Calvin Bassey

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Calvin Bassey

Calvin Bassey is een multifunctionele verdediger. In de zomer van 2023 verruilde de international van Nigeria zijn plek bij Ajax voor Fulham.

  • Bassey speelt momenteel voor Fulham
  • De verdediger flopte in het seizoen 2022-2023 bij Ajax
  • In 2022 speelde hij de Europa League-finale met Rangers FC
  • Bassey speelde in de jeugd van Leicester City
  • Hij debuteerde in 2022 als international van Nigeria

Clubcarrière

Bassey werd op 31 december 1999 geboren in het Italiaanse Aosta als zoon van Nigeriaanse ouders. Zijn eerste voetstappen als voetballer zette hij echter niet in Italië of Nigeria, maar in Engeland als speler van de CrownPro Elite Football Academy. Via deze academie speelde Bassey zich in de kijker van Leicester City. The Foxes voegden hem in 2015 toe aan de jeugdopleiding. Hij doorliep verschillende jeugdteams in Leicester.

Europa League-finale met Rangers FC

In 2020 liep het contract met Leicester City af. Bassey besloot Engeland te verlaten voor een avontuur in Schotland, waar hij een vierjarig contract ondertekende bij topclub Rangers FC. Op 9 augustus 2020 maakte de verdediger zijn officiële debuut als profvoetballer in de met 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen St. Mirren. Elf minuten voor tijd gunde manager Steven Gerrard hem een invalbeurt. Dat seizoen speelde hij vijftien officiële duels voor Rangers, waarin hij één keer scoorde (op 29 november 2020 tegen Falkirk in de Schotse League Cup).

Bassey werd in zijn eerste seizoen meteen landskampioen met Rangers. Het daaropvolgende seizoen bleek aartsrivaal Celtic te sterk voor diens broodheer, maar desalniettemin werd een goed seizoen tot stand gebracht door het winnen van de Schotse beker en het bereiken van de finale van de Europa League. Het Duitse Eintracht Frankfurt bleek in de finale na strafschoppen te sterk voor het Rangers van coach Giovanni van Bronckhorst. Zelf speelde Bassey vijftig officiële wedstrijden (nul goals, zeven assists).

Balbezit namens Ajax (Pro Shots)

Flop bij Ajax

In de zomer van 2022 maakte Bassey voor 23 miljoen euro de overstap naar Ajax. De Nigeriaanse verdediger tekende voor vijf seizoenen in Amsterdam, waar hij eind juli zijn debuut maakte in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV. Bassey mocht van trainer Alfred Schreuder invallen voor Owen Wijndal, maar beleefde een horroravond door een rode kaart te pakken na een stevige overtreding op Ismael Saibari. Overigens trok scheidsrechter Dennis Higler die kaart pas na tussenkomst van de VAR

Bassey moest door zijn rode kaart de eerste twee competitieduels van Ajax aan zich voorbij laten gaan. De verdediger maakte zijn Eredivisie-debuut op 21 augustus 2022 op bezoek bij Sparta Rotterdam (0-1 zege). Bassey speelde de hele wedstrijd en liet een goede indruk achter. Zijn debuutseizoen in Amsterdamse dienst verliep echter met horten en stoten, waardoor hij door critici zelfs als miskoop werd bestempeld. Uiteindelijk verloor de Nigeriaan zijn basisplaats zelfs.

In het shirt van Fulham (Pro Shots)

Transfer naar Fulham

Ajax gunde Bassey geen herkansing. In de zomer van 2023 werd hem duidelijk gemaakt dat zijn tijd in Amsterdam voorbij is. Voor 22,5 miljoen euro werd de verdediger doorverkocht aan Fulham, waar hij op 13 augustus zijn debuut maakte in de met 0-3 verloren thuiswedstrijd tegen Brentford. Een week later kreeg Bassey rood (tweemaal geel) tijdens het bezoek aan Arsenal, maar zijn team knokte zich desondanks naar een 2-2 gelijkspel.


Interlandcarrière

Bassey had drie opties in zijn interlandcarrière: Engeland, Italië en Nigeria. De verdediger besloot te kiezen voor het Afrikaanse land, waar hij in 2022 zijn debuut maakte in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ghana (0-0). Bassey mocht invallen om vier dagen later in de return (1-1) zijn basisdebuut te maken. Hij werd nadien een vaste waarde namens Nigeria, waarmee hij in 2024 de Afrika Cup-finale verloor door toedoen van Ivoorkust (1-2).

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie