Jurriën Timber

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Jurriën Timber

Jurriën Timber is een centrale verdediger met de Nederlandse nationaliteit. Hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax, dat hem in de zomer van 2023 verkocht aan Arsenal.

  • Timber speelt momenteel voor Arsenal
  • In zijn tweede wedstrijd voor de club raakte hij zwaar geblesseerd
  • De centrale verdediger brak door bij Ajax
  • Timber werd tweemaal landskampioen in Amsterdam
  • In 20221 debuteerde hij voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Timber, die Curaçaos bloed door zijn aderen heeft lopen, werd op 17 juni 2001 geboren onder de naam Jurriën David Norman Maduro. In 2018 liet hij zijn achternaam echter veranderen in die van diens moeder. Datzelfde deed ook zijn tweelingbroer Quinten Timber, die eveneens profvoetballer is.

Van Feyenoord naar Ajax

Timber begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van DVSU uit Utrecht. In 2014 maakte hij de overstap naar de academie van Feyenoord, maar begin 2018 verhuisde hij met zijn tweelingbroer Quinten naar Ajax, dat al eerder interesse had getoond. “Een gevoelige kwestie”, erkende zaakwaarnemer Christopher Coffie later in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Maar we hebben als gezin besloten dat dit het beste voor the boys was.”

Timber spendeerde het laatste deel van zijn jeugdopleiding bij Ajax, waar hij in november 2018 in het betaald voetbal debuteerde. In de Eerste Divisie mocht hij negentig minuten aantreden in de wedstrijd tegen SC Cambuur. Ondanks de aanwezigheid van spelers als Sven Botman, Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Dani de Wit, Danilo Pereira en invaller Noa Lang verloor Jong Ajax met 2-1 in Leeuwarden. Timber speelde uiteindelijk 39 wedstrijden voor het beloftenteam van Ajax.

(Pro Shots)

Doorbraak in Ajax 1

Door personele problemen maakte Timber op 7 maart 2020 zijn debuut in Ajax 1. De getalenteerde verdediger maakte meteen een uitstekende indruk in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, dat met 1-3 opzij werd gezet. In de daaropvolgende week werd het hele profvoetbal stilgelegd door de uitbraak van het coronavirus, waardoor het restant van het Eredivisie-seizoen niet werd afgemaakt. Zijn teller bleef in het seizoen 2019-2020 logischerwijs steken op die ene wedstrijd.

In het seizoen 2020-2021 behoorde Timber vast tot de A-selectie van Ajax. Als centrale verdediger en rechtsback schopte hij het uiteindelijk tot dertig officiële wedstrijden. Timber maakte dat seizoen één treffer en wel in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Emmen, waardoor Ajax zich tot kampioen van Nederland kroonde. Ook wist de Amsterdamse club de bekerfinale tegen Vitesse om te zetten in een 2-1 overwinning. In zijn eerste volledige seizoen won de verdediger dus meteen de dubbel.

In de zomer van 2021 maakte tweelingbroer Quinten de overstap naar FC Utrecht. Jurriën bleef gewoon in Amsterdam actief en daar was ook alle reden toe, want trainer Erik ten Hag bestempelde hem inmiddels als zekerheidje. Hij verdreef Perr Schuurs definitief uit het basisteam en vormde een ijzersterk duo met de Argentijn Lisandro Martínez. Tot en met februari 2022 was Ajax bijna niet te passeren en daarnaast werd een geweldige reeks neergezet in de groepsfase van de Champions League (zes winstpartijen).

Timber werd na het kampioenschap van 2022 nadrukkelijk gelinkt aan Manchester United. Met het oog op zijn WK-kansen besloot de verdediger om Ajax nog minimaal een seizoen trouw te blijven. In plaats daarvan koos Martínez voor een overstap naar United, waardoor hij het zonder zijn Argentijnse kompaan moest stellen. Timber had moeite om zijn oude niveau te blijven benaderen, maar verdiende in de zomer van 2023 alsnog een transfer ter waarde van maximaal 45 miljoen euro naar Arsenal.

(Pro Shots)

Onfortuinlijke start bij Arsenal

Op 6 augustus 2023 debuteerde Timber in het shirt van Arsenal. Hij mocht 76 minuten opdraven tegen landskampioen Manchester City, dat na strafschoppen opzij werd gezet in de strijd om de Community Shield. Na afloop werd hij door Britse media bedolven onder de lovende woorden, maar de glimlach verdween snel van zijn gezicht. Timber liep een week later tijdens zijn Premier League-debuut tegen Nottingham Forest een zware knieblessure op.


Interlandcarrière

Timber doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Dankzij diens prestaties bij Ajax kreeg hij in 2021 van bondscoach Frank de Boer een kans in de oefeninterlands tegen Schotland en Georgië. Dat pakte uitstekend uit, waardoor hij meteen mee mocht naar het EK. Timber speelde drie van de vier wedstrijden op de eindronde, inclusief de met 2-0 verloren wedstrijd tegen Tsjechië in de achtste finale.

(Pro Shots)

De nieuwe bondscoach Louis van Gaal deed in 2021 maar één keer een beroep op Timber. De Ajax-verdediger speelde in en tegen Noorwegen de hele wedstrijd voor het Nederlands elftal, dat mede dankzij het 1-1 gelijkspel een succesvolle WK-kwalificatiereeks neerzette. In februari 2022 vertelde assistent-bondscoach Henk Fraser in Goedemorgen Eredivisie dat Timber een grote kans maakt om mee te gaan naar het WK 2022 in Qatar. Van Gaal nam hem daadwerkelijk mee en gunde hem speeltijd in vier van de vijf duels.

Laatste update: 18 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie