Heracles Almelo

Almelo

Prijzenkast

eredivisie-logo

2x landskampioen

4x Eerste Divisie

Laatste nieuws over Heracles Almelo

Heracles Almelo is een voetbalclub uit Almelo. De club werd in 1903 opgericht en wist voor de invoering van het betaald voetbal twee keer landskampioen te worden.

  • Heracles Almelo werd in 1903 opgericht
  • De club werd tweemaal landskampioen
  • In de Eerste Divisie werden vier kampioenschappen behaald
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Erve Asito
  • FC Twente is de aartsrivaal van Heracles

Voetbaltrots van Almelo

Heracles is genoemd naar de Griekse halfgod Herakles, een figuur uit de Griekse mythologie. De voetbalclub heeft daar wel een eigen draai aan gegeven. Zo is Heracles de gelatiniseerde schrijfwijze, maar supporters spreken hun geliefde team uit als Herácles. In 2015 besloot de club om ook het embleem aan te passen door de Griekse held hierin op te nemen. De blauwe ruiten in het nieuwe clublogo refereren aan het stadswapen van Almelo.

In 1927 en 1941 wist Heracles de landstitel te veroveren. Na de invoering van het betaald voetbal wist de club uit Almelo geen vaste waarde te worden op het hoogste niveau. Sterker nog: in de twintigste eeuw speelde Heracles zelfs maar vier seizoenen in de Eredivisie. Na drie opeenvolgende seizoenen in de jaren zestig was het team alleen in het seizoen 1985-1986 nog te bewonderen in de hoogste divisie van Nederland. De Eerste Divisie werd dan ook het domein van de club.

Lange Eredivisie-reeks

Heracles eindigde in 2001 nog als vijftiende in de Eerste Divisie. Promotie leek ver weg voor de Heraclieden, maar onder leiding van Gertjan Verbeek werd de weg naar boven ingeslagen. De oud-speler van de club wist zelf niet te promoveren als trainer van Heracles, maar diens opvolger Peter Bosz kreeg dat in 2005 alsnog voor elkaar door het kampioenschap van de Eerste Divisie binnen te halen. Een belangrijke schakel in dit succesverhaal was Jan Smit, die tussen 1998 en 2017 als voorzitter fungeerde.

Menigeen tipte Heracles als snelle degradant, maar niets bleek minder waar. De club uit Almelo eindigde het eerste seizoen na de promotie als dertiende en bleef daarna langdurig te bewonderen op het hoogste niveau. Pas na zeventien jaar ging het fout in het seizoen 2021-2022: na een dramatische reeks aan het einde van het seizoen moest de club alsnog deelnemen aan de play-offs en daarin bleek Excelsior véél te sterk voor de aangeslagen ploeg van René Kolmschot, die de na speelronde 34 ontslagen Frank Wormuth was opgevolgd.

Tussen de promotie in 2004 en de degradatie van 2022 in wist Heracles een aantal sportieve successen te realiseren. Zo mocht de club in het seizoen 2012-2013 de bekerfinale spelen na AZ in de halve finale met 2-4 te verslaan (na verlenging). De finale in De Kuip bleek echter een makkelijke prooi voor PSV: 3-0. In die jaren had Heracles de beschikking over een geweldig aanvalsduo: de Braziliaan Everton Ramos da Silva en de Zweed Samuel Armenteros.

In het seizoen 2015-2016 volgde een nieuw hoogtepunt. Heracles eindigde als zesde in de Eredivisie en kwalificeerde zich voor de play-offs om Europees/voetbal. Na FC Groningen te hebben uitgeschakeld werd FC Utrecht opzij gezet in de finaleronde. Onder aanvoering van Verbeek, die voor één seizoen terugkeerde op het oude nest, werd voor het eerst in de clubgeschiedenis Europees voetbal afgedwongen. Helaas voor Heracles bleef het avontuur beperkt tot de voorrondes van de Europa League: na een 1-1 gelijkspel in Almelo volstond voor het Portugese FC Arouca een 0-0 in de return.

Promotiefeest in 2023 (Pro Shots)

In april 2023 mocht Heracles Almelo een nieuw feestje vieren. Een jaar na de degradatie uit de Eredivisie wist de club een terugkeer naar de hoogste divisie af te dwingen. Heracles besliste in mei 2023 tevens de titelstrijd van de Keuken Kampioen Divisie in eigen voordeel.


Stadion

Heracles speelde van 1909 tot augustus 1999 aan de Bornestraat in Almelo. Dit stadion werd gekenmerkt door de Engelse houden hoofdtribune. Na het verdwijnen van het Heracles-stadion in 1999 werd deze tribune overigens verplaatst naar het sportpark van AVC Heracles. Supporter en NOS-verslaggever Tom Egbers heeft nog een documentaire gemaakt over deze tribune, dat een rijksmonument is geworden.

(Pro Shots)

Sinds 1999 speelt Heracles in het huidige stadion. Aanvankelijk droeg dit onderkomen de naam Polman Stadion, maar tegenwoordig draagt het de naam Erve Asito. Heracles had in 2003 de primeur in Nederland door als eerste profclub te gaan spelen op kunstgras en ondanks alle kritiek speelt het tegenwoordig nog steeds op dit type achtergrond. Door de jaren heen is de capaciteit wel fors opgekrikt: van 6.900 naar 12.080 anno 2022.

Laatste update: 27 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie