Jürgen Locadia

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Jürgen Locadia

Jürgen Locadia is een Nederlandse aanvaller van Curaçaose afkomst. De international van Curaçao maakte in 2024 de overstap van het Chinese Cangzhou Mighty Lions naar het Spaanse SD Amorebieta.

  • Locadia speelt momenteel voor SD Amorebieta
  • De aanvaller brak door in het shirt van PSV
  • Met de Eindhovenaren werd hij tweemaal kampioen van Nederland
  • Locadia speelde ook voor clubs als Brighton, Hoffenheim en Bochum
  • Hij is A-international voor Curaçao

Clubcarrière

Jürgen Leonardo Locadia werd op 7 november 1993 geboren in Emmen, waar hij ook opgroeide. Aan ELF Voetbal verklaarde de rechtsbenige aanvaller jaren later: “We gingen altijd voetballen op een veldje, dat we De Kuil noemden. Meestal vijf tegen vijf. Showboaten stond voorop.” Locadia trapte zijn voetbalcarrière af bij amateurclub VV Bargeres. In 2001 stapte hij over naar VV Emmen, waar zijn talent werd ontdekt door de grote broer FC Emmen.

Locadia verhuisde in 2008 naar RKSV Sarto, waar hij al na een jaar werd weggeplukt door Willem II. Ook zijn periode in Tilburg bleek van korte duur. In 2010 verdiende de spits een kans in de jeugdopleiding van PSV. In Eindhoven ondertekende hij zijn eerste profcontract.

Debuut voor PSV

PSV-trainer Fred Rutten liet Locadia op 21 september 2011 debuteren in de bekerwedstrijd tegen VVSB (0-8 overwinning). In Noordwijkerhout maakte de voor Tim Matavz ingevallen spits de zesde treffer van de avond. Ruim een maand later mocht hij eveneens opdraven in de bekerwedstrijd tegen FC Lisse, dat met 3-0 werd verslagen. In de rest van het seizoen werd er geen beroep meer op hem gedaan, maar hij had daarmee wel een aandeel in de bekerwinst van de Eindhovenaren.

Op 30 september 2012 debuteerde Locadia in de Eredivisie. In de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo (0-6 overwinning) liet de aanvaller zich meteen gelden door driemaal te scoren in een tijdsbestek van elf minuten. Het was sinds 1969 niet meer gebeurd dat een Eredivisie-debutant een hattrick maakte. In februari 2023 maakte Locadia ook een hattrick in de halve finale van de KNVB Beker tegen PEC Zwolle (0-3). Scoren deed hij ook in de finale, maar dat bleek niet voldoende voor bekerprolongatie: 1-2 voor AZ.

Twee keer landskampioen

Met zeventien doelpunten uit 41 wedstrijden zette Locadia in het seizoen 2013-2014 prima statistieken neer. In de titelstrijd speelde PSV geen rol van betekenis, maar dat veranderde in het daaropvolgende seizoen. Mede dankzij zes Eredivisie-treffers kroonden de Eindhovenaren zich in 2015 tot kampioen van Nederland. In de kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-1 overwinning) verscheen Locadia één minuut voor tijd binnen de lijnen voor Luciano Narsingh. In totaal maakte hij dat seizoen negen doelpunten.

Locadia won in 2015 de Johan Cruijff Schaal met PSV. In het seizoen 2015-2016 dreigde het kampioenschap de Eindhovenaren te ontglippen, maar een 1-3 overwinning bij PEC Zwolle en een misstap van concurrent Ajax (1-1 bij De Graafschap) zorgde alsnog voor euforie. Locadia was in Zwolle belangrijk met een doelpunt en een assist. De aanvaller maakte dat seizoen in totaliteit twaalf doelpunten en fungeerde ook nog eens veertien keer als afmaker. Zijn aandeel in het kampioenschap was dan ook onmiskenbaar.

Door fysieke problemen speelde Locadia in het seizoen 2016-2017 maar vijftien officiële wedstrijden (drie doelpunten). PSV won de Johan Cruijff Schaal opnieuw, maar eindigde in de Eredivisie ‘slechts’ als derde. In 2018 eindigden de Eindhovenaren wel weer bovenaan in de Eredivisie. Een derde kampioenschap ging echter voorbij aan Locadia, die in januari 2018 afscheid nam. Zijn teller stond op dat moment op 62 doelpunten uit 176 officiële wedstrijden.

Miljoenendeal met Brighton

In september 2017 scoorde Locadia driemaal in de uitwedstrijd van PSV tegen FC Utrecht (1-7 zege). Helemaal onomstreden werd de aanvaller echter niet, waardoor hij begin 2018 instemde met een transfer naar Brighton & Hove Albion. De Premier League-club betaalde naar verluidt zo’n zestien miljoen euro exclusief bonussen. Locadia debuteerde achtereenvolgens in de FA Cup en de Premier League tegen respectievelijk Coventry City en Swansea City. In beide wedstrijden maakte hij een doelpunt.

Locadia wist ondanks zijn hoopgevende start geen basisplaats te veroveren bij Brighton & Hove Albion. In zijn eerste halve seizoen bleef hij steker op twee doelpunten uit acht wedstrijden. Met vier doelpunten uit 33 wedstrijden verliep zijn eerste volledige seizoen voor The Seagulls nauwelijks beter. In de zomer van 2019 kreeg Locadia nog wel een nieuwe kans in Brighton-shirt, maar na twee Premier League-duels hield hij het voor gezien in Engeland.

In het tenue van Brighon & Hove Albion (Pro Shots)

Als huurling naar Hoffenheim en Cincinnati

In augustus 2019 werd Locadia voor één seizoen uitgeleend aan TSG 1899 Hoffenheim. Op de laatste dag van de maand debuteerde hij in de doelpuntloze Bundesliga-wedstrijd tegen Bayer Leverkusen. De Brighton-huurling maakte op 26 oktober zijn eerste doelpunt in Duitsland tegen Hertha BSC (2-3 overwinning). Locadia hielp zijn team vervolgens ook aan overwinningen op SC Paderborn 07 (3-0) en 1. FC Köln (1-2), maar een vaste basisplaats wist hij hier evenmin te veroveren.

Na twaalf wedstrijden (vier doelpunten) vertrok Locadia alweer bij TSG 1899 Hoffenheim. In februari 2020 sloot de spits zich aan bij MLS-club FC Cincinnati, waar hij zijn debuut ondanks de 3-2 nederlaag tegen New York Red Bulls opvrolijkte door te scoren. Tot en met de zomer van 2021 bleef Locadia actief in de Verenigde Staten. In totaal maakte hij drie doelpunten in 27 officiële wedstrijden.

Lachend in de clubkleuren van VfL Bochum (Pro Shots)

Via Bochum en Iran naar China

Locadia sloot zich in de zomer van 2021 opnieuw aan bij Brighton & Hove Albion. In de eerste helft van het seizoen mocht hij drie keer opdraven, maar in januari 2022 werd de samenwerking beëindigd. Met VfL Bochum vond hij voor de rest van het seizoen een nieuwe werkgever. Locadia had een aandeel in de fraaie overwinningen op Bayern München (4-2) en Borussia Dortmund (3-4), maar zijn twee doelpunten in dertien wedstrijden bleken niet voldoende voor een langer dienstverband.

In augustus 2022 vertrok Locadia naar de Iraanse club Persepolis FC. Met zes doelpunten uit negen wedstrijden was de voormalig PSV’er zeer op schot. In december van dat jaar vertrok hij desalniettemin alweer, waarna hij pas enkele maanden later weer een nieuwe club vond in Cangzhou Mighty Lions. Ook in Chinese dienst toonde Locadia zich een waardevolle speler met zeven doelpunten en zes assists in 24 officiële wedstrijden. In maart 2024 vond hij in het Spaanse SD Amorebieta een nieuwe club.


Interlandcarrière

Locadia doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. In aanloop naar het WK van 2014 werd hij toegevoegd aan het ‘grote’ Oranje, maar vanwege fysieke klachten werd hij door bondscoach Louis van Gaal al op de eerste dag huiswaarts gestuurd. In de daaropvolgende jaren bleef de PSV’er buiten de selectie, maar in oktober 2017 mocht hij op de bank plaatsnemen tijdens de EK-kwalificatieduels met Wit-Rusland (1-3 zege) en Zweden (2-0 zege). Bondscoach Dick Advocaat gunde hem geen speeltijd.

Pas op 13 juni 2023 maakte Locadia eindelijk zijn debuut als A-international. Niet voor het Nederlands elftal, maar voor Curaçao. In de doelpuntloze oefeninterland tegen Puerto Rico mocht de aanvaller een helft in actie komen. In zijn tweede interland scoorde Locadia zelfs tijdens de Gold Cup-kwalificatiewedstrijd tegen Saint Kitts en Nevis. Zijn treffer bleek niet voldoende voor de winst, waardoor er uiteindelijk een strafschoppenserie aan te pas moest komen. Vanaf elf meter bleek de opponent te sterk.

Laatste update: 4 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie