Kroatië

Zagreb

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Kroatië

Het nationale team van Kroatië staat bekend onder de bijnaam Vatreni. Het thuistenue van de Kroaten is geheel in lijn met het wapen van het land: allemaal kleine blokken in rood en wit.

  • Het nationale team van Kroatië maakt deel uit van de HNS
  • De bijnaam van het team luidt ‘Vatreni’
  • Het land maakte eerder deel uit van Joegoslavië
  • Kroatië verloor in 2018 de finale van het WK
  • Op het EK kwam de ploeg nooit verder dan de kwartfinale

Serieuze outsider in 21ste eeuw

Het huidige Kroatië maakte lange tijd deel uit van Joegoslavië, waardoor het huidige nationale team pas sinds 1990 bestaat. In 1992 werd dit team officieel erkend door zowel de FIFA als de UEFA. Voor die tijd speelden de Kroaten ook al interlands, waaronder een vertegenwoordiging van de Banovina van Kroatië in 1940. Dat team speelde oefenwedstrijden tegen Zwitserland en Hongarije. Tot en met 1945 bleef men voetballen onder de vlag van een Kroatische voetbalbond, maar dat stopte toen het land onderdeel werd van de Federale Volksrepubliek Joegoslavië.

EK-geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog werden nog wel wedstrijden gespeeld door onofficiële teams van Kroatië, maar pas in de jaren negentig kreeg dit weer een officieel karakter. In 1992 werd de toelating tot de grote voetbalfederaties geaccepteerd en mocht deelnemen aan de kwalificatiefase voor het EK 1996. De Kroaten kwalificeerden zich meteen voor het eindtoernooi en bereikte in Engeland meteen de kwartfinale. In Manchester verloor Vatreni uiteindelijk met 2-1 van Duitsland.

Luka Modric (Pro Shots)

Kroatië ontbrak in 2000 op de eindronde in Nederland en België. Na dat toernooi is het land op alle EK’s actief geweest. In 2008 werd de beste prestatie op deze eindronde geëvenaard: een plaats in de kwartfinale, met ditmaal Turkije als boosdoener. Ivan Klasnic bracht Kroatië nog wel op voorsprong in de voorlaatste minuut van de verlenging, maar in de blessuretijd maakte Semih Sentürk de 1-1. In de strafschoppenserie ging het vervolgens mis: Luka Modric, Ivan Rakitic en Mladen Petric faalden allen vanaf elf meter. Darijo Srna was de enige Kroaat die zijn penalty benutte.

WK-geschiedenis

Kroatië debuteerde in 1998 op het WK in Frankrijk. Het werd een toernooi om nooit meer te vergeten. Achter Argentinië plaatsten de Kroaten zich voor de knock-outfase, waarin het afrekende met Roemenië (1-0) en Duitsland (3-0). In de halve finale zorgde uitblinker Davor Suker vlak na rust voor een Kroatische voorsprong, maar de latere wereldkampioen Frankrijk trok dankzij een dubbelslag van Lilian Thuram aan het langste eind. In de troostfinale won Kroatië vervolgens nog wel van Nederland (1-2) en pakte daarmee brons.

Een tweede WK-succes liet lang op zich wachten. Kroatië sneuvelde in 2002, 2006 en 2014 al in de groepsfase en ontbrak zelfs in 2010. Pas in 2018 lukte het de Kroaten eindelijk weer om de eerste ronde te overleven en dat resulteerde meteen in een fraaie zegetocht. Achtereenvolgens Denemarken, Rusland (allebei na strafschoppen) en Engeland werden in de knock-outfase uitgeschakeld. Kroatië was nog één zege verwijderd van de wereldtitel, maar ging in Moskou met 4-2 ten onder tegen Frankrijk.

In 2022 stond Kroatië opnieuw in de halve finale van het WK. In Qatar werd Brazilië in de kwartfinale na strafschoppen verslagen, maar Argentinië stond een nieuwe finaleplaats in de weg: 3-0. De strijd om brons werd wel een Kroatische prooi. De jacht op ultieme glorie mislukte ook in 2023 door de verloren Nations League-finale tegen Spanje.

Laatste update: 18 juni 2023

Internationals Kroatië

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie