Steven Bergwijn

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Steven Bergwijn

Steven Bergwijn is een multifunctionele voetballer uit Nederland. Het merendeel van zijn wedstrijden speelde de Nederlander als links- of rechtsbuiten, met een voorkeur voor de linkerflank. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap naar Ajax.

  • Bergwijn speelt momenteel voor Ajax
  • In Amsterdam werd hij in 2023 aanvoerder
  • De aanvaller is de duurste Ajax-aankoop ooit
  • Eerder speelde Bergwijn voor PSV en Tottenham Hotspur
  • In 2018 debuteerde hij als A-international van Oranje

Clubcarrière

Bergwijn werd op 8 oktober 1997 geboren in Amsterdam. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn Surinaamse ouders naar Almere, waar zijn voetbalcarrière begon bij amateurclub ASC Waterwijk. “Maar ach, uiteindelijk was ik toch altijd wel in Amsterdam te vinden”, vertelde hij jaren later aan weekblad Voetbal International. “Zeker toen ik later voor Ajax ging spelen. Het is mijn stad, ja.”

Breuk met Ajax

Bergwijn speelde zich in de kijker bij Ajax, dat hem op elfjarige leeftijd een plek in de jeugdopleiding bood. In Amsterdam bouwde hij een vriendschap op met Abdelhak ‘Appie’ Nouri, met wie hij een geweldige klik had op het veld. Op zijn veertiende ging het echter helemaal mis bij Ajax. Onder jeugdtrainer Orlando Trustfull raakte hij op een zijspoor, waardoor vader Jurgen tijdens een Zweeds jeugdtoernooi een wit zakdoekje tevoorschijn haalde. Dit leidde tot grote woede bij Trustfull en daarbij kreeg hij de steun van hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink, die Bergwijn wegstuurde.

Professionele debuut bij PSV

Bergwijn besloot zijn geluk te beproeven in het tenue van concurrent PSV. In Eindhoven doorliep de aanvaller het restant van de jeugdopleiding en op 9 augustus 2014 debuteerde hij in het betaald voetbal, in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Achilles ’29 in de Eerste Divisie. De flankspeler kwam uiteindelijk tot 31 officiële optredens voor Jong PSV, waar hij veertien goals en zes assists liet aantekenen. Daarmee speelde hij zich ook in de kijker bij de hoofdmacht van de club.

In oktober 2014 mocht Bergwijn al debuteren in PSV 1, in de met 1-5 gewonnen bekerwedstrijd tegen Almere City FC. Met een pass op Georginio Wijnaldum liet hij meteen zijn eerste assist aantekenen. De vleugelaanvaller bleef dat seizoen wel vooral actief voor het Jong-elftal van de Eindhovenaren, maar in de slotfase van het seizoen mocht hij ook zijn eerste minuten maken in de Eredivisie. Tegen Heracles Almelo (2-0 zege) mocht Bergwijn ruim tien minuten voor tijd invallen voor Jürgen Locadia.

(Pro Shots)

Doorbraak in Eindhoven

In het seizoen 2015-2016 bleef de speeltijd van Bergwijn beperkt tot acht officiële wedstrijden in PSV 1, maar het daaropvolgende seizoen beleefde hij zijn definitieve doorbraak. De aanvaller noteerde 33 officiële wedstrijden voor de A-selectie (twee goals, twee assists), inclusief zes optredens in de groepsfase van de Champions League. Zijn rendement bleef dus nog achterwege, maar ook dat ontwikkelde zich gunstig in het seizoen 2017-2018: acht goals en elf assists in 36 officiële duels. Bergwijn werd voor de derde keer landskampioen en ditmaal had hij daar een belangrijk aandeel in.

Bergwijn bleef na het succesvolle seizoen 2017-2018 nog anderhalf jaar actief in PSV-shirt. De aanvaller besloot het seizoen 2018-2019 met vijftien goals en dertien assists in 41 officiële wedstrijden, waar de teller in het daaropvolgende seizoen op zes doelpunten en dertien assists stond na 29 optredens. PSV was dan ook dolgelukkig met de buitenspeler, maar in de winter ontstond een serieus conflict met de clubleiding.

Transfer naar Tottenham Hotspur

Bergwijn werd als PSV-speler gelinkt aan een terugkeer naar Ajax, maar in januari 2020 besloot de aanvaller de overstap te maken naar Tottenham Hotspur. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Bergwijn bleek zonder toestemming van de PSV-leiding te zijn afgereisd naar Londen en schermde daarbij met toestemming van interim-trainer Ernest Faber, maar in Eindhoven was men ‘not amused’. Na een periode van moeizame onderhandelingen kwam de overstap uiteindelijk dan toch rond.

Tottenham Hotspur betaalde dertig miljoen euro voor Bergwijn. De aanvaller debuteerde op 2 februari 2020 in het shirt van de Londenaren en schitterde meteen door in de clash met Manchester City (2-0 zege) zijn eerste goal in de Premier League te maken. Ook tegen Wolverhampton Wanderers en Manchester United wist hij de daaropvolgende maanden een doelpunt mee te pikken, maar dat bleek niet voldoende om een vaste basisplaats af te dwingen onder José Mourinho.

In het seizoen 2020-2021 wisselde Bergwijn basisplaatsen af met reservebeurten. Uiteindelijk eindigde de Nederlander het seizoen op 35 officiële wedstrijden, één goal en zeven assists. Gedurende het seizoen besloot Tottenham vanwege de moeizame prestaties afscheid te nemen van Mourinho. Na een tussenpaus kreeg Nuno Espirito Santo in de zomer van 2021 de kans om het over te nemen, maar de Portugees werd al na enkele maanden ontslagen en vervangen door de Italiaan Antonio Conte.

De rol van Bergwijn bleef ondanks de trainerswissel welhaast ongewijzigd. De Amsterdammer speelde afwisselend wel of niet, maar in januari 2022 eiste hij wel een hoofdrol op door in de uitwedstrijd tegen Leicester City (2-3 zege) in blessuretijd twee keer te scoren. De consequentie was wel dat Conte hem wilde behouden en voorzitter Daniel Levy richting de transferdeadline alleen wilde meewerken tegen een transferprijs van dertig miljoen euro. Zodoende ging er opnieuw een streep door diens terugkeer naar Ajax.

(Pro Shots)

Alsnog naar Ajax

In de zomer van 2022 besloot Ajax een nieuwe poging te ondernemen om Bergwijn binnen te halen. Tottenham Hotspur stelde zich ondanks diens geringe perspectief opnieuw hard op, maar ditmaal werd wel een akkoord bereikt ter waarde van 32,5 miljoen euro. Bergwijn werd daarmee de duurste Ajacied aller tijden. Uitgerekend in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV (3-5 nederlaag) maakte hij zijn officiële debuut en prompt maakte de vleugelspeler zijn eerste treffer.

Bergwijn beleefde een voortreffelijke start in het Ajax-tenue, maar gaandeweg het seizoen zakten zijn prestaties naar een bedenkelijk niveau. De aanvaller produceerde zestien doelpunten en zeven assists in een teleurstellend seizoen voor hem én de club, maar desondanks werd hij in 2023 verkozen tot nieuwe aanvoerder.


Interlandcarrière

Bergwijn doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdteams, waaronder Jong Oranje. In oktober 2018 debuteerde de vleugelaanvaller in het nationale team. In de met 3-0 gewonnen Nations League-wedstrijd tegen Duitsland maakte Bergwijn zijn debuut voor het Nederlands elftal, dat onder bondscoach Ronald Koeman de Final Four wist te bereiken. In de finale verloor Oranje echter met 1-0 van gastheer Portugal. Bergwijn speelde een uur in deze wedstrijd alvorens hij werd afgelost door Donny van de Beek.

(Pro Shots)

Door zijn situatie bij Tottenham behoorde Bergwijn niet structureel tot de Oranje-selectie. Na de interlands van september 2020 verdween de aanvaller meerdere interlandperiodes uit de selectie, maar in de WK-kwalificatiefase maakte hij in 2021 zijn comeback. Bergwijn bleek van grote waarde door in de beslissende thuiswedstrijd tegen Noorwegen (2-0) de score te openen en vervolgens Memphis Depay het WK-ticket definitief binnen te laten slepen. Op de eindronde zelf maakte hij weinig indruk.

Laatste update: 15 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie