Real Betis

Sevilla

Prijzenkast

1x landskampioen

7x Segunda División

1x Tercera División

3x Copa del Rey

Het laatste nieuws over Real Betis

Real Betis is een Primera División-club uit de Spaanse stad Sevilla. De Verdiblancos spelen haar thuiswedstrijden in het Estadio Benito Villamarín, dat bijna zestigduizend plaatsen telt. De clubnaam verwijst naar de Romeinse naam van de rivier Guadalquivir.

  • Real Betis werd in 1907 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadio Benito Villamarín
  • De bijnaam van de club luidt ‘Beticos’
  • Real Betis werd in 1935 kampioen van Spanje
  • Sevilla is de aartsrivaal

Rivaliteit met Sevilla vanaf dag één

Real Betis werd opgericht op 12 september 1907. De oprichting is te danken aan afvallige leden van stadgenoot Sevilla, dat is uitgegroeid tot de aartsrivaal. In 1932 promoveerde de club voor het eerst naar de Primera División door op het tweede niveau van Spanje (Segunda División) het kampioenschap binnen te slepen. Binnen drie jaar lukte het de Andalusiërs om voetbalgeschiedenis te schrijven: onder de Ierse trainer Patrick O’Connell werd Real Betis op 28 april 1935 kampioen van Spanje.

Het kampioenschap van 1935 is nog altijd het grote hoogtepunt in de geschiedenis van Real Betis. De formatie uit Sevilla heeft sindsdien nog wel een aantal prijzen gewonnen. In 1977, 2005 en 2022 bleek Real Betis de sterkste in de Copa del Rey, het bekertoernooi van Spanje. Ook werd het in 1942, 1958, 1971, 1974, 2011 en 2015 kampioen in de Segunda División A.

Real Betis is sinds de promotie van 1958 veelvuldig te bewonderen geweest in de Primera División. De club degradeerde in de tussentijd weliswaar tien keer, maar speelde vervolgens nooit langer dan drie seizoenen in de Segunda División. Sinds 2016 is Real Betis onafgebroken actief op het hoogste niveau van Spanje.


Europees voetbal

Real Betis heeft regelmatig mogen deelnemen aan Europese clubcompetities. In het seizoen 2005-2006 mocht het als nummer vier van Spanje zelfs aantreden in de groepsfase van de Champions League, maar in een groep met Liverpool, Chelsea en Anderlecht sneuvelde de club uit Sevilla door als derde te eindigen. Dat seizoen werd AZ nog wel uitgeschakeld in de UEFA Cup alvorens het Roemeense Steaua Boekarest te sterk bleek in de achtste finales.

Real Betis is in Europees verband ook nooit verder gekomen dan de achtste finales. In het seizoen 2013-2014 werd de club in die ronde zelfs uitgeschakeld door aartsrivaal Sevilla, dat na strafschoppen aan het langste eind trok.


Rafael van der Vaart in Betis-shirt

Nederlanders

Gerrie Mühren speelde in de periode 1976-1978 als eerste Nederlander in het shirt van Real Betis. In de 21ste eeuw gaat het om een drietal landgenoten: Ryan Donk, Rafael van der Vaart en Ricky van Wolfswinkel.

Laatste update: 19 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie