Getafe

Madrid

Prijzenkast

1x Segunda División B

Het laatste nieuws over Getafe

Getafe CF is een Spaanse voetbalclub uit de hoofdstad Madrid. Thuiswedstrijden van de Azulones worden afgewerkt in het Coliseum Alfonso Pérez.

  • Getafe werd in 1983 opgericht
  • Het Coliseum Alfonso Pérez is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘Azulones’
  • Getafe heeft een reputatie opgebouwd met onsportief spel

De Spaanse gruwel van elke Ajacied

Getafe Club de Fútbol S.A.D. werd op 8 juli 1983 opgericht. De eerste wortels van de voetbalclub dateren van veel langer geleden. In 1923 ontstond Sociedad Getafe Deportivo, waar in februari 1946 een nieuw voetbalteam ontstond onder de naam Club Getafe Deportivo. In het seizoen 1981-1982 verdween laatstgenoemde club door financiële problemen. Spelers ontvingen geen salaris, waardoor men automatisch degradeerde met een daaropvolgend faillissement tot gevolg.

In september 1976 was er reeds een nieuwe voetbalclub gesticht: Peña Madridista Getafe. Dit team stond tevens bekend als de supportersclub van Real Madrid uit de wijk Getafe. In 1982 fuseerde deze club met Club Getafe Promesas, waarna men op regionaal niveau actief werd. Gebaseerd op deze fusie vond in juli 1983 de oprichting van Getafe Club de Fútbol plaats.

De beginjaren van Getafe

Het nieuwe Getafe beleefde een voortvarende start. Op regionaal niveau veroverde de Madrileense club drie opeenvolgende kampioenschappen om in het vierde seizoen als nummer zes van de Tercera División opnieuw te promoveren. In de Segunda División B draaide het team opnieuw mee in de bovenste regionen, maar ditmaal liet de stap omhoog langer op zich wachten. De tweede plaats volstond in het seizoen 1994-1995 dan toch om de Segunda División te bereiken.

Op het tweede niveau van Spanje had Getafe het aanzienlijk lastiger. Na twee seizoenen degradeerde de club opnieuw naar de Segunda División B. Even leek het helemaal mis te zijn, maar de Azulones wisten zich ternauwernood te handhaven in 1997. In een cruciaal tweeluik met SD Huesca trok men aan het langste eind. Getafe, dat in 1998 naar het nieuwe Coliseum Alfonso Pérez verhuisde, wist zich vervolgens te herpakken. In 1999 leidde dit opnieuw tot promotie naar de Segunda Divisíon.

Getafe degradeerde in 2001 voor de tweede keer naar het derde niveau. Ditmaal pakten de Madrilenen het beter op, waardoor men in 2002 alweer terugkeerde in de Segunda División. Het team toonde zich ditmaal stabieler. Na een elfde plaats in het comeback-seizoen wist Getafe in 2004 voor het eerst in de geschiedenis te promoveren naar de Primera División. Een bijzondere prestatie, aangezien de club in 1983 instroomde op regionaal niveau.

Tweemaal bekerfinalist

Getafe debuteerde met een 3-1 nederlaag bij Real Zaragoza in de Primera División. De kersverse LaLiga-club stond na drie wedstrijden nog altijd op nul punten, maar op 22 september boekte men een historische overwinning op Espanyol (1-0). Met een dertiende plaats speelde de nieuwkomer zich veilig in het seizoen 2004-2005. Dat was mede te danken aan de 2-1 overwinning op Real Madrid in maart 2005. Het 2-2 gelijkspel bij Atlético Madrid op de slotdag werd eveneens gekoesterd.

Hoofdtrainer Quique Sánchez Flores en verschillende spelers verdienden na dit succes een mooie transfer. Getafe begon desondanks sterk aan het seizoen 2005-2006 en ging zelfs even aan kop. Uiteindelijk sloot men het tweede jaar in de Primera División af met een negende plaats. Getafe bereikte in het daaropvolgende seizoen de Copa del Rey-finale, waarin Sevilla te sterk bleek. Dankzij de Champions League-kwalificatie van de tegenstander mocht de club desondanks Europa in.

Bernd Schuster vertrok na twee seizoenen als hoofdtrainer van Getafe. Hij werd opgevolgd door Michael Laudrup, die de club in het seizoen 2007-2008 opnieuw naar de bekerfinale leidde (1-3 voor Valencia). De Deen nam al na één jaar afscheid in de Spaanse hoofdstad. Zonder de voormalig Ajax-speler beleefde Getafe een loodzwaar seizoen, maar de zeventiende plaats volstond uiteindelijk voor lijfsbehoud. Getafe revancheerde zich door in 2010 de zesde plaats aan te tikken.

De periode Bordalás

Het Primera División-avontuur van Getafe kwam in 2016 na twaalf seizoenen ten einde. In de Segunda División eindigde de club vervolgens als derde, waardoor men in de play-offs een kans kreeg om terug te keren. Overwinningen op SD Huesda en CD Tenerife leverden daadwerkelijk promotie op. Getafe beleefde een voortvarende comeback door achtereenvolgens als achtste, vijfde en achtste te eindigen. Dit gebeurde onder leiding van trainer José Bordalás, die een echte vechtmachine van Getafe maakte.

Na de zestiende plaats van 2021 vertrok Bordalás naar competitiegenoot Valencia. Getafe bleef na dit seizoen worstelen in de Primera División, maar tweemaal een vijftiende plaats leverde ‘gewoon’ lijfsbehoud op. In april 2023 keerde Bordalás terug op het oude nest.

Rivaliteit

Leganés is van oudsher de aartsrivaal van Getafe CF. Deze club ligt niet alleen geografisch in de buurt, maar in het verleden speelden zij ook nog eens veelvuldig tegenover elkaar in de lagere divisies. Getafe wist in de loop der jaren echter afstand te nemen en ontwikkelde daardoor meer rivaliteit met Real Madrid. De Koninklijke staat vooral bekend als ‘grote broer’.


Europees voetbal

Getafe speelde in het seizoen 2007-2008 voor het eerst een officiële wedstrijd buiten Spanje. In de UEFA Cup bereikten de Madrilenen meteen de kwartfinale door AEK Athene en Benfica uit te schakelen, maar Bayern München bleek vervolgens te sterk. Het desbetreffende toernooi werd in 2009 vervangen door de Europa League. Een jaar later mochten de Azulones voor het eerst deelnemen aan dit toernooi, maar in de groepsfase bleef men steken op een derde plaats.

In het seizoen 2019-2020 wist Getafe de groepsfase wel te overleven. Zowel Trabzonspor als FK Krasnodar ging tweemaal over de knie. In de tweede ronde wist men vervolgens ook Ajax te elimineren, waarbij spelers en fans zich vooral beklaagden over het Spaanse anti-voetbal. Door de uitbraak van de coronapandemie verdween in de achtste finale het thuisvoordeel voor Getafe. De formatie van trainer José Bordalás verloor in Gelsenkirchen met 0-2 van Internazionale.

Balans tegen Nederlandse clubs

Getafe speelde tot en met het seizoen 2023-2024 twee officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De Spanjaarden wonnen in 2020 in eigen stadion met 2-0 van Ajax. In Amsterdam volstond vervolgens een 2-1 nederlaag om door te stoten in de Europa League.


Het stadion

Het Estadio Coliseum is sinds 1998 de thuishaven van Getafe CF. Sinds de opening is het stadion al meermaals gerenoveerd, waardoor de capaciteit is uitgekomen op 17.393 zitplaatsen. De Zuid-Madrileense club speelde in het verleden vooral in het Estadio Municipal de Las Margaritas.

In het verleden stond het onderkomen van Getafe bekend als het Estadio Coliseum Alfonso Pérez. Deze naam was een eerbetoon aan Alfonso Pérez, die werd geboren en getogen in Getafe. De oud-voetballer, die zelf overigens nooit voor de club speelde, verloor deze status echter na een kwetsend interview over vrouwelijke voetballers.


Veelgestelde vragen over Getafe

Wanneer is Getafe opgericht?

Op 8 juli 1983

Wat is het adres van het Estadio Coliseum?

Estadio Coliseum
Av. Teresa de Calcuta, s/n, 28903 Getafe, Madrid
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Coliseum?

17.393 plaatsen

Wat is de website van Getafe?

Klik hier om Getafe online te bezoeken

Waar kan ik Getafe vinden op sociale media?

Getafe is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 19 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie