zes van de Eerste Divisie geplaatst voor de play-offs, waarin het eredivisionist Heracles Almelo in de halve finales op de knieën kreeg. In de finaleronde leek ADO Den Haag de weg naar de Eredivisie te blokkeren door een 3-0 voorsprong te pakken (na een 1-1 in Rotterdam), maar in een knotsgekke slotfase werd alsnog een verlenging uit het vuur gesleept. Na 120 minuten stond het 4-4 en in de strafschoppenreeks trok Excelsior het Eredivisie-ticket naar zich toe. Helaas kon dat maar beperkt worden gevierd door ongeregeldheden aan Haagse zijde.


Band met Feyenoord

Na Feyenoord en Sparta Rotterdam geldt Excelsior als kleinste profclub van Rotterdam. In de periode 1997-2005 besloot men om de krachten te bundelen met Feyenoord door als satellietclub te gaan fungeren, maar dat zorgde voor grote weerstand onder de eigen achterban. Vanaf 2005 liep de samenwerking steeds verder terug en tien jaar later werd de samenwerking officieel beëindigd.

Door de samenwerking met Feyenoord werd Excelsior ook vaak bespot door Sparta-aanhangers. In 2010 nam Excelsior wraak op de Kasteelheren. In de finaleronde van de play-offs dacht Sparta de Eredivisie-status te behouden door vlak voor tijd op voorsprong te komen, maar in de 94ste minuut schoot Guyon Fernandez de Kralingers naar het hoogste niveau.


(Pro Shots)

Het stadion

Excelsior is onlosmakelijk verbonden aan Woudestein. Al na de oprichting in 1902 streek de club neer op deze locatie, maar door uiteenlopende redenen moest men in de tientallen jaren daarna meermaals op zoek naar een ander onderkomen. Na de grote renovatie in 1939 kreeg Excelsior toestemming om terug te keren en sindsdien speelt het onafgebroken op Woudestein.

Het stadion heeft daarna nog een aantal renovaties ondergaan, maar de capaciteit bleef altijd beperkt. Tegenwoordig kunnen er zo’n 4.400 supporters plaatsnemen op Woudestein, dat sinds 2017 de naam Van Donge & De Roo Stadion draagt.

Laatste update: 6 december 2022

Populaire spelers Excelsior

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie