Rode Ster Belgrado

Belgrado

Prijzenkast

9x Servisch kampioen

19x kampioen van Joegoslavië

5x kampioen van Servië en Montenegro

6x Servisch bekerwinnaar

1x Europacup I

1x Wereldbeker

Het laatste nieuws over Rode Ster Belgrado

Rode Ster Belgrado is een Servische voetbalclub uit Belgrado. Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Rajko Mitic Stadion, dat een capaciteit van ruim 55.500 plaatsen telt.

  • Rode Ster Belgrado werd in 1945 opgericht
  • De club werd 33 keer landskampioen, waarvan negen keer sinds de onafhankelijkheid van Servië
  • Het team won in 1991 de Europacup I en de wereldbeker
  • Stadgenoot Partizan Belgrado is de aartsrivaal
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Rajko Mitic Stadion

Voetbalgrootmacht in Servië

Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen veel voetbalclubs in toenmalig Joegoslavië. In Belgrado werd bijvoorbeeld afscheid genomen van BSK en Jugoslavija. Het stadion, de clubkleuren en de spelers gingen nadien op in een nieuwe voetbalclub: Rode Ster Belgrado. Over de naam werd aanvankelijk nog gesteggeld, maar uiteindelijk werd voor Zvezda (‘Ster’) gekozen. Op advies van Zoran Zujovic, een van de bestuurders in die tijd, viel de keuze op een rode ster.

Rode Ster Belgrado speelde op 4 maart 1945 het eerste duel uit de clubgeschiedenis. De opvolger van Jugoslavija won met 3-2 van het eerste bataljon van het Nationale Comité voor de Bevrijding van Joegoslavië (KNOJ). Met een derde plaats werd een acceptabel eerste seizoen neergezet.

Joegoslavische titels

In 1951 werd Rode Ster Belgrado voor het eerst kampioen van Joegoslavië. Het bleek de opmars naar een succesvolle periode, want in de jaren vijftig liep het aantal landstitels meteen op naar vijf. In de jaren zestig (vier), zeventig (drie), tachtig (vier) en negentig (drie) bleef Rode Ster een van de meest succesvolle teams. Ook won men twaalf keer de Joegoslavische beker.

In de jaren negentig haakten clubs uit steeds meer landen af. De competitie ging verder met clubs uit Servië en Montenegro. Rode Ster Belgrado trof met aartsrivaal Partizan Belgrado opnieuw een hoogwaardige concurrent, maar bleef de prijzenkast aanvullen met vijf titels en zeven bekers.

Servische competitie

Montenegro besloot zich af te splitsen, waardoor Rode Ster Belgrado vanaf het seizoen 2006-2007 nog enkel in Servië speelde. Opnieuw ging de strijd met Partizan Belgrado door, maar in het eerste seizoen als onafhankelijk land werd de club meteen weer landskampioen. De aartsrivaal nam de hegemonie over door de daaropvolgende zes kampioenschappen weg te kapen.

In 2014 werd Rode Ster Belgrado eindelijk weer kampioen van Servië. De rivalen wisselden elkaar vervolgens af, maar vanaf 2018 noteerde Servië maar één landskampioen: Rode Ster.


De derby tegen Partizan

Partizan Belgrado is de grote rivaal van Rode Ster Belgrado. De onderlinge wedstrijden zijn wereldwijd berucht en worden ook wel betiteld als de Eeuwige Derby. In totaal stonden de clubs al meer dan 260 keer tegenover elkaar. Rode Ster Belgrado trok het vaakst aan het langste eind.


Europees voetbal

In het seizoen 1956-1957 mocht Rode Ster Belgrado voor het eerst deelnemen aan een Europees hoofdtoernooi. De Joegoslavische formatie mocht in de achtste finales van de Europacup I aantreden tegen Rapid JC (de voorloper van Roda JC), dat over twee wedstrijden met 6-3 over de knie ging. Rode Ster schakelde vervolgens ook CDNA Sofia uit, maar één treffer van Fiorentina bleek in de halve finales fataal.

Rode Ster Belgrado is er meermaals in geslaagd om de finale van een Europees hoofdtoernooi te bereiken. In 1979 ging de club in de eindstrijd van de UEFA Cup ten onder door Borussia Mönchengladbach (1-2 over twee wedstrijden), maar in het seizoen 1990-1991 was het alsnog raak. Na het uitschakelen van achtereenvolgens Grasshoppers, Rangers FC, Dynamo Dresden en Bayern München werd in de Europacup I-finale ook Olympique Marseille verslagen (na strafschoppen).

Als sterkste voetbalclub van Europa mocht Rode Ster Belgrado op 8 december 1991 om de wereldbeker strijden. In Tokio werd het Chileense Colo-Colo eenvoudig aan de zegekar gebonden: 3-0.

Balans tegen Nederlandse clubs

Rode Ster Belgrado mocht het vooralsnog zesmaal opnemen tegen een Nederlandse club. In 1956 werd in de Europacup I afgerekend met Rapid JC, dat met 3-4 en 2-0 opzij werd gezet. In 1971 werd ook Sparta Rotterdam verslagen (1-1 en 2-1) in de Europacup II.

De vooralsnog laatste confrontaties met een Nederlandse club dateren van 2004. Rode Ster Belgrado won de eerste voorronde Champions League-wedstrijd tegen PSV met 3-2, maar in Eindhoven werd voor het eerst een nederlaag geleden tegen een eredivisionist: 5-0. Rode Ster bezweek na een rode kaart in de 29ste minuut.


Nederlandse invloed

Een drietal Nederlanders heeft in het verleden het shirt van Rode Ster Belgrado gedragen. Het gaat om Mitchell Donald, Lorenzo Ebecilio en Rajiv van La Parra.

Laatste update: 31 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie