Rangers FC

Glasgow

Prijzenkast

55x landskampioen

34x Scottish Cup

27x Scottish League Cup

1x Europacup II

1x Scottish Championship

1x Scottish League One

1x Scottish Third Division

Het laatste nieuws over Rangers

Rangers FC (voorheen Glasgow Rangers) is een voetbalgrootheid in het Schotse voetbal. De club uit het zuidwesten van Glasgow speelt de thuiswedstrijden in het Ibrox Stadium, dat bijna 51.000 plaatsen telt.

  • Rangers FC werd in 1872 opgericht
  • Als Glasgow Rangers ging de club in 2012 financieel ten onder
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Ibrox Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Gers’
  • Rangers won 55 landstitels en één keer de Europacup II

De eeuwige rivaal van Celtic

Rangers werd in maart 1872 opgericht. Vier mannen (Moses en Peter McNeil, Peter Campbell en William McBeath) troffen elkaar in West End Park met de oprichting van The Gers als resultaat. Rangers is ouder dan aartsrivaal Celtic, maar is niet de oudste voetbalclub van Glasgow. Die eer valt ten deel aan Queen’s Park FC, dat al in 1867 werd gesticht.

In 1891 werd Rangers voor de eerste keer kampioen van Schotland. Er is sindsdien geen decennium voorbij gegaan zonder landstitel van The Gers. Het meest succesvolle decennium dateert van de jaren negentig: alleen in 1998 lukte het Celtic om de hegemonie van de aartsrivaal te doorbreken. Tussen 1989 en 1997 gingen alle landstitels naar Ibrox, maar een tiende opeenvolgende kampioenschap bleef uit. In 1999 en 2000 werd het succes weer voortgezet.

(Pro Shots)

Teloorgang

Rangers werd ook aan het begin van de 21ste eeuw regelmatig landskampioen, maar na het seizoen 2011-2012 werd de club geconfronteerd met het donkerste tijdperk uit de geschiedenis. Het bedrijf The Rangers Football Club PLC, de eigenaars van de Schotse voetbalclub, werd geliquideerd door financieel wanbeheer. De club was altijd actief geweest in de hoogste divisie, maar vanwege deze kwestie werd het team teruggezet naar het vierde niveau van Schotland.

Gesteund door de trouwe aanhang wilde Rangers in drie jaar terugkeren naar de Schottish Premiership. In 2013 (vierde niveau) en 2014 (derde niveau) werd de club vrij probleemloos kampioen, maar in het seizoen 2014-2015 bleef men steken op een derde plaats en dat bleek niet voldoende om promotie af te dwingen. In 2016 keerde Rangers alsnog terug naar de hoogste divisie en sindsdien draait men ook ‘gewoon’ weer mee in de bovenste regionen.

Door de problemen van Rangers kreeg Celtic vrij spel in de Schotse titelstrijd. In het seizoen 2020-2021 dacht de aartsrivaal de tiende opeenvolgende landstitel te bemachtigen, maar de hegemonie werd beëindigd door het Rangers van toenmalig manager Steven Gerrard. De Liverpool-legende vertrok in het seizoen 2021-2022 naar Aston Villa en werd opgevolgd door Giovanni van Bronckhorst, die in 2022 geen titelprolongatie tot stand wist te brengen. Later dat jaar werd de Nederlander ontslagen.

Rangers FC is de meest succesvolle voetbalclub van Schotland met een indrukwekkend totaal van 55 landstitels. Celtic staat op 52 titels. The Gers beschikken sowieso over een indrukwekkende prijzenkast: ook de Scottish Cup (34 keer) en de Scottish League Cup (27 keer) werden veelvuldig naar Ibrox gebracht. Rangers is er zeven keer in geslaagd om de Schotse treble in één seizoen te winnen.


The Old Firm

De Schotse titelstrijd werd in veruit de meeste seizoenen beslist door Rangers of Celtic. De onderlinge wedstrijden worden gekenmerkt door veel strijd en emotie, waardoor The Old Firm een wereldwijde reputatie heeft verkregen. In september 2023 stonden Rangers en Celtic al voor de 436ste keer tegenover elkaar. Rangers won 169 keer keer, waar de rivaal 166 keer aan het langste eind trok. De overige 102 edities eindigden onbeslist.


Europees voetbal

Rangers FC stond in de jaren zestig twee keer in de finale van de Europacup II, maar zonder succes. Het Italiaanse Fiorentina (1961) en het Duitse Bayern München (1967) dwarsboomden Europees succes voor de grootmacht uit Glasgow. Rangers nam in het seizoen 1971-1972 wraak door de Duitsers in de halve finales uit te schakelen en driemaal bleek vervolgens scheepsrecht: Dinamo Moskou werd in de finale met 3-2 verslagen. Willie Johnston maakte in Barcelona het verschil met twee goals.

Rangers FC heeft in de 21ste eeuw nog twee Europese finales gespeeld. In het seizoen 2007-2008 bleek Zenit Sint-Petersburg met 0-2 te sterk in de eindstrijd van de UEFA Cup, waar in het seizoen 2021-2022 de Europa League aan de Schotse neuzen voorbij ging door een verloren strafschoppenserie tegen Eintracht Frankfurt.


Nederlanders

Van Bronckhorst werkte als speler en coach voor Rangers (Pro Shots)

Dick Advocaat (1998-2001) en Giovanni van Bronckhorst (2021-2022) zijn als manager actief geweest voor Rangers FC. Laatstgenoemde speelde er zelfs ónder de Haagse trainer, die in die tijd meer Nederlanders tot zijn beschikking kreeg. Frank en Ronald de Boer, Pieter Huistra, Bert Konterman, Michael Mols, Arthur Numan, Fernando Ricksen, Theo Snelders, Peter van Vossen en Ronald Waterreus kwamen als speler uit voor de Schotse grootmacht.

In het seizoen 2023-2024 krijgt Rangers FC na jaren weer een Nederlander op de loonlijst. Sam Lammers heeft een meerjarig contract getekend op Ibrox Park.

Laatste update: 6 september 2023

Populaire spelers Rangers FC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie