Wit-Rusland

Minsk

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Wit-Rusland

Het nationale team van Wit-Rusland, ook wel Belarus genoemd, draagt de bijnaam Bielyia kryly. Het land is nog nooit actief geweest op een grote eindronde (EK of WK).

  • Het Wit-Russische nationale team is onderdeel van de BFF
  • Het land behoorde eerder tot de Sovjet-Unie
  • De bijnaam van het team luidt ‘Bielyia kryljy’
  • Wit-Rusland was nog nooit actief op een EK of WK
  • Nederland won acht van de tien onderlinge duels

Bijrol voor kleine broer van Rusland

De Wit-Russische voetbalbond, de Beloroesskaja Federatsija Foetbola (BFF), is opgericht in 1989. Op dat moment behoorde het land nog tot de Sovjet-Unie. In augustus 1991 werd de onafhankelijkheid van Wit-Rusland uitgeroepen en in het daaropvolgende jaar kwam de nationale voetbalploeg voor het eerst in actie. Op 20 juli 1992 werd een 1-1 gelijkspel neergezet in de uitwedstrijd tegen Litouwen.

Wit-Rusland mocht vanaf 1996 deelnemen aan de kwalificatietoernooien onder de UEFA-vlag. Er werd een poging ondernomen om het WK van 1998 te bereiken, maar met vier punten eindigde het team onderaan dankzij een minder doelsaldo ten opzichte van Estland. Sindsdien eindigde Wit-Rusland meestal als vierde of vijfde in een kwalificatiegroep. Het beste resultaat werd behaald in het traject voor het WK van 2002. Met vijftien punten eindigden het team als derde, achter Polen en Oekraïne. Het gat met een play-offplaats betrof twee punten.

Na het kwalificatietoernooi voor het WK 2002 speelde Wit-Rusland geen rol van betekenis meer. De Wit-Russen zorgden desalniettemin voor een aantal fraaie resultaten, waaronder een 2-1 overwinning op het Nederlands elftal in de kwalificatie voor het EK van 2008. De Wit-Russen wonnen zelfs met 0-1 in Frankrijk in de strijd om een ticket voor het Europees Kampioenschap van 2012, waar de Fransen op 0-0 werden gehouden richting het WK van 2018.


Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal heeft vooralsnog tien onderlinge wedstrijden afgewerkt tegen Wit-Rusland. Acht keer wonnen de oranjehemden, maar tweemaal ging de winst naar Oost-Europa. In juni 1995 werd de eerste ontmoeting een prooi voor de Wit-Russen (1-0) en in november 2007 werd het 2-1.

De laatste ontmoetingen werden wel gewonnen door Nederland. In 2019 eindigden de EK-kwalificatieduels in 4-0 (thuis) en 1-2 (uit). Vooral Georginio Wijnaldum liet zich zien in deze wedstrijden.

Laatste update: 9 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie