Litouwen

Vilnius

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Litouwen

Het nationale team van Litouwen is actief onder de bijnaam Rinktine. Het Baltische land was nog nooit actief op een groot eindtoernooi (EK of WK).

  • Het nationale team van Litouwen maakt deel uit van de LFF
  • Het land maakte decennialang deel uit van de Sovjet-Unie
  • De bijnaam van het team luidt ‘Rinktine’
  • Litouwen was nog nooit actief op een EK of WK

Bijrol na val van de Sovjet-Unie

De voetbalbond van Litouwen, de Lietuvos Futbolo Federacija (LFF), is opgericht in 1922. Op 24 juni 1923 kwam de nationale ploeg voor het eerst in actie, maar de wedstrijd tegen Estland resulteerde in een roemloze nederlaag: 0-5. Een jaar later mocht het team deelnemen aan de Olympische Zomerspelen in Frankrijk en ook op dit podium ging Litouwen er meteen hard af: 9-0 tegen Zwitserland.

Litouwen besloot een vergeefse poging te nemen om deel te nemen aan de WK’s van 1934 en 1938. De missie van de nationale team kwam snel hierna ten einde, aangezien het land werd geannexeerd door de Sovjet-Unie. Litouwen werd in 1990 onafhankelijk en kort daarna werd ook de nationale ploeg alweer in ere hersteld. Op 27 mei van dat jaar werd Georgië op een 2-2 gelijkspel gehouden.

In de jaren negentig wist Litouwen zeer acceptabel te presteren. In de kwalificatiefase voor het EK van 1996 wonnen de Litouwers vijf van de tien wedstrijden, maar met zestien punten schoot het tekort in de groep met Italië en Kroatië. Litouwen behaalde zelfs zeventien punten in de kwalificatiefase voor het WK van 1998. Ierland behaalde als nummer twee welgeteld één punt meer en wist daarmee de play-offs te bereiken.

Het nationale team van Litouwen is er in de 21ste eeuw nog één keer in geslaagd om eveneens vijf kwalificatieduels te winnen. In het kwalificatietraject voor het EK 2008 werd zestien punten behaald, maar dat leverde ‘slechts’ een vijfde positie in de groep op. Realistisch was kwalificatie toch al niet wetende dat Italië en Frankrijk in dezelfde kwalificatiegroep waren ingedeeld.

Laatste update: 22 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie