FC Utrecht

Utrecht

Prijzenkast

knvb-beker-logo

3x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

1x Johan Cruijff Schaal

Laatste nieuws over FC Utrecht

FC Utrecht is een Nederlandse voetbalclub. De Domstedelingen spelen al sinds de invoering van het betaald voetbal op het hoogste niveau en vormt daarmee een select gezelschap. Alleen Ajax, Feyenoord en PSV hebben dezelfde status.

  • FC Utrecht werd in 1970 opgericht als fusieclub
  • De Domstedelingen wonnen driemaal de KNVB Beker
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadion Galgenwaard
  • Het Jong-elftal speelt in de Keuken Kampioen Divisie

Ambitieuze subtopper uit de Domstad

FC Utrecht bestond officieel nog niet bij de invoering van het betaald voetbal. De club is namelijk voortgekomen uit een fusie tussen DOS, Velox en Elinkwijk. De gemeente Utrecht initieerde fusiegesprekken met de lokale profclubs om hoogwaardige kwaliteit profvoetbal mogelijk te maken. DOS wist daarmee bovendien een dreigend faillissement af te wenden, maar de twee andere clubs hadden wat meer tijd nodig om overstag te gaan. In de zomer van 1970 werd de fusie een feit.

FC Utrecht nam de licentie over van DOS, dat zich ternauwernood in de Eredivisie wist te handhaven. Net als DOS degradeerde de club vooralsnog nooit uit de Eredivisie. Overigens werd ook het stadion van de grootste fusiedeelnemer gebruikt: De Galgenwaard.

Moeizame start

FC Utrecht begon het nieuwe avontuur met een mix van spelers van DOS, Velox en Elinkwijk. Co Adriaanse van De Volewijckers was de enige uitzondering. Het elftal eindigde in het eerste seizoen als negende in Eredivisie. In de jaren erna maakte de club vooral een grillige indruk, waarbij het seizoen 1980-1981 het grote hoogtepunt werd met een derde plaats op de ranglijst. De euforie was echter van korte duur. Een FIOD-onderzoek betekende zelfs bijna het einde van FC Utrecht, ware het niet dat allerlei acties de gemeente Utrecht deden besluiten om de helpende hand te bieden.

Het voortbestaan van FC Utrecht was een feit, maar sportief bleef de club kwakkelen. De jaren negentig waren misschien wel typerend voor de Domstedelingen. Na een dertiende en veertiende plaats eindigde de club verrassend als vierde in de Eredivisie, maar vervolgens keerde de klad weer terug. Tot en met het seizoen 1999-2000 lukte het nog maar één keer om het linkerrijtje te eindigen: een achtste positie in 1993. Ook financieel en bestuurlijk liep het in die jaren niet naar wens.

Subtop én bekersucces

Eind jaren negentig werd er stevig ingegrepen bij FC Utrecht. Hoofdsponsor AMEV beloofde een financiële injectie in ruil voor bestuurlijke macht, waarna de selectie een behoorlijke kwaliteitsinjectie kreeg. Michael Mols was in die jaren de absolute ster van de Domstedelingen. De spits maakte vijftig doelpunten in 109 officiële wedstrijden voor de club. Het was echter een andere aanvaller die een nieuw succesverhaal inluidde: de Katwijker Dirk Kuijt.

In het seizoen 2000-2001 eindigde FC Utrecht op basis van doelsaldo als vijfde in de Eredivisie, waardoor het zich kwalificeerde voor Europees voetbal. In de drie daaropvolgende seizoenen ontpopte de club zich vooral tot cupfighter. In 2002 ging de bekerfinale nog verloren door toedoen van Ajax, dat na een controversieel doelpunt van de Braziliaan Wamberto in extra tijd toe wist te slaan in de verlenging (2-3). In 2003 (4-1 tegen Feyenoord) en 2004 (1-0 tegen FC Twente) nam FC Utrecht revanche. In het laatstgenoemde jaar werd ook Ajax verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (2-4).

FC Utrecht stond er in die jaren geweldig op, maar er volgde ook tegenslag in die jaren. De club ontsnapte andermaal aan een faillissement na een conflict met bouwbedrijf Midreth en in november 2005 volgde het dramatische nieuws dat verdediger David di Tommaso was overleden aan een acute hartstilstand. Nog altijd zorgt het tragische overlijden van de populaire Fransman voor emoties in de Domstad. Rugnummer 4 werd verbannen en de prijs Speler van het Jaar werd naar hem vernoemd.

Frans van Seumeren met Dick Advocaat (Pro Shots)

Tijdperk Van Seumeren

In april 2008 maakte FC Utrecht bekend dat het was overgenomen door Frans van Seumeren. Hij kocht 63% van de aandelen en beloofde zich voor minimaal tien jaar aan de club te verbinden. Van Seumeren kondigde vanaf het begin aan dat hij de club terug wilde loodsen naar de subtop. De grootaandeelhouder wilde vooral rust creëren in Stadion Galgenwaard, maar het eerste jaar verliep moeizaam. Onder zijn leiding moest uiteindelijk de technische staf plaatsmaken, waaronder hoofdtrainer Willem van Hanegem.

Het lukte FC Utrecht om terug te keren naar de subtop van Nederland. Dat leidde in het seizoen 2010-2011 zelfs tot een succesje in Europees verband. In de play-offronde van de Europa League werd de Schotse topclub Celtic uitgeschakeld dankzij een 4-0 overwinning in De Galgenwaard. In de groepsfase bleef het team vervolgens behoorlijk overeind bleef tegen Liverpool (tweemaal 0-0) en Napoli (0-0 en 3-3), maar het Roemeense Steaua Boekarest blokkeerde de weg door vier punten te pakken in de onderlinge wedstrijden.

FC Utrecht wist onder Van Seumeren geen nieuw Europees succes af te dwingen. In de seizoenen 2013-2014 en 2019-2020 leverde de club zelfs een wanprestatie door te worden uitgeschakeld door achtereenvolgens FC Differdange 03 (Luxemburg) en HK Zrinjski Mostar (Bosnië & Herzegovina). In 2017-2018 lukte het evenmin om door te dringen tot de groepsfase van de Europa League, maar met Zenit Sint-Petersburg als beul in de play-offronde was dat min of meer ingecalculeerd.

FC Utrecht ontpopte zich tot een vast gezicht in de play-offs om Europees voetbal. Ook plaatste de club zich in 2020 voor de bekerfinale, maar de confrontatie met Feyenoord in De Kuip bleef uit als gevolg van de coronapandemie. Tot grote woede van de Domstedelingen besloot de KNVB de finale überhaupt niet meer te spelen en het ticket door te schuiven naar de competitie met Willem II als grote winnaar. Na een nieuw conflict in 2021 haalde Van Seumeren hard uit naar de KNVB: “Er zit totaal geen empathie, in die hele organisatie. Het is een ongelooflijk en verschrikkelijk slecht georganiseerde bende”, foeterde de eigenaar tegenover RTV Utrecht.

Het seizoen 2022-2023 verliep tamelijk dramatisch voor FC Utrecht. Trainer Henk Fraser werd na amper een half jaar ontslagen na een incident met Amin Younes, in de TOTO KNVB Beker werd de club uitgeschakeld door de semiprofs van SV Spakenburg (1-4) en in de halve finale van de play-offs bleek Sparta Rotterdam te sterk. Wel leverden de Domstedelingen met Anastasios Douvikas de topschutter van de Eredivisie (negentien doelpunten).


(Pro Shots)

Het stadion

FC Utrecht speelt al sinds de fusie in 1970 in Stadion Galgenwaard. Het onderkomen werd toen al tientallen jaren gebruikt, met onder meer DOS als bespeler. In de jaren negentig bleek het stadion niet meer te voldoen aan de moderne eisen en dus werd een grote verbouwing doorgevoerd. FC Utrecht koos voor een stadion met vier losse tribunes, waardoor de wind vrij spel krijgt in de hoeken. Op dit moment telt het stadion een capaciteit van bijna 24.000 plaatsen.

De meeste bekende tribune in Stadion Galgenwaard is ongetwijfeld de Bunnikside. Op deze tribune huisvest de fanatieke aanhang van FC Utrecht. De Bunnikside, refererend aan het feit dat de plaats Bunnik enkele kilometers achter deze tribune ligt, heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd in het verleden. Deze supportersgroepering was onder meer verantwoordelijk voor heftige rellen.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie