Rangers FC

Glasgow

Prijzenkast Rangers FC

55x landskampioen

34x Scottish Cup

28x Scottish League Cup

1x Europacup II

1x Scottish Championship

1x Scottish League One

1x Scottish Third Division

Het laatste nieuws over Rangers

Rangers FC (voorheen Glasgow Rangers) is een Schotse voetbalclub uit Glasgow. Thuiswedstrijden van The Gers worden afgewerkt op Ibrox Park.

  • Rangers FC werd in 1872 opgericht
  • Als Glasgow Rangers ging de club in 2012 financieel ten onder
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Ibrox Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Gers’
  • Rangers won 55 landstitels en één keer de Europacup II

Rangers FC in nationaal clubverband

Rangers FC werd op opgericht in maart 1872. De oprichters luisterden naar de namen Moses McNeil, Peter McNeil (twee broers), Peter Campbell, David Hill en William McBeath. In mei van dat jaar vond de eerste wedstrijd uit de clubgeschiedenis plaats tegen het Engelse Callandar Football Club (0-0). In 1877 plaatste de club zich voor het eerst voor de Schotse bekerfinale, maar na een gelijkspel tegen Vale of Leven kwamen men niet opdagen voor de return. Hierdoor ging deze trofee aan de neus voorbij van Rangers. Een jaar later won het team de Glasgow Merchants Charity Cup ten koste van diezelfde tegenstandee (2-1).

In 1888 vond de eerste krachtmeting met aartsrivaal Celtic plaats. De stadgenoot, dat grotendeels werd gevormd door gastspelers uit Hibernian, trok met duidelijke cijfers aan het langste eind in een vriendschappelijke wedstrijd: 2-5. De Scottish Football League zag in 1890 het levenslicht. Als Glasgow Rangers trapte de club af met een 5-2 overwinning op Heart of Midlothian. Men eindigde het debuutseizoen op gelijke hoogte met Dumbarton, waar de beslissingswedstrijd in 2-2 eindigde. Om die reden mochten beide clubs het kampioenschap delen. Een unicum in het Schotse voetbal.

Glasgow Rangers won de eerste hoofdprijs in 1894 door Celtic in de Schotse bekerfinale te verslaan (3-1). Aan het einde van de negentiende eeuw stonden The Gers al op twee landstitels en drie bekers. De club verhuisde in 1899 naar een nieuwe locatie, dat bekend kwam te staan als Ibrox Park.

Ibrox Park annex Ibrox Stadium (Rangers FC)
De naam Rangers FC prijkt op Ibrox Park (Pro Shots)

De Wilton-periode

Aan het einde van de jaren negentig kwam William Wilton aan het roer te staan bij Glasgow Rangers. In het seizoen 1898-1899 leidde hij de club naar een foutloze reeks in de Schotse competitie: achttien van de achttien wedstrijden wedstrijden resulteerden in een zege. Sindsdien lukte het meerdere teams om een heel seizoen ongeslagen te blijven, maar een honderd procent score bleef uniek. Met dank aan de doeltreffendheid van Robert Hamilton volgden landstitels in 1900, 1901 en 1902.

Tussen 1911 en 1920 leidde Wilton zijn team naar vijf nieuwe landstitels. Tussendoor eindigde Glasgow Rangers daarnaast drie seizoenen als runner-up. In het laatstgenoemde jaar kwam de pas 54-jarige succestrainer echter te overlijden tijdens een ongeval met een boot. In totaal leidde hij de club 881 wedstrijden als manager, waarvan 553 resulteerden in een overwinning. Voor zijn aantreden als manager fungeerde Wilton al als wedstrijdsecretaris van het eerste elftal.

De gloriejaren onder Struth

Het overlijden van Wilton was een grote klap voor Glasgow Rangers, maar de aanstelling van diens opvolger bleek een schot in de roos. Bill Struth groeide tussen 1920 en 1954 uit tot de meest succesvolle manager uit de clubgeschiedenis door maar liefst achttien landstitels, tien Scottish Cups en twee Scottish League Cups te winnen. Tijdens deze periode realiseerde men ook een toeschouwersrecord in het Britse voetbal. The Old Firm-wedstrijd tegen Celtic op 2 januari 1939 werd bijgewoond door maar liefst 118.567 toeschouwers.

In werkelijkheid was de erelijst van Struth nog indrukwekkender. Zijn team wist in oorlogstijd een zevental kampioenschappen binnen te slepen en negentien Glasgow Cups. Onder zijn leiding werd ook een historische overwinning behaald op aartsrivaal Celtic. Op 1 januari 1943 trokken The Gers met maar liefst 8-1 aan het langste eind in de Southern Football League, waar beide clubs op dat moment in speelden.

Struth vertrok in 1954 na 34 jaar als manager van Glasgow Rangers. Scot Symon kreeg de loodzware taak om het succes te continueren, maar hij wist deze erfenis met succes door te trekken. Onder zijn leiding veroverde de Schotse voetbalgrootmacht zes landstitels, vijf Scottish Cups en vier Scottish League Cups. Symon werd bovendien de tweede Rangers-manager die de dubbel veroverde. Tijdens zijn dienstverband (tot 1967) zwaaide één van de grootste spelers uit de clubgeschiedenis af: Jim Baxter.

De Ibrox-ramp

In 1960 werd Glasgow Rangers de eerste Britse voetbalclub door een Europese clubfinale te bereiken. Dit lukte in 1967 nogmaals. De club werd op 2 januari 1971 getroffen door een regelrechte ramp. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Celtic maakte de club vlak voor tijd de gelijkmaker, met dolle taferelen op de tribune tot gevolg. Een vallende fan leidde tot een sneeuwbaleffect, waarbij de trapleuning het begaf. Maar liefst 66 supporters kwamen hierbij om het leven. Later speelden Rangers en Celtic een benefietwedstrijd op Hampden Park om geld in te zamelen voor de nabestaanden.

Glasgow Rangers herstelde zich van deze ramp door de Europacup II van 1972 binnen te slepen. De eigen achterban besloot nadien het veld van Camp Nou te bestormen, iets wat op weinig waardering kon rekenen. Men werd zelfs voor een jaar uitgesloten van Europees voetbal. In competitieverband maakte de club een moeizame periode door als gevolg van Celtic, dat onder leiding van Jock Stein tot grote hoogte steeg. In 1975 won Rangers de eerste landstitel na een periode van elf seizoenen.

In het seizoen 1975-1976 wist Glasgow Rangers zelfs de Schotse treble (landstitel en beide bekers) binnen te slepen onder Jock Wallace. Dit succes werd twee jaar later geëvenaard. In 1979 wist de club opnieuw beide bekertoernooien als winnaar af te sluiten, maar Celtic wist een herhaling te voorkomen door de landstitel weg te kapen. Na deze periode ontstond een matige fase. Rangers won nog wel een aantal bekers, maar eindigde in de Scottish Premiership zelfs tweemaals vijfde (1980 en 1986).

Nieuwe gloriejaren

In 1986 werd Wallace afgelost door Graeme Souness. De in Edinburgh geboren manager leidde Glasgow Rangers in zijn eerste seizoen meteen naar de landstitel en de Scottish League Cup. In 1988 prolongeerde de club alleen de bekerwinst, maar in de volgende twaalf seizoenen wist men een ongekende oogst binnen te halen: elf landstitels. Tussen 1989 en 1997 zette Rangers zelfs een indrukwekkende serie van negen kampioenschappen neer. Dit succes werd gecombineerd met meerdere bekers, inclusief de Schotse treble van 1993.

In 1998 sloot Glasgow Rangers voor het eerst in lange tijd een seizoen af zonder prijs. Dat jaar werd Dick Advocaat aangesteld als manager, die het kampioenschap van 1999 behaalde na een 0-3 overwinning op Celtic Park. De Nederlander won ook beide Schotse bekers met zijn team. De club veroverde in 2000 opnieuw de landstitel dankzij een marge van 21 punten op de stadgenoot, maar in 2001 sneuvelde het succesverhaal. Onder leiding van Martin O’Neill nam Celtic de hegemonie over.

Celtic neemt het over

In 2001 wist Glasgow Rangers geen enkele prijs te winnen. Later dat jaar vertrok Advocaat, die werd afgelost door Alex McLeish. Onder diens leiding veroverde de Schotse topclub weer eens de nationale treble. De vijftigste landstitel uit de clubgeschiedenis werd behaald dankzij een 6-1 overwinning op Dunfermline Athletic, waardoor met een miniem verschil in doelsaldo creëerde. Rangers moest medio 2003 echter de beste spelers verkopen als gevolg van financiële problemen, waardoor men in het volgende seizoen opnieuw met lege handen achterbleef.

Glasgow Rangers won in 2005 de landstitel, mede dankzij de terugkeer van Barry Ferguson. Celtic had in de laatste speelronde de beste papieren, maar verspeelde het kampioenschap door late treffers van Motherwell. De landstitel moest daardoor in allerijl per helikopter worden overgebracht naar Leith, waar Rangers zegevierde tegen Hibernian. In de volgende drie seizoenen bleef de oogst beperkt tot twee schamele bekertriomfen. Tijdens deze periode zwaaiden McLeish en Paul Le Guen dan ook af als manager.

De ineenstorting van een bolwerk

In 2009, 2010 en 2011 herstelde Glasgow Rangers zich door Celtic af te troeven in de titelstrijd. In al deze seizoenen wist de club ook een Schotse beker binnen te slepen. Tijdens het seizoen 2011-2012 kregen The Gers vanwege financiële overtredingen te maken met tien punten aftrek. Celtic kreeg daardoor de kans om op Ibrox Park de landstitel te pakken, maar dit wist de rivaal te voorkomen. In de titelstrijd eindigde Rangers desondanks op grote afstand (twintig punten).

In de zomer van 2012 wist Glasgow Rangers geen akkoord te bereiken met de schuldeisers. De liquidatie van de voetbalclub was het gevolg. Er werd vervolgens een nieuw bedrijf opgericht onder de naam Sevco Scotland Ltd, dat zich later hernoemde tot The Rangers Football Club Ltd. Het bedrijf probeerde de failliete club terug te brengen in de Scottish Premiership, maar verkreeg geen toestemming. In plaats daarvan werd Rangers teruggezet naar de laagste profdivisie van Schotland (Third Division). Ook kreeg men een transferverbod voor de duur van één seizoen.

De wederopbouw

Rangers FC trapte het seizoen 2012-2013 af met een 5-1 overwinning op East Stirlingshire. Dit duel werd bijgewoond door maar liefst 49.118 toeschouwers, een absoluut record voor het vierde niveau. Later dat seizoen werd het record zelfs scherper gesteld. Op het laagste profniveau van Schotland kreeg de gevallen grootmacht niets cadeau, maar uiteindelijk bleek er geen enkele concurrentie in de strijd om het kampioenschap. Met 21 punten voorsprong op Peterhead FC stelde men als nummer één promotie naar het derde niveau veilig.

In 2014 won Rangers FC ook de titel in de League One, het derde niveau van Schotland. Een snelle terugkeer in de Schotse Premiership lonkte, maar de derde plaats achter Heart of Midlothian en Hibernian volstond niet voor promotie. In de finaleronde van de play-offs gingen The Gers kansloos ten onder tegen Motherwell (1-6 over twee wedstrijden). Rangers wist zich in 2016 te herstellen door het Championship-kampioenschap binnen te slepen en daarmee terug te keren op het hoogste niveau. Men bereikte bovendien de eerste Schotse bekerfinale in jaren.

Eindelijk weer landskampioen

Rangers FC vierde de comeback in de Schottish Premiership met een derde plaats achter Celtic en Aberdeen. In 2018 eindigde de blauwe club van Glasgow opnieuw als derde, maar in de volgende seizoenen wist men weer op te schuiven. Na twee opeenvolgende tweede plaatsen wist Rangers in 2021 de landstitel binnen te slepen onder leiding van manager Steven Gerrard. Een dreun voor aartsrivaal Celtic, dat daardoor de tiende opeenvolgende landstitel misliep.

Giovanni van Bronckhorst (Rangers FC)
Giovanni van Bronckhorst als Rangers-manager (Pro Shots)

Gerrard vertrok in 2021 naar Premier League-club Aston Villa. Hij werd opgevolgd door voormalig Rangers-speler Giovanni van Bronckhorst. De Nederlander leidde zijn team naar de Scottish Cup en de Europa League-finale van 2022, maar Celtic wist de suprematie in de titelstrijd weer over te nemen. Mede door een teleurstellende Champions League-campagne sneuvelde Gio voortijdig als manager op Ibrox Park. In 2024 won Rangers FC onder Philippe Clement de Scottish League Cup.

Rivaliteit

Celtic is de eeuwige rivaal van Rangers FC. Niet alleen zijn beide clubs afkomstig uit Glasgow, maar ook domineren zij het Schotse voetbal al sinds de opkomst van het Schotse voetbal in de negentiende eeuw. Onderlinge wedstrijden staan bekend als The Old Firm. In het beginstadium was er nog sprake van een vriendschappelijk karakter, maar geleidelijk zijn de verhoudingen uitgegroeid tot pure haat. Celtic-fans identificeren zich vooral met Ierland, waar de aanhangers van Rangers zich meer verbonden voelen bij het Verenigd Koninkrijk.


Rangers FC in Europees clubverband

Glasgow Rangers debuteerde in het seizoen 1956-1957 op het Europese strijdtoneel. De Schotse topclub mocht in de achtste finale aantreden tegen OGC Nice, maar verloor over drie wedstrijden van de Fransen. In het volgende seizoen sneuvelde de club in dezelfde ronde van het Italiaanse AC Milan. Rangers maakte langzaam maar zeker een betere indruk, met de Europacup II-finale van 1961 als resultaat. Fiorentina trok over twee duels echter aan het langste eind (0-2 thuis, 2-1 uit).

In 1967 en 1972 bereikte Glasgow Rangers opnieuw de finale van de Europacup II. Bayern München trok in 1967 aan het langste eind (0-1 na verlenging), maar vijf jaar later was het alsnog raak ten koste van Dinamo Moskou (3-2). Het aanvalsduo Willie Johnston (tweemaal) en Colin Stein maakte het verschil. De Schotten bleven in het restant van de twintigste eeuw een vaste waarde in Europa, maar verder dan de laatste acht reikte men niet meer.

Pas in 2008 mocht Glasgow Rangers weer een Europese finale spelen. De club mocht met Zenit Sint-Petersburg strijden om de UEFA Cup, maar uitgerekend oud-trainer Dick Advocaat leidde de Russen naar de winst in Manchester (0-2). Tijdens de Europa League-finale van 2022 stond er juist een Nederlander aan het roer bij Rangers FC, zoals de club inmiddels bekend stond. Opnieuw greep men naast een Europese hoofdprijs door toedoen van Eintracht Frankfurt (na strafschoppen).

PSV - Rangers FC
Een moment uit PSV – Rangers FC in 2023 (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

Rangers FC speelde tot en met het seizoen 2023-2024 in totaal 27 officiële wedstrijden tegen Nederlandse clubs. De balans is volledig in evenwicht: tien overwinningen, zeven gelijke spelen en tien nederlagen. PSV fungeerde het vaakst als tegenstander: tien keer. Ajax en Feyenoord speelden elk vier wedstrijden tegen de Schotse voetbalgrootmacht.

Vijf andere Nederlandse clubs speelden eveneens tegen Rangers. Sparta Rotterdam deed dat driemaal, waar DWS en FC Twente elk twee wedstrijden noteerden. AZ en Willem II mochten het één keer opnemen tegen The Gers.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Rangers FC gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Frank de Boer (2003-2004)Michael Mols (1999-2004)
Ronald de Boer (2000-2004)Arthur Numan (1998-2003)
Giovanni van Bronckhorst (1998-2001)Fernando Ricksen (2000-2006)
Pieter Huistra (1990-1995)Theo Snelders (1995-1999)
Bert Konterman (2000-2003)Peter van Vossen (1995-1998)
Sam Lammers (2023-heden)Ronald Waterreus (2004-2006)

Verschillende Nederlanders stonden als hoofdtrainer voor de groep bij Rangers FC. Een overzicht:

NaamPeriode
Dick Advocaat1998-2001
Giovanni van Bronckhorst2021-2022

Het stadion van Rangers FC

Ibrox Park, ook wel Ibrox Stadium genoemd, is sinds 1899 de thuisbasis van Rangers FC. Sinds de opening heeft het onderkomen van de club meerdere renovaties doorgemaakt. Op dit moment biedt het stadion plaats aan maximaal 50.947 voetbalsupporters.

In het verleden is Ibrox Park getroffen door meerdere rampen. Op 5 april 1902 stortte een deel van de tribune in, waardoor 26 mensen kwamen te overlijden. Op 2 januari 1971 kwamen zelfs 66 mensen om tijdens de beladen stadsderby tegen Celtic. Rond de gelijkmaker van Rangers-speler Colin Stein begaf een trapleuning het, met fatale gevolgen. Het gros van de slachtoffers stierf door verstikking.


Veelgestelde vragen over Rangers FC

Wanneer is Rangers FC opgericht?

In maart 1872

Wat is het adres van het Ibrox Stadium?

Ibrox Stadium
150 Edmiston Dr, Glasgow G51 2XD
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het Ibrox Stadium?

50.947 plaatsen

Wat is de website van Rangers FC?

Klik hier om Rangers FC online te bezoeken

Waar kan ik Rangers FC vinden op sociale media?

Rangers FC is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 19 mei 2024

Populaire spelers Rangers FC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie