Dinamo Zagreb

Zagreb

Prijzenkast

24x landskampioen

16x Kroatische beker

8x Kroatische Supercup

9x kampioen Joegoslavië

8x bekerwinnaar Joegoslavië

Het laatste nieuws over Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb is een voetbalgrootmacht uit de 1. Hrvatska Nogometna Liga, de hoogste divisie van Kroatië. De uit Zagreb afkomstige club speelt haar thuiswedstrijden in het Maksimirstadion (ruim 35.000 plaatsen).

  • Dinamo Zagreb werd in 1945 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Maksimirstadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Modri’ (‘De Blauwen’
  • Dinamo Zagreb werd 24 keer kampioen van Kroatië
  • Het team behaalde negen Joegoslavische titels

Superdominantie in Kroatië

Zagreb speelde een kwalijke rol gedurende de Tweede Wereldoorlog. Als straf voor collaboreren met de Duitsers werden alle clubs uit Zagreb ontbonden en dus werd op 9 juni 1945 een nieuwe voetbalclub in het leven geroepen: Dinamo Zagreb. De hoofdstedelingen zijn sindsdien uitgegroeid tot dé topclub van Kroatië.

In het eerste naoorlogse seizoen van het (toenmalige) Joegoslavische voetbal eindigde Dinamo Zagreb als tweede achter Partizan Belgrado. In het seizoen 1947-1948 werd de eerste Joegoslavische titel een feit. Ook in 1954 en 1958 kroonde Dinamo Zagreb zich tot de nummer één van de regio, maar een volgend kampioenschap liet vervolgens tot 1982 op zich wachten.

In de jaren negentig besloten de Kroatische clubs zich af te scheiden om een eigen competitie op te starten. Dinamo Zagreb, dat in de jaren negentig weinig geslaagde naamswijzigingen onderging, groeide uit tot de absolute topploeg van Kroatië. Nog voor de eeuwwissel kroonden de hoofdstedelingen zich om de haverklap tot beste club van Kroatië. Na het kampioenschap van 1993 lukte dat in de periode 1996-2000 zelfs vijf seizoenen op rij.

De Bad Blue Boys staan bekend als harde kern van Dinamo Zagreb

Na het kampioenschap van 2000 droogde het succes enige tijd op. In 2003 was het opnieuw raak voor Dinamo Zagreb, dat vanaf het seizoen 2005-2006 pas echt op dreef raakte: tot en met 2016 werd iedere landstitel aan de prijzenkast toegevoegd. Pas in 2017 werd de hegemonie doorbreken door toedoen van HNK Rijeka, maar sinds 2018 was vooralsnog ieder kampioenschap opnieuw een prooi voor Dinamo Zagreb. In 2023 liep de teller op naar 24 landstitels.

De hegemonie van Dinamo Zagreb is niet geheel onomstreden. De Kroatische makelaar Zdravko Mamic stond in de periode 2003-2016 als voorzitter aan het roer en hield het nationale voetbal in een wurggreep. Grote delen van transfersommen stak hij in eigen zak. Dit leidde tot een grote rel, omdat Dejan Lovren en Luka Modric celstraf riskeerden door vóór Mamic te getuigen.


Europees voetbal

Dinamo Zagreb is ondanks de vele kampioenschappen nooit een succesvolle speler in het Europese clubvoetbal geworden. In 1967 werd nog wel de Jaarbeursstedenbeker veroverd door Leeds United in de finale met 2-0 te verslaan, maar in de meeste gevallen werd de club al vroegtijdig uitgeschakeld. Een kwartfinaleplaats in de Europa League uit het seizoen 2020-2021 geldt als hoogtepunt in de 21ste eeuw.

In Nederland staat vooral de Champions League-campagne van het seizoen 2011-2012 in het geheugen geschrift. Niet dankzij de prestaties van Dinamo Zagreb, maar vooral vanwege het niét presteren in de laatste groepswedstrijd tegen Olympique Lyon. De Kroatische topclub verloor in eigen stadion met 1-7 van de Fransen, die daardoor ten koste van Ajax overwinterden in het miljoenenbal. De knipoog van Domagoj Vida na een tegentreffer droeg bij aan de beschuldigingen van omkoping.

Diinamo Zagreb viert een goal tegen Feyenoord

Nederlandse inbreng

Boro Kuzmanovic is vooralsnog de enige voetballer met een Nederlandse achtergrond die het tenue van Dinamo Zagreb heeft gedragen. De middenvelder werd geboren in Kroatië, maar verwierf de Nederlandse nationaliteit.

Laatste update: 30 mei 2023

Populaire spelers Dinamo Zagreb

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie