Spanje

Madrid

Prijzenkast

1x Wereldkampioen

2x Europees kampioen

1x Nations League

Het laatste nieuws over Spanje

Spanje levert met de Primera División een van de grootste competities ter wereld, maar ook het nationale team heeft een aantal successen op de erelijst staan. La Selección werd in 2010 wereldkampioen en werd driemaal Europees kampioen.

  • Het Spaanse nationale team is onderdeel van de RFEF
  • De bijnaam van het team luidt ‘La Selección’
  • In 2010 werd Spanje wereldkampioen
  • Het land werd driemaal Europees kampioen
  • In 2023 werden de Spanjaarden winnaar van de Nations League

Ultiem succes tussen 2008 en 2012

In 1913 werd de Spaanse voetbalbond opgericht, de RFEF. Zeven jaar later vaardigde de bond voor het eerst een nationale team uit: op de Olympische Spelen in Antwerpen debuteerde het team middels een 1-0 overwinning op Denemarken. België stond de jacht op een gouden medaille in de weg (1-3), maar in een extra toernooi werd de strijd om zilver wel in eigen voordeel beslist.

WK-geschiedenis

Spanje boekte in de twintigste eeuw weinig succes op de wereldkampioenschappen. Het nationale team ontbrak zelfs op de eindtoernooien van 1930, 1938, 1954, 1958, 1970 en 1974. Spanje was in de vorige eeuw actief op tien WK’s, maar kwam nooit verder dan de kwartfinale (1934, 1986 en 1994). Ook in 2002 (kwartfinale) en 2006 (achtste finale) stelde de Spaanse nationale ploeg behoorlijk teleur.

Pas in 2010 lukte het Spanje eindelijk om de kwartfinale te overleven. David Villa maakte tegen Paraguay het enige en dus winnende doelpunt, waarna Carles Puyol in de halve finale tegen Duitsland de status van matchwinnaar opeiste. Spanje werd in de finale geconfronteerd met het Nederlands elftal als opponent. In een keiharde finale werd niet gescoord, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Andrés Iniesta schoot de Spanjaarden uiteindelijk naar de eerste wereldtitel uit de geschiedenis.

Spanje was in de jaren rond de wereldtitel bijna niet te stuiten, maar in 2014 werd de regerend wereldkampioen al in de groepsfase uitgeschakeld. Na een 5-1 nederlaag tegen uitgerekend Nederland ging het helemaal mis voor de sterrenformatie. In 2018 incasseerde La Selección een nieuwe tegenvaller op het WK: in de achtste finale bleek gastland Rusland tot verrassing van alles en iedereen te sterk door een strafschoppenserie in eigen voordeel te beslissen.

In 2022 faalde Spanje nogmaals op het WK. De Spanjaarden verspeelden de groepswinst door een 2-1 nederlaag tegen Japan en gingen in de achtste finale onderuit tegen Marokko (na strafschoppen).

Hier waren de Spanjaarden nog blij op het WK in 2022 (Pro Shots)

EK-geschiedenis

In 1964 was Spanje voor het eerst actief op een EK, dat destijds een zeer beperkt deelnemersveld kende (vier landen). De Spanjaarden boekten in de halve finale een 2-1 overwinning op Hongarije en wist vervolgens in de finale met dezelfde cijfers te zegevieren ten koste van de Sovjet-Unie. Marcelino Martínez maakte in de 84ste minuut het winnende doelpunt.

Spanje kon het EK-succes van 1964 niet doortrekken. In 1984 kwam de Spaanse ploeg nog één keer in de buurt van een nieuw succesverhaal, maar het Frankrijk van sterspeler Michel Platini bleek in de finale met 2-0 te sterk. La Roja Furia, een andere bijnaam van de Spanjaarden, ontbrak zelfs op de eindtoernooien van 1968, 1972, 1976 én 1992.

In 2004 vloog Spanje al in de groepsfase naar huis, niet voor het eerst in de geschiedenis van het EK. De nationale ploeg worstelde op dat moment al decennia op grote toernooien, maar in de daaropvolgende jaren begon het te lopen. In 2008 én 2012 werd Spanje Europees kampioen, met de wereldtitel van 2010 tussendoor. Op de gewonnen EK’s werd afgerekend met respectievelijk Duitsland (1-0, Fernando Torres) en Italië (4-0).

Nations League

Spanje heeft vooralsnog tweemaal meegedaan aan de Final Four van de Nations League. In 2021 verloren de Spanjaarden de finale van Frankrijk (1-2), maar in juni 2023 werd de trofee alsnog aan de prijzenkast toegevoegd door Kroatië na strafschoppen opzij te zetten. De Nations League-eindronde van 2023 werd gespeeld op Nederlandse bodem.


Sergio Ramos (Pro Shots)

Bekende internationals

Sergio Ramos is met 180 interlands de fiere recordinternational van Spanje. Spelers uit de 21ste eeuw domineren de lijst met meeste interlands. Iker Casillas is de nummer twee, waar Xavi en Andrés Iniesta plek drie en vier bezetten. In de toptien staat maar één international uit de vorige eeuw: doelman Andoni Zubizarreta.

Laatste update: 18 juni 2023

Populaire spelers Spanje

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie