Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club

Foto: Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club

Ajax mag op het gebied van aankopen dan wel een teleurstellende zomer van 2023 achter de rug hebben, maar aan de andere kant van het spectrum verdiende de club een hoop geld. Het vertrek van Mohammed Kudus, Edson Álvarez, Jurriën Timber, Calvin Bassey, Davy Klaassen en Dusan Tadic leverde Ajax tientallen miljoenen euro’s op. Hoe gaat het met hen dit seizoen?

Inside: Kritiek op bruikbare spelers Ajax was onterecht

De meningen over de selectie van het seizoen 2022-2023 waren redelijk eensgezind: het team ontbeerde kwaliteiten om in de Eredivisie voor het landskampioenschap te gaan. Het was daarom hoog tijd dat de Amsterdammers afscheid zouden nemen van de sterren uit het verleden, waaronder Tadic, Klaassen en Álvarez. Wie die spelersgroep echter afzet tegen de spelers die momenteel op het veld van de Johan Cruijff ArenA te vinden zijn, verlangt nog eens terug naar een jaar geleden. Dat blijkt ook uit de prestaties die ze bij hun nieuwe club hebben weten neer te zetten.

Tadic basisspeler bij Fenerbahçe

De meeste kritiek ging een jaar geleden uit naar Tadic. De aanvoerder wist niet meer voldoende in het team te brengen. Bij Fenerbahçe toont de Serviër echter aan nog altijd veel kwaliteiten te hebben. In Turkije is Tadic basisspeler en kwam hij vooralsnog in alle 33 competitiewedstrijden in actie, waarin hij goed was voor 9 doelpunten en 11 assists. Tadic speelde bovendien in de Conference League 10 duels en zette daarin 2 treffers en een assist op zijn naam. Met een tweede plaats in de competitie doet Fenerbahçe nog altijd volop mee voor de landstitel. De achterstand ten opzichte van de grote concurrent Galatasaray is 4 punten, met nog 5 wedstrijden voor de boeg.

Dusan Tadic is een belangrijke man bij Fenerbahçe.

Duo Kudus-Álvarez bij West Ham United

West Ham United kreeg het aan het begin van het voetbaljaar voor elkaar om met Kudus en Álvarez twee Ajacieden naar Engeland te halen. Het moest daarvoor een hoog bedrag op tafel leggen, maar kreeg er een hoop voor terug. Beide spelers kunnen dit seizoen rekenen op een vaste basisplaats en zijn met hun eigen kwaliteiten een belangrijk onderdeel in het spel van West Ham United. Waar de Mexicaan voor de balans op het middenveld zorgt en de boel neerzet, bewijst Kudus zich elke wedstrijd met zijn techniek en snelheid.

Kudus en Álvarez kwamen gedurende het competitieseizoen tot respectievelijk 29 en 28 wedstrijden, waarin vooral de statistieken van de Ghanees opvallen. De pijlsnelle aanvaller maakte namelijk 7 doelpunten en was bovendien goed voor 4 assists. Hij onderscheidde zich met treffers in belangrijke wedstrijden, waardoor hij intussen al niet meer stuk kan bij de Engelse supporters. In de Europa League maakte Kudus 5 doelpunten. Hij kon daarbij niet voorkomen dat West Ham United is uitgeschakeld in het Europese toernooi, maar het biedt hoop voor de komende jaren.

Zware teleurstelling voor Timber

Als er een speler klaar leek te zijn voor de stap naar het buitenland, dan was het Timber wel. De centrale verdediger hield in zijn laatste seizoen bij Ajax zijn rug recht en gaf achterin de nodige leiding. Bij Arsenal kon Timber direct rekenen op veel vertrouwen van Mikel Arteta. Waar hij in de Community Shield gelijk veel indruk maakte, ging het in zijn eerste competitieduel volledig mis. Tegen Nottingham Forest scheurde de Oranje-international zijn voorste kruisband af en hoorde hij dat hij voor de rest van het seizoen was uitgeschakeld. Het was een grote klap voor Timber.

Intussen is Timber echter terug en maakte hij maandagavond zelfs zijn rentree bij de beloften van Arsenal. De defensieve kracht maakte tegen Blackburn Rovers een schitterend doelpunt. Timber draaide op de rand van het zestienmetergebied naar binnen, maakte een kapbeweging waarbij hij de bal achter zijn standbeen langs haalde en schoot vervolgens in de kruising raak. Het wist daarmee alle schroom van zich af te schieten en lijkt klaar te zijn voor speelminuten in het eerste team. Volgend jaar moet hij met zijn huidige ervaringen voor Arsenal belangrijk gaan worden.

Jurriën Timber hoopt volgend seizoen hoge ogen te gooien.

Bassey belangrijk voor Fulham

Het huwelijk tussen Ajax en Bassey was niet bepaald gelukkig. Als vervanger van Lisandro Martínez kreeg hij direct veel druk op zijn schouders en, aangezien hij voetballend niet al te sterk was, resulteerde dit in veel kritiek op zijn spel. Afgelopen zomer vertrok hij naar Fulham en daar worden zijn kwaliteiten wél op waarde geschat. Bassey kwam dit voetbaljaar tot 25 wedstrijden in de Premier League en maakte daarin een doelpunt. Nog belangrijker is zijn kracht die hij achterin laat zien. Fulham staat op de twaalfde plaats op de ranglijst en blijft dan ook in de Premier League spelen. Dat komt voor een belangrijk gedeelte door de prestaties die Bassey op het veld heeft weten te leveren.

Klaassen kampioen van Italië

Klaassen kreeg afgelopen zomer aan het einde van de transferperiode sterk het gevoel dat hij bij Ajax moest vertrekken. Binnen een korte tijd was de transfer naar Internazionale afgerond. Zijn situatie veranderde echter niet, want evenals in Amsterdam hoeft hij ook in Italië niet te rekenen op een basisplaats. Klaassen kwam dit seizoen slechts 11 keer binnen de lijnen en moet zich voornamelijk richten op invalbeurten. Desondanks kan de aanvallende middenvelder in Milaan feesten, want met een voorsprong van 17 punten op AC Milan, met nog 5 duels te gaan, is zijn club landskampioen geworden. Hoewel Klaassen daar amper een bijdrage aan heeft geleverd, zal hij niet te beroerd zijn om mee te doen.

Had Ajax Klaassen moeten houden?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
707+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie