Valencia

Valencia

Prijzenkast

6x landskampioen

2x Segunda División

8x Copa del Rey

1x Supercopa de España

1x Europacup II

1x UEFA Cup

uefa-super-cup

2x Europese Supercup

Het laatste nieuws over Valencia

Valencia is een Primera División-club uit de gelijknamige Spaanse stad. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Estadio Mestalla, dat een capaciteit van 48.600 plaatsen heeft.

  • Valencia werd in 1919 opgericht
  • Sinds 1923 speelt de club in Estadio Mestalla
  • De bijnaam van de club luidt ‘Los Che’
  • Valencia werd zes keer kampioen van Spanje
  • Het team won zowel de Europacup II als de UEFA Cup

Slapende reus in sinaasappelstad

Valencia werd op 18 maart 1919 opgericht. Al in 1923 verhuisde de club naar het Mestalla, dat in die tijd een capaciteit van ‘slechts’ zeventienduizend plaatsen telde. Valencia werd in 1929 niet toegelaten tot de nieuwe Primera División en moest daardoor proberen om via de Segunda División een verblijf op het hoogste niveau af te dwingen. Dit lukte in 1931, maar de jaren dertig groeiden desalniettemin uit tot een zwarte bladzijde: tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het stadion bijna totaal verwoest door bombardementen.

Na de oorlogstaferelen mocht Valencia weer aansluiten in de Primera División, in een nieuw gebouwd Mestalla (22.000 plaatsen). De jaren veertig bleken zeer succesvol voor Los Che. In 1941 werd voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Copa del Rey gewonnen en de Spaanse landstitel volgde een jaar later. Ook in 1944 en 1947 bleek Valencia te beschikken over het beste team van Spanje, waar het in 1949 nogmaals het bekertoernooi in eigen voordeel besliste.

In tegenstelling tot het vorige decennium bleken de jaren vijftig minder succesvol. Valencia won de Copa del Rey weliswaar opnieuw in 1954, maar dat bleek ook meteen de enige prijs in die periode. De populariteit van de club was nog altijd in orde en dat leidde ertoe dat het Mestalla uitgroeide tot een van de grootste stadions van Spanje met een capaciteit van 45.000 plaatsen. Valencia werd financieel en sportief echter teruggeworpen door een overstroming van de stad.

Bloeiperiode

De jaren zestig bleken een stuk succesvoller voor Valencia, mede dankzij de Braziliaan Waldo. De Spaanse club boekte in 1962 en 1963 furore door de Jaarbeursstedenbeker (voorloper van de UEFA Cup) te winnen. In 1967 werd ook de Copa del Rey weer eens gewonnen. Valencia bleef in de daaropvolgende jaren een club om rekening mee te houden en dat zorgde in de jaren zeventig voor nieuw succes. Onder de legendarische oud-voetballer Alfredo Di Stéfano werd de landstitel van 1971 een prooi.

In 1974 eindigde de periode van Di Stefano als Valencia-trainer. Twee jaar later kwam een ander fenomeen binnen bij de Spaanse club: Mario Kempés, de latere WK-held van Argentinië. De Matador scoorde aan de lopende band voor Los Che, dat in zijn periode de Copa del Rey (1979), de Europacup II (1980) en de Europese Supercup (1980) wist te winnen. De gewonnen finale tegen Arsenal in Brussel is nog altijd hét hoogtepunt in de Europese voetbalgeschiedenis van Valencia.

Na het vertrek van Kempes in 1981 stortte Valencia in. Financieel en sportief ging het bergafwaarts, wat in 1986 tot degradatie uit de Primera División leidde. Dit dieptepunt bracht echter ook iets goeds in het Mestalla, aangezien er grondig werd georganiseerd en een snelle terugkeer op het hoogste niveau bracht ook het geloof terug. Valencia keerde in de jaren negentig terug aan de top van Spanje. In 1990 en 1996 eindigde de club als tweede in de Primera División, waar in 1999 ook weer een hoofdprijs werd gewonnen (Copa del Rey).

Landstitels en CL-finales

Ook Europees timmerde Valencia rond de eeuwwisseling aan de weg. In 2000 en 2001 stond de club in de finale van de Champions League, maar respectievelijk Real Madrid (3-0) en Bayern München (na strafschoppen) stonden een ultiem hoogtepunt in de weg. Serieus succes kon echter niet uitblijven en in 2002 lukte het Valencia onder Rafael Benítez eindelijk om weer eens kampioen te worden van Spanje. 2004 werd een nóg succesvoller jaar door het winnen van de landstitel én de UEFA Cup (2-0 zege op Olympique Marseille).

Ondanks het succesvolle seizoen 2003-2004 stapte Benítez op. Na het vertrek van de Spanjaard stonden tal van trainers aan het roer, waaronder Ronald Koeman, maar verder dan een regelmatige derde en vierde plaats op de ranglijst kwam Valencia niet meer. Alleen de Copa del Rey werd nadien nog gewonnen: in 2008 en 2019. Deze jaren werden vooral gekenmerkt door financiële problemen. Als gevolg daarvan kwam een nieuwe uitbreiding van Mestalla zelfs dertien jaar stil te liggen.

Sportief ging het eveneens bergafwaarts bij Valencia. In het seizoen 2022-2023 handhaafde het team zich zelfs pas op de slotdag van de Primera División.


Justin Kluivert (Pro Shots)

Nederlanders

Bij Valencia stonden twee Nederlandse trainers aan het roer: Guus Hiddink en Ronald Koeman. Verschillende landgenoten kwamen als speler in actie. Faas Wilkes maakte al in 1953 de overstap naar Valencia. In latere jaren kwamen ook spelers als Johnny Rep, Patrick en Justin Kluivert, Hedwiges Maduro en Jasper Cillessen uit voor Los Che.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie