Noa Lang

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Noa Lang

Noa Lang is een Nederlandse vleugelaanvaller. In de zomer van 2023 maakte de international van het Nederlands elftal de overstap van Club Brugge naar PSV.

  • Lang speelt momenteel voor PSV
  • De aanvaller werd in 2023 de duurste PSV-aankoop aller tijden
  • Met Club Brugge werd hij tweemaal kampioen van België
  • Ook met Ajax werd hij landskampioen
  • In 2021 debuteerde Lang in het Nederlands elftal

Clubcarrière

Lang werd op 17 juni 1999 geboren in Capelle aan den IJssel, onder de rook van Rotterdam. Hij begon zijn loopbaan bij RSV HION in Rotterdam en verdiende in 2005 een kans bij Feyenoord. Lang bleef tot 2013 actief voor de opleiding van de Kuipbewoners, maar hij speelde niet alle acht seizoenen in Rotterdam-Zuid. Door de buitenlandse avonturen van zijn stiefvader Nordin Boukhari kwam hij als jeugdspeler eveneens uit voor het Franse FC Nantes en het Turkse Besiktas.

Ajax

Doorbreken bij Feyenoord deed Lang evenmin. In 2013 besloot de aanvaller de gevoelige overstap te maken naar Ajax, zijn jeugdliefde. Dat viel slecht bij de Feyenoord-supporters, zo bleek toen hij in 2014 de Klassieker bezocht in De Kuip. In Bij Andy in de Auto vertelde Lang later: “Toen Feyenoord een penalty kreeg gingen ze juichen en keken ze alleen maar naar mij. Toen ze misten schoot ik in de lach. Zeven jongens renden naar beneden en duwden een oude steward zo aan de kant. Ik ben naar boven gesprint en in de skybox geklommen. Toen ben ik het stadion uitgerend.”

Lang doorliep de laatste fase van zijn jeugdopleiding bij Ajax. Op 3 april 2017 maakte de aanvaller zijn professionele debuut in de Eerste Divisie tijdens de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Dat seizoen speelde Lang nog een wedstrijd voor Jong Ajax, waar hij ondanks knieproblemen ook het gros van de wedstrijden in het seizoen 2017-2018 speelde (veertien, twee goals). Dat seizoen mocht de Ajacied ook voor het eerst aansluiten bij de wedstrijdselectie van de hoofdmacht, al leverde dat nog geen speeltijd op.

In het seizoen 2018-2019 speelde Lang opnieuw hoofdzakelijk voor Jong Ajax. Ditmaal kwam de aanvaller 22 keer in actie in de Keuken Kampioen Divisie, met vijf goals en drie assists als rendement. Trainer Erik ten Hag haalde hem gaandeweg het seizoen ook meerdere malen bij de wedstrijdselectie van Ajax 1. Lang debuteerde op 26 september 2019 in de bekerwedstrijd tegen HVV Te Werve (0-7 zege) en mocht ook nog driemaal opdraven in de Eredivisie. Tegen PEC Zwolle (2-1 zege) maakte hij zelfs het verschil door de assist te leveren bij de winnende goal van Daley Blind.

Nederland leerde Lang pas echt kennen gedurende het seizoen 2019-2020. De Ajax-aanvaller kreeg het in de bekerwedstrijd tegen Telstar (3-4 zege) aan de stok met trainer Erik ten Hag. Na een meningsverschil met Dusan Tadic foeterde de oefenmeester duidelijke woorden: “Je moet je mond houden. Je moet luisteren. Je moet het gewoon doen. Houd nou eens op. Dit is onze wedstrijd, niet jouw wedstrijd.”

Overstap naar FC Twente

Enkele weken voor de uithaal van Ten Hag had Lang de wedstrijd tegen FC Twente (2-5 zege) nog beslist door drie keer te scoren bij zijn basisdebuut. Een prominente rol zat er echter nog niet in, waardoor Ajax halverwege het seizoen besloot om hem tot de zomer onder te brengen bij datzelfde Twente. Bij de Tukkers scoorde hij één keer, thuis tegen FC Twente, maar door het uitbreken van de coronacrisis en het voortijdig beëindigen van het seizoen keerde hij in april alweer terug naar Amsterdam.

Als smaakmaker van Club Brugge (Pro Shots)

Transfer naar Club Brugge

Ajax besloot op 5 oktober 2020 andermaal afscheid te nemen van Lang. Ditmaal werd de aanvaller met optie tot koop uitgeleend aan het Belgische Club Brugge, waar hij in rap tempo uitgroeide tot smaakmaker. Lang leverde zestien doelpunten en negen assists in 29 competitieduels (inclusief play-offs) en mede daardoor werd de titel naar Brugge gehaald. Bij het kampioensfeest zorgde de Ajax-huurling voor controverse door ‘liever dood dan Sporting-jood’ te zingen. Een schorsing bleef uit, maar de Belgische voetbalbond veroordeelde hem wel tot een educatief bezoek aan een Belgisch holocaustmuseum.

Club Brugge haalde Lang na het seizoen 2020-2021 definitief binnen door de optie tot koop te lichten. Ook in zijn tweede seizoen bleef de aanvaller van grote waarde met twaalf doelpunten en acht assists, hoewel hij ook meermaals in opspraak raakte. In de clash met Anderlecht kreeg Lang het aan de stok met de supporters en dat kwam hem zelfs op een tik op de vingers te staan van bondscoach Louis van Gaal. “Dat moet hij niet bij mij doen”, waarschuwde de keuzeheer tijdens een persmoment van Oranje.

In 2023 speelde Club Brugge geen rol van betekenis in de Belgische titelstrijd. De regerend landskampioen haakte voortijdig af, maar in de laatste wedstrijd won het team wel met 1-3 bij Union Sint-Gillis waardoor die club kansloos werd voor het kampioenschap. Lang maakte in deze wedstrijd de 1-2. Lang maakte in deze wedstrijd de 1-2. Het zou diens laatste wapenfeit blijken te zijn in het shirt van de Belgische topclub. In juli 2023 keerde de aanvaller terug naar Nederland om zich aan te sluiten bij PSV.

Met de Johan Cruijff Schaal (Pro Shots)

Trefzeker PSV-debuut

Lang maakte op 4 augustus 2023 zijn officiële debuut voor PSV. In de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Feyenoord maakte hij meteen het winnende doelpunt (0-1).


Interlandcarrière

Lang doorliep vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland en werd in oktober 2021 ook A-international. Onder leiding van Van Gaal mocht hij opdraven in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Letland (0-1 zege), Gibraltar (6-0 zege) en Montenegro (2-2). Lang behoorde eind 2022 tot de WK-selectie. In Qatar speelde hij zijn inmiddels zesde interland door in de verlenging van de kwartfinale in te vallen tegen Argentinië, dat na strafschoppen te sterk bleek.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie