Andreas Christensen

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Andreas Christensen

Andreas Christensen is een Deense centrale verdediger. De international van Denemarken is sinds de zomer van 2022 actief voor FC Barcelona.

  • Christensen speelt momenteel voor FC Barcelona
  • In 2023 werd de verdediger kampioen van Spanje
  • Met Chelsea won hij de Champions League en Europa League
  • Christensen speelde eveneens voor Borussia Mönchengladbach
  • In 2015 debuteerde hij als international van Denemarken

Clubcarrière

Andreas Bødtker Christensen werd op 10 april 1996 geboren in het Deense Lillerød. In 2000 werd hij aangemeld bij Skjold Birkerød, waar zijn potentieel werd ontdekt door Brøndby IF. De centrale verdediger speelde acht seizoenen in de jeugdopleiding van de Deense club (2004-2012) alvorens hij werd ingelijfd door de Engelse topclub Chelsea.

Doorbraak bij Chelsea

Christensen debuteerde op 28 oktober 2014 als profvoetballer. In de Carabao Cup-wedstrijd tegen Shrewsbury Town (1-2 overwinning) liet manager José Mourinho hem meteen de volle negentig minuten meedraaien. De Deen werd opgesteld als rechtsback, waar Tim Cahill en Kurt Zouma het centrale duo vormden. Later dat seizoen mocht Christensen eveneens opdraven in de FA Cup-wedstrijd tegen Bradford City (2-4 nederlaag) en de Premier League-wedstrijd tegen Watford (3-0 overwinning).

Chelsea besloot Christensen in de zomer van 2015 voor twee seizoenen te verhuren aan Borussia Mönchengladbach. De Deen debuteerde op 10 augustus in de bekerwedstrijd tegen FC Sankt Pauli (1-4 overwinning). Vijf dagen later mocht hij ook zijn eerste Bundesliga-minuten noteren tegen Borussia Dortmund, dat met 4-0 een maatje te groot bleek. Christensen maakte zijn eerste doelpunt als profvoetballer op 5 februari 2016 tegen Werder Bremen (5-1 overwinning) en maakte diezelfde wedstrijd meteen zijn tweede treffer.

Na 82 officiële wedstrijden (zeven doelpunten) verliet Christensen de Duitse club om de concurrentiestrijd aan te gaan bij Chelsea. Manager Antonio Conte gunde hem geen speeltijd in de na strafschoppen verloren wedstrijd tegen Arsenal om de Engelse Supercup, maar gaandeweg het seizoen 2017-2018 liep zijn teller alsnog op naar een respectabel aantal wedstrijden: veertig. Wel ontbrak Christensen in de gewonnen FA Cup-finale tegen Manchester United (2-0).

Met Chelsea won Christensen eveneens de Europa League (2019), Champions League, Europese Supercup (2021) en wereldbeker voor clubteams (2022). De verdediger was inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Londe. Tot en met zijn vertrek in de zomer van 2022 werd er in totaal 161 keer een beroep gedaan in alle competities en daarin scoorde hij tweemaal.

(Pro Shots)

Kampioen met FC Barcelona

In de zomer van 2022 liep Christensen uit zijn contract bij Chelsea. De Deen besloot zijn transfervrije status te gebruiken om over te stappen naar FC Barcelona, dat een afkoopclausule van vijfhonderd miljoen euro in zijn vierjarige contract liet opnemen. Hij debuteerde op 13 augustus in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano. Ondanks deze valse start won Christensen in zijn eerste contractjaar meteen de Spaanse titel én de Spaanse Supercup.

Christensen speelde 32 keer in zijn eerste seizoen voor FC Barcelona. Scoren deed hij dat jaar één keer, in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Real Betis.


Interlandcarrière

Christensen doorliep verschillende jeugdelftallen van zijn geboorteland. In 2015 bereikte hij met Jong Denemarken de halve finale van het EK voor spelers onder 21 jaar. Datzelfde jaar debuteerde de centrale verdediger onder leiding van bondscoach Morten Olsen ook in de nationale ploeg van Denemarken. Op 8 juni mocht hij in de oefeninterland tegen Montenegro (2-1 overwinning) na ruim een uur invallen voor Pierre-Emile Højbjerg.

Denemarken plaatste zich in november 2017 voor het WK van 2018 door de play-offs te winnen. In de beslissende play-offwedstrijd tegen Ierland (1-5 overwinning) maakte Christensen zijn eerste doelpunt als A-international. Op Russische bodem overleefden de Denen de groepsfase, maar in de achtste finale bleek een strafschoppenserie tegen Kroatië fataal.

Christensen was eveneens actief op de eindtoernooien van 2021 (EK) en 2022 (WK). Op het EK maakte Denemarken indruk door na een valse start, mede te wijten aan de hartstilstand van sterspeler Christian Eriksen, de halve finale te bereiken. Uiteindelijk bleek Engeland na verlenging te sterk (2-1).

Laatste update: 19 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie