Davy Klaassen

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Davy Klaassen

Davy Klaassen is een Nederlandse middenvelder van beroep. De international van het Nederlands elftal verliet Ajax in de zomer van 2023 voor Internazionale.

  • Klaassen speelt momenteel voor Internazionale
  • Met Ajax werd de middenvelder vijf keer landskampioen
  • In Amsterdam verdiende hij de bijnaam ‘Mister 1-0’
  • In het buitenland speelde Klaassen voor Everton en Werder Bremen
  • De middenvelder debuteerde in 2014 als Oranje-international

Clubcarrière

Klaassen werd op 21 februari 1993 geboren in Hilversum. Hij groeide ook op in zijn geboorteplaats, waar hij in 1999 zijn voetballoopbaan begon bij HVV de Zebra’s. Vier jaar later maakte Klaassen de overstap naar een andere amateurclub uit de stad: HSV Wasmeer. Als speler van laatstgenoemde club maakte hij indruk in een wedstrijd tegen een jeugdteam van Ajax, dat hem uitnodigde om in Amsterdam zijn kunsten te vertonen. Op elfjarige leeftijd verdiende de middenvelder een definitieve kans op De Toekomst.

Doorbraak bij Ajax

Als aanvallende middenvelder met veel loopvermogen en scorend vermogen ontpopte Klaassen zich tot een van de grote talenten van Ajax. In 2011 bekroonde de Amsterdamse club zijn ontwikkeling met de jaarlijkse trofee Talent van de Toekomst. Nog datzelfde jaar maakte Klaassen zijn officiële debuut in de hoofdmacht. Op 22 november mocht de middenvelder invallen tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon, waar hij vijf dagen later opnieuw als invaller mocht aantreden in de Eredivisie. Op bezoek bij NEC wist de Ajacied binnen een minuut het net te vinden op aangeven van Christian Eriksen.

Ajax zag veel potentie in Klaassen, die in de maand na zijn debuut al een nieuw contract ondertekende. In de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 werd de middenvelder nog geen vertrouwde naam in de Ajax-selectie, maar vanaf de zomer van 2013 werd hij door coach Frank de Boer definitief overgeheveld naar de succesvolle hoofdmacht (viermaal op rij landskampioen). Klaassen speelde dat seizoen 36 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers en scoorde elf keer. Daarnaast bereidde hij viermaal een doelpunt van een teamgenoot voor.

Tot en met de zomer van 2017 bleef Klaassen een vaste waarde bij Ajax. Zijn beste seizoen beleefde de middenvelder in zijn laatste seizoen. Hij speelde in het seizoen 2016-2017 maar liefst vijftig wedstrijden en daarin noteerde hij twintig goals en twaalf assists. Ajax won dat seizoen geen prijs, maar reikte wel tot de finale van de Europa League. In de thuiswedstrijd in de kwartfinales maakte Klaassen hoogstpersoonlijk het verschil tegen de Duitse club Schalke 04 (2-0) door tweemaal te scoren.

Geflopt bij Everton

Klaassen had zes seizoenen voor Ajax 1 in de benen, waarvan vier volledige, voordat hij in 2017 de overstap naar het buitenland maakte. Op advies van manager Ronald Koeman telde Everton zo’n 27 miljoen euro neer voor de middenvelder. De Nederlander had veel vertrouwen in zijn landgenoot, maar kwam al snel tot de conclusie dat hij er fysiek nog niet klaar voor was. Na het ontslag van Koeman nam de hoeveelheid speeltijd zelfs verder af, aangezien manager Sam Allardyce in hem geen belangrijke schakel zag. Bij de club uit Liverpool bleef de teller steken op zestien officiële duels (nul goals, één asisst).

Opgebloeid bij Werder

Al na één seizoen trok Klaassen de conclusie dat Everton hem niet verder zou gaan helpen. De clubleiding op Goodison Park kwam tot dezelfde conclusie en nam het verlies door hem voor zo’n vijftien miljoen euro door te verkopen aan Werder Bremen. Klaassen gaf in Duitsland meteen zijn visitekaartje af door een dag na zijn transfer de winnende goal te maken in de oefenwedstrijd tegen Arminia Bielefeld (1-0 zege). Met 38 wedstrijden, zeven doelpunten en zes assists beleefde de oud-Ajacied een prima eerste seizoen in Bremen.

Werder Bremen eindigde in het seizoen 2018-2019 op een achtste plaats in de Duitse Bundesliga. Het daaropvolgende seizoen verliep een stuk minder florissant voor de club. Werder zakte helemaal af naar de onderste regionen en stond zelfs op een directe degradatieplaats op het moment dat de coronacrisis zijn intrede deed. Na het hervatten van de competitie herpakte de club zich door vier van de laatste negen duels te winnen. Klaassen leverde in deze gewonnen duels drie goals en twee assists, waardoor zijn team directe degradatie op de valreep afwendde. In de play-offs om promotie/degradatie volstond een 2-2 gelijkspel bij 1. FC Heidenheim na een 0-0 in Bremen om de Bundesliga-status te behouden.

Juichen tijdens Feyenoord – Ajax (Pro Shots)

Terug naar Ajax

Klaassen begon het seizoen 2020-2021 bij Werder Bremen, waar hij in de eerste drie Bundesliga-wedstrijden telkens in de basis begon. De middenvelder stond op dat moment al in de belangstelling van zijn oude liefde. Ajax verkocht die zomer Donny van de Beek aan Manchester United en zag in de Hilversummer de ideale opvolger. In oktober 2020, de transfermarkt werd vanwege de coronacrisis tijdelijk anders ingevuld, keerde hij veertien miljoen euro (inclusief bonussen) terug naar Amsterdam.

Klaassen bekroonde zijn Eredivisie-comeback meteen met een goal tegen sc Heerenveen (5-1 zege). De middenvelder eindigde het seizoen na zijn terugkeer met 29 competitieduels, twaalf goals en drie assists. Klaassen maakte opvallend vaak de openingstreffer en verdiende daarmee de bijnaam Mister 1-0. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen AZ op 25 april 2021 maakte Klaassen beide doelpunten. Naast een nieuwe landstitel mocht hij ook de KNVB Beker aan de erelijst toevoegen.

In het seizoen 2021-2022 verloor Klaassen zijn basisplaats bij Ajax. Trainer Erik ten Hag besloot Steven Berghuis gaandeweg de eerste seizoenshelft als ‘tien’ te proberen door een blessure van Klaassen en dat pakte fantastisch uit, waardoor het elftal zo bleef staan. In januari 2022 speelde de Oranje-international desalniettemin zijn 250ste wedstrijd voor Ajax 1, uit bij FC Utrecht (0-3 zege). In mei 2022 mocht de hij een nieuwe landstitel toevoegen aan zijn erelijst.

Het seizoen 2022-2023 verliep dramatisch voor Klaassen. De middenvelder pikte weliswaar zijn doelpunten mee, maar was niet langer onbetwist bij het sportief dolende Ajax. Tot overmaat van ramp werd Klaassen tijdens de bekerwedstrijd tegen Feyenoord (1-2 zege) geraakt door een aansteker. Dit incident leidde tot grote ophef in Nederland en nieuwe maatregelen van de KNVB ten aanzien van stadionbezoekers.

Internazionale

In de zomer van 2023 kwam Klaassen ondanks de trainerswissel opnieuw op een zijspoor terecht. Op 1 september besloot hij te vertrekken voor een avontuur bij Internazionale. De rechtspoot maakte op 27 september zijn debuut in de Serie A-wedstrijd tegen Sassuolo (1-2 overwinning), maar wist ook in Milaan geen vaste basisplaats af te dwingen


Interlandcarrière

Klaassen werd in februari 2014 voor de eerste keer geselecteerd voor het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal selecteerde de Ajax-middenvelder voor de vriendschappelijke ontmoeting met Frankrijk (2-0 nederlaag) ter voorbereiding op het WK. Ook mocht Klaassen mee op trainingsstage in mei, maar zijn naam ontbrak in de dertigkoppige voorselectie voor de eindronde in Brazilië.

Klaassen speelde op 21 maart 2015 zijn tweede A-interland. Tegen Spanje (2-0 zege, oefen) maakte hij ook zijn eerste treffer als international. De middenvelder veroverde een vaste plaats in de selectie van het Nederlands elftal, maar die status raakte hij kwijt door zijn moeizame jaar bij Everton en zijn minder beslissende rol bij Werder Bremen. Ook Ronald Koeman, die hem nota bene naar Everton haalde, hield hem buiten de selectie. Pas in november 2020 maakt Klaassen onder opnieuw Van Gaal zijn comeback in Oranje.

Als Oranje-international (Pro Shots)

Onder Van Gaal ontpopte Klaassen zich tot een belangrijke waarde voor het Nederlands elftal. De Ajacied maakte tegen Noorwegen (1-1) en Letland (0-1) het enige doelpunt van Oranje, waar hij tegen concurrent Turkije (6-1 zege) een goal en een assist produceerde. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in het behaalde WK-ticket. In Qatar besliste hij de eerste groepswedstrijd door in de rebound de 2-0 te maken tegen Senegal.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie