Eric García

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Eric García

Eric García is een Spaanse centrale verdediger. De international van Spanje is een jeugdexponent van FC Barcelona, dat hem in de zomer van 2023 verhuurde aan Girona.

  • García speelt momenteel voor Girona
  • De verdediger staat onder contract bij FC Barcelona
  • Eerder kwam hij uit voor Manchester City
  • García werd zowel in Engeland als Spanje landskampioen
  • Hij debuteerde in 2020 als A-international van Spanje

Clubcarrière

García zag op 9 januari 2001 het levenslicht in Barcelona. In 2008 werd hij aangemeld bij de jeugdopleiding van FC Barcelona, dat beter bekend staat als La Masia. De verdediger maakte het traject niet vol in Catalonië. In 2017 maakte de verdediger de overstap naar Manchester City.

Manchester City

Als getalenteerde verdediger maakte García zijn debuut in de hoofdmacht van Manchester City. Op 18 december 2018 gunde manager Pep Guardiola zijn landgenoot de volle negentig minuten speeltijd tegen Leicester City, dat na strafschoppen werd verslagen in de League Cup. Ook in de halve finales mocht García aantreden en daarmee had hij een belangrijk aandeel in het veroveren van deze beker, al werd er in de finale tegen Chelsea (winst na strafschoppen) geen beroep op hem gedaan.

Het Premier League-debuut van García liet nog even op zich wachten. Op 21 september 2019 mocht de verdediger 27 minuten invallen tegen Watford, dat een gigantisch pak slaag incasseerde tegen Manchester City (8-0 overwinning). In de daaropvolgende seizoenen slaagde de Catalaan er niet in om een vaste basisplaats te veroveren in het keurkorps van Guardiola. García weigerde om die reden zijn aflopende contract te verlengen in 2021.

In dienst van Manchester City heeft García verschillende prijzen gewonnen. Gedurende zijn verblijf in Engeland wonnen The Citizens meerdere landstitels, maar op basis van speeltijd komt alleen die van 2021 op zijn erelijst te staan. Wel had García zijn aandeel in drie opeenvolgende League Cups (2019, 2020 en 2021) en ook de Engelse Supercup van 2020 heeft hij weten te veroveren.

(Pro Shots)

FC Barcelona

García tekende in de zomer van 2021 een vijfjarig contract bij FC Barcelona, dat een afkoopsom van vierhonderd miljoen euro liet opnemen. De centrale verdediger liet weten ‘thuis’ te zijn in Catalonië. Debuteren in de A-selectie van zijn jeugdliefde deed García op 15 augustus 2021 in de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad. Op dat moment stond Ronald Koeman nog voor de spelersgroep, maar hij werd al na een aantal maanden ontslagen vanwege de teleurstellende prestaties.

In het seizoen 2021-2022 werd García 36 keer ingezet door Koeman en diens opvolger Xavi Hernández. Tijdens zijn tweede contractjaar kwam de verdediger regelmatig op de reservebank terecht bij FC Barcelona. In de Supercopa-wedstrijd tegen aartsrivaal Real Madrid (1-3 overwinning) mocht García vlak voor tijd invallen. In 2023 won hij ook het kampioenschap met Barcelona, waar hij met 24 competitieduels toch nog een respectabel aandeel in had.

In de uitwedstrijd van Girona tégen FC Barcelona (Pro Shots)

Girona

García werd op 1 september 2023 voor een jaar uitgeleend aan Girona. Zeventien dagen later maakte de verdediger zijn debuut tegen Granada, dat met 2-4 opzij werd gezet. Diezelfde maand wist hij met een doelpunt bij te dragen aan de 1-2 overwinning op Villarreal.


Interlandcarrière

De voormalig jeugdinternational debuteerde op 20 september 2020 in de nationale ploeg van Spanje, dat in de Nations League een 4-0 zege behaalde op Oekraïne. Bondscoach Luis Enrique selecteerde García ook voor het EK in 2021. Tijdens zijn eerste eindronde als A-international mocht de centrale verdediger drie van de vijf wedstrijden in actie komen, waaronder de na strafschoppen verloren halve finale tegen Italië.

García behoorde in 2022 tot de definitieve selectie van Spanje voor het WK in Qatar. Bondscoach Luis Enrique gunde hem ditmaal geen speeltijd.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie