Cyriel Dessers

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Cyriel Dessers

Cyriel Dessers is een Belgische spits, die ook de Nigeriaanse nationaliteit heeft. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Cremonese naar Rangers FC.

  • Dessers speelt momenteel voor Rangers FC
  • De spits speelde in Nederland voor NAC Breda, FC Utrecht, NAC Breda en Heracles Almelo
  • Hij kwam daarnaast uit voor OH Leuven, Sporting Lokeren, KRC Genk en Cremonese
  • Dessers won in 2021 de Belgische beker
  • In 2020 debuteerde hij als international van Nigeria

Clubcarrière

Dessers zag op 8 december 1994 het levenslicht in het Belgische Tongeren. Hij is de zoon van een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder. Dessers groeide ook op in Tongeren, waar hij tot zijn zestiende bij amateurclub KSK Tongeren actief was. Dat waren overigens niet de enige clubs waar hij als jeugdspeler actief was. Naast FC De Zwaluw Vechmaal en Union FC Rutten kwam hij eveneens uit voor STVV, dat in Nederland beter bekend staat als Sint-Truiden.

In 2011 maakte Dessers de overstap naar OH Leuven. De spits combineerde het voetbal in die tijd nog met de studie Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Dessers speelde twee officiële wedstrijden in het betaald voetbal voor Leuven (28 minuten), dat hij in 2014 inruilde voor Sporting Lokeren. De Nigeriaanse Belg kreeg bij Lokeren een driejarig profcontract en besloot zich daarom volledig op het betaald voetbal te focussen.

Eerste serieuze stappen als prof

Bij Sporting Lokeren kreeg Dessers de kans om zich te bewijzen op het hoogste niveau van België. De spits speelde twee seizoenen voor De Tricolores, waar hij zeven goals maakte in veertig officiële wedstrijden. Bij Lokeren liep zijn contract in 2016 nog een jaar door, maar hij besloot zijn laatste contractjaar niet uit te dienen. In plaats daarvan transfereerde hij naar de Nederlandse eerstedivisionist NAC Breda.

Sensatie in Breda

Dessers stond in België niet bekend als doelpuntenmachine, maar dat beeld veranderde in het seizoen 2016-2017. De spits produceerde 22 competitietreffers voor NAC en groeide in de play-offs om Europees voetbal uit tot dé held van Breda. In vier play-offwedstrijden nam Dessers maar liefst zeven doelpunten voor zijn rekening, waarvan vier in de finaleronde tegen NEC (1-0 en 1-4). NAC promoveerde daardoor naar de Eredivisie.

Utrecht-flop ondanks aardig moyenne

Dessers verdiende met zijn productiviteit een transfer naar FC Utrecht, waar hij een driejarig contract ondertekende. In dienst van de Domstedelingen begon de spits voortreffelijk. Hij scoorde in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Lech Poznan (2-2) en stond al na twee competitiewedstrijden op drie treffers. Dessers eindigde het seizoen 2017-2018 op twaalf goals in 39 wedstrijden, maar zijn redelijke moyenne bleek niet voldoende om de status van flop te vermijden. In zijn tweede seizoen in Utrecht-shirt bleef de teller steken op zeven goals in zeventien wedstrijden.

Revanche bij Heracles

Dessers verliet FC Utrecht na twee seizoenen voor Heracles Almelo. De Belgische aanvaller herpakte zich bij zijn nieuwe club, waar hij achttien goals en zes assists produceerde in 29 wedstrijden. Vijftien daarvan maakte Dessers in de Eredivisie en daarmee kroonde hij zich samen met Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis tot topscorer van Nederland. Dat aantal had zelfs nog hoger kunnen uitvallen, maar het seizoen 2019-2020 eindigde voortijdig als gevolg van de coronacrisis.

Transfer naar Genk

Net als in Breda had Dessers maar één topseizoen nodig om de aandacht te trekken van een grotere club. Zijn jeugdliefde KRC Genk raakte onder de indruk van zijn scoringsdrift en kwam uiteindelijk voor de prijs van vier miljoen euro tot een akkoord met Heracles. Dessers eiste meteen een hoofdrol op door in de uitwedstrijd tegen Zulte Waregem in de 79ste minuut het winnende doelpunt te maken (1-2).

In december 2020 stond Dessers op vier competitietreffers. In de maanden daarna scoorde hij niet meer, maar in de Belgische play-offs ging hij plotseling los door achtereenvolgens doel te treffen tegen Anderlecht, Royal Antwerp FC en Club Brugge. Zodoende sloot Dessers het seizoen toch nog rooskleurig af bij Genk, dat de Belgische beker veroverde. In het nieuwe seizoen tankte de spits vertrouwen door te scoren tegen Shakhtar Donetsk in de voorrondes van de Champions League, maar al snel kreeg hij in de gaten dat trainer John van den Brom opnieuw de voorkeur gaf aan anderen.

Op huurbasis naar Feyenoord

Dessers besloot zijn geluk opnieuw te beproeven in Nederland. Genk verhuurde de spits aan Feyenoord, dat voor vier miljoen euro ook een optie tot koop liet opnemen. Dessers maakte zijn debuut voor de Rotterdammers in het Conference League-duel met Maccabi Haifa (1-1) en maakte vijf dagen later zijn eerste doelpunt door in de topper tegen PSV de 0-4 voor zijn rekening te nemen. Een minuut of vijf daarvoor produceerde hij al een assist op Jens Toornstra.

Dessers werd bij Feyenoord vooral als stand-in gebruikt. Hij maakte indruk door in de wedstrijden tegen Sparta Rotterdam (0-1), AZ (1-0) en FC Union Berlin (1-2) het winnende doelpunt te produceren. Als invaller scoorde Dessers ook tweemaal in de groepsfase van de Conference League tegen Slavia Praag (2-2), waardoor Feyenoord zich verzekerde van Europese overwintering. In de kwartfinales herhaalde hij dat kunstje door wéér een dubbelslag te slaan in Tsjechië, met ditmaal een 1-3 zege als resultaat. Mede dankzij diens goals werd de finale bereikt (1-0 voor AS Roma).

(Pro Shots)

Cremonese

Feyenoord besloot ondanks het succesvolle seizoen de optie tot koop à vier miljoen euro niet te lichten. De aanvaller keerde zodoende terug naar Genk, waar hij een productief seizoen beleefde. Toch bleef hij niet actief in de Belgische competitie: voor 6,5 miljoen euro maakte Dessers de overstap naar het Italiaanse Cremonese. De spits maakte hier zeven doelpunten in zijn eerste seizoen (29 officiële duels) en dat bleek niet goed genoeg om zijn team in de Serie A te houden.

Rangers FC

Dessers hield het al na één seizoen voor gezien bij Cremonese. De spits werd voor een miljoenenbedrag doorverkocht aan Rangers FC, waar hij op 5 augustus 2023 debuteerde in de competitiewedstrijd tegen Kilmarnock (1-0 nederlaag). Hij maakte zijn eerste doelpunt in Schotse dienst op 9 augustus in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen Servette FC (2-1 overwinning).

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Dessers staat vooral bekend als Belg, maar voor zijn geboorteland kwam hij niet in aanmerking voor speeltijd. Om die reden koos de spits voor een interlandcarrière namens Nigeria. Op 13 oktober 2020 maakte Dessers zijn debuut in de oefeninterland tegen Tunesië (1-1) door in de 72ste minuut in te vallen voor Ahmed Musa. Vooralsnog bleef het bij die ene interland voor Nigeria.

Laatste update: 29 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie