Dinamo Zagreb

Zagreb

Prijzenkast

24x landskampioen

16x Kroatische beker

8x Kroatische Supercup

9x kampioen Joegoslavië

8x bekerwinnaar Joegoslavië

Het laatste nieuws over Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb is een Kroatische voetbalclub uit de hoofdstad Zagreb. Thuiswedstrijden van de Modri (‘Blauwen’) worden afgewerkt in het Maksimirstadion.

  • Dinamo Zagreb werd in 1945 opgericht
  • Het Maksimirstadion is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Modri’ (‘De Blauwen’
  • Dinamo Zagreb won 24 keer Kroatische titels
  • Het team behaalde negen Joegoslavische titels

Supermacht in Kroatië

Dinamo Zagreb werd op 9 juni 1945 opgericht. Voor het einde van de Tweede Wereldoorlog rolde de bal al in de Kroatische hoofdstad, maar als straf voor collaboratie met Nazi-Duitsland besloot men alle clubs te ontbinden. De oprichting van Dinamo Zagreb was daarvan het gevolg. In die tijd maakte Kroatië nog deel uit van toenmalig Joegoslavië. In deze competitie stuitte men onder meer op aartsrivaal Hajduk Split, Partizan Belgrado en Rode Ster Belgrado.

Het eerste naoorlogse seizoen stond voor Dinamo Zagreb meteen in het teken van de landstitel. Partizan Belgrado wist het eerste succes te dwarsbomen, maar in 1948 was het dan toch raak. Drie jaar later mocht men ook de Joegoslavische beker voor het eerst in de prijzenkast plaatsen. Dinamo won in 1954 en 1958 opnieuw de Joegoslavische competitie, maar moest daarna wachten tot 1982. In het daaropvolgende jaar won men voor de zevende keer de beker.

Dinamo Zagreb veroverde eveneens de Jaarbeursstedenbeker (1967) en de Balkan Cup (1977). Aan het begin van de jaren negentig trokken alle Kroatische clubs zich terug uit de Joegoslavische competitie. Zij besloten een eigen voetbalcompetitie in het leven te roepen. De club besloot de naam achtereenvolgens in HASK-Gradanski (1991) en Croatia Zagreb (1993) te veranderen als signaal naar het communistische regime. Dit waren echter geen populaire namen, waardoor men onder druk van de fans in 2000 terugkeerde naar Dinamo.

Topclub in Kroatië

In 1992 ging de Hrvatska Nogometna Liga (HNL) van start. Als HASK-Gradanski behoorden de hoofdstedelingen tot de eerste twaalf deelnemers, maar dat leverde slechts een vijfde plaats op. Hajduk Split ging er met het Kroatische kampioenschap vandoor, waar NK Zagreb de status van runner-up bemachtigde. Een jaar later wisten de Modri zich alsnog tot landskampioen te kronen. Verdediger Zoran Mamic, de latere hoofdtrainer, maakte deel uit van deze succesploeg.

Croatia Zagreb bleef in 1994 en 1995 met lege handen achter door toedoen van Hajduk Split. In het volgende seizoen was het echter weer de beurt aan de hoofdstedelingen. Het kampioenschap leidde een nieuwe hegemonie in, aangezien ook de vier daaropvolgende titels (1997-2000) naar Zagreb gingen. De titel van 2003 ging eveneens naar Dinamo, zoals de club inmiddels weer heette.

Luka Modric (Dinamo Zagreb) en Gregory van der Wiel (Ajax
Luka Modric in duel met Ajax-verdediger Gregory van der Wiel (Pro Shots)

Heerschappij in HLN

Dinamo Zagreb werd in 2004 onttroond door Hajduk Split. De aartsrivaal ging er eveneens vandoor met de landstitel van 2005, maar nadien droogde het succes van deze club op. Dinamo ontwikkelde daarentegen een waanzinnige suprematie. Tussen 2006 en 2016 liet men geen enkel kampioenschap liggen. In zeven van deze seizoenen veroverde men zelfs de Kroatische dubbel (landstitel en beker). Drie kampioenschappen werden behaald met middenvelder Luka Modric in de gelederen.

Modric, de latere wereldster van Real Madrid, was zeker niet de enige bekende naam uit de succesvolle periode 2006-2016. Een aantal spelers streek later neer in de Eredivisie, zoals Danijel Pranjic (sc Heerenveen), Alen Halilovic (sc Heerenveen en Fortuna Sittard) en Borna Sosa (Ajax). Verder bestond de selectie in die fase uit namen als Bosko Balaban, Marcelo Brozovic, Vedran Corluka, Dejan Lovren, Robert Kovac, Mateo Kovacic, Mario Mandzukic, Dani Olmo, Domagoj Vida en Sime Vrsaljko.

In 2017 moesten Lovren en Modric getuigen in een onderzoek naar eerdere transfers van Dinamo Zagreb. Voormalig directeur Zdravko Mamic zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. Het duo besloot het op te nemen voor de bestuurder, waarna zij werden aangeklaagd voor meineed. Lovren en Modric werden vanwege een gebrek aan bewijs vrijgesproken, maar in 2023 besloot de Kroatische justitie opnieuw een zaak te starten.

Dinamo Zagreb-spelers en fans
Spelers van Dinamo Zagreb vieren feest met de Bad Blue Boys (Pro Shots)

Hegemonie duurt voort

Dinamo Zagreb werd in 2017 voor het eerst in lange tijd onttroond door toedoen van HNK Rijeka. Een domper voor de Modri, maar in de periode 2018-2023 wist men de hegemonie gewoon door te trekken. In 2018 en 2021 combineerde de succesploeg de kampioenschappen zelfs met de bekerwinst. Toch ging het laatstgenoemde jaar de boeken in vanwege een zwart randje. Trainer Zoran Mamic stapte in maart 2021 op vanwege de veroordeling van verduistering en belastingontduiking bij Dinamo. De straf betrof een gevangenisstraf van vier jaar en acht maanden.

Rivaliteit

Hajduk Split is de aartsrivaal van Dinamo Zagreb. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Eeuwige Derby. Al in 1920 stond voorloper HSK Gradanski Zagreb tegenover de manschappen uit Split. Zij groeiden uit tot de grootste clubs van Joegoslavië en later Kroatië.


Europees voetbal

Dinamo Zagreb debuteerde in de jaren vijftig op het Europese strijdtoneel. In het seizoen 1958-1959 mocht de club aantreden in het Europacup I-toernooi, maar Dukla Praag bleek al in de kwalificatiefase een maatje te groot. Het eerste succes buiten de eigen landsgrenzen bereikte men tijdens het seizoen 1962-1963. In de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA Cup, bereikte men de finale ten koste van clubs als FC Porto en Bayern München. Ultieme glorie bleef echter uit door toedoen van Valencia.

In het seizoen 1966-1967 bereikte Dinamo Zagreb opnieuw de finale van de Jaarbeursstedenbeker. De destijds Joegoslavische formatie wist de bokaal ditmaal wel binnen te slepen ten koste van Leeds United (2-0 thuis, 0-0 uit). Na deze voltreffer maakte men weinig indruk op het Europese podium. Tot en met het einde van de jaren negentig speelde men geen rol van betekenis mer buiten Kroatië. Wel mocht de club in de tussentijd debuteren in de Champions League.

Controversiële uitschakeling

Dinamo Zagreb overleefde aan het begin van de 21ste eeuw maar zelden de kwalificatiefase van de Champions League. In 2011 slaagden de Kroaten daar wel in, maar in de groepsfase speelde men vervolgens een bedenkelijke rol. Niet alleen wisten de Modri geen enkel punt te behalen in Groep D, maar in de laatste groepswedstrijd verloor men ook nog eens met 1-7 van Olympique Lyon. Na één van deze tegendoelpunten zorgde Vidagoj Vida voor verbazing door te knipogen naar een aanvaller van de Fransen. Dinamo werd hierdoor in verband gebracht met matchfixing, maar deze beschuldigingen konden niet hard worden gemaakt.

Na de controversiële uitschakeling van Dinamo Zagreb in 2011 veranderde er weinig in Europees opzicht. In het seizoen 2020-2021 bereikte men nog eens de kwartfinale van de Europa League, maar Villarreal bleek over twee wedstrijden een maatje te groot (0-1 thuis, 2-1 uit). De oogst buiten Kroatië bleef daarmee bijzonder karig.

Balans tegen Nederlandse clubs

Dinamo Zagreb speelde tot en met het seizoen 2023-2024 in totaal zestien wedstrijden tegen clubs uit de Eredivisie. De Kroatische topclub won vier wedstrijden, maar vaker eindigden de wedstrijden in een gelijkspel (vijfmaal) of een nederlaag (zevenmaal). Ajax speelde maar liefst acht van deze wedstrijden. Feyenoord, PSV en FC Twente noteerden elk twee wedstrijden. NEC en sc Heerenveen fungeerden één keer als tegenstander.


Nederlandse invloed

Boro Kuzmanovic is vooralsnog de enige voetballer met een Nederlandse achtergrond die het tenue van Dinamo Zagreb heeft gedragen (1986-1987). De middenvelder werd weliswaar geboren in Kroatië, maar verwierf de Nederlandse nationaliteit.


Het stadion

Het Maksimirstadion is sinds 1912 de thuisbasis van Dinamo Zagreb. De naam van het stadion verwijst naar de gelijknamige wijk in de Kroatische hoofdstad: Maksimir. Sinds de opening is het bouwwerk meermaals gerenoveerd, waaronder een grootschalige verbouwing aan het einde van de jaren negentig.

De Bad Blue Boys staan bekend als harde kern van Dinamo Zagreb

Op dit moment telt het stadion een capaciteit van 35.123 plaatsen. Op één van die tribunes is de harde kern van Dinamo Zagreb gehuisvest: de zogeheten Bad Blue Boys. De fans van de Kroatische topclub staan bekend om hun uitstekende sfeer bij thuis- en uitwedstrijden.

Het nationale team van Kroatië maakt regelmatig gebruik van het Maksimirstadion.


Veelgestelde vragen over Dinamo Zagreb

Wanneer is Dinamo Zagreb opgericht?

Op 9 juni 1945

Wat is het adres van het Maksimirstadion?

Maksimirstadion
Maksimirska Cesta 128, 10000, Zagreb
Kroatië

Wat is de capaciteit van het Maksimirstadion?

35.123 plaatsen

Wat is de website van Dinamo Zagreb?

Klik hier om Dinamo Zagreb online te bezoeken

Waar kan ik Dinamo Zagreb vinden op sociale media?

Dinamo Zagreb is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 9 mei 2024

Populaire spelers Dinamo Zagreb

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie