Rode Ster Belgrado

Belgrado

Prijzenkast Rode Ster Belgrado

10x Servisch kampioen

19x kampioen van Joegoslavië

5x kampioen van Servië en Montenegro

7x Servisch bekerwinnaar

1x Europacup I

1x Wereldbeker

Het laatste nieuws over Rode Ster Belgrado

Rode Ster Belgrado is een Servische voetbalclub uit Belgrado. Thuiswedstrijden van de Crveno-beli worden afgewerkt in het Rajko Mitic Stadion.

  • Rode Ster Belgrado werd in 1945 opgericht
  • De club veroverde tien Servische en negentien Joegoslavische titels
  • Het team won in 1991 de Europacup I en de wereldbeker
  • Stadgenoot Partizan Belgrado is de aartsrivaal
  • Het Rajko Mitic Stadion is de thuisbasis van de club

Rode Ster Belgrado in nationaal clubverband

Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen veel voetbalclubs in toenmalig Joegoslavië. In Belgrado werd bijvoorbeeld afscheid genomen van BSK en Jugoslavija. Het stadion, de clubkleuren en de spelers gingen nadien op in een nieuwe voetbalclub: Rode Ster Belgrado. Over de naam werd aanvankelijk nog gesteggeld, maar uiteindelijk werd voor Zvezda (‘Ster’) gekozen. Op advies van Zoran Zujovic, een van de bestuurders in die tijd, viel de keuze op een rode ster.

Rode Ster Belgrado speelde op 4 maart 1945 het eerste duel uit de clubgeschiedenis. De opvolger van Jugoslavija won met 3-2 van het eerste bataljon van het Nationale Comité voor de Bevrijding van Joegoslavië (KNOJ). Met een derde plaats werd een acceptabel eerste seizoen neergezet.

Joegoslavische titels

In 1951 werd Rode Ster Belgrado voor het eerst kampioen van Joegoslavië. Het bleek de opmars naar een succesvolle periode, want in de jaren vijftig liep het aantal landstitels meteen op naar vijf. In de jaren zestig (vier), zeventig (drie), tachtig (vier) en negentig (drie) bleef Rode Ster een van de meest succesvolle teams. Ook won men twaalf keer de Joegoslavische beker.

In de jaren negentig haakten clubs uit steeds meer landen af. De competitie ging verder met clubs uit Servië en Montenegro. Rode Ster Belgrado trof met aartsrivaal Partizan Belgrado opnieuw een hoogwaardige concurrent, maar bleef de prijzenkast aanvullen met vijf titels en zeven bekers.

Servische competitie

Montenegro besloot zich af te splitsen, waardoor Rode Ster Belgrado vanaf het seizoen 2006-2007 nog enkel in Servië speelde. Opnieuw ging de strijd met Partizan Belgrado door, maar in het eerste seizoen als onafhankelijk land werd de club meteen weer landskampioen. De aartsrivaal nam de hegemonie over door de daaropvolgende zes kampioenschappen weg te kapen.

In 2014 werd Rode Ster Belgrado eindelijk weer kampioen van Servië. De rivalen wisselden elkaar vervolgens af, maar vanaf 2018 noteerde het land maar één landskampioen: Rode Ster. Tussen 2021 en 2024 verzekerde de club zich zelfs steevast van de dubbel.

Rivaliteit

Partizan Belgrado is de grote rivaal van Rode Ster Belgrado. De onderlinge wedstrijden zijn wereldwijd berucht en staan ook wel bekend als de Eeuwige Derby. In totaal stonden de clubs al meer dan 250 keer tegenover elkaar.


Rode Ster Belgrado in Europees clubverband

In het seizoen 1956-1957 mocht Rode Ster Belgrado voor het eerst deelnemen aan een Europees hoofdtoernooi. De Joegoslavische formatie mocht in de achtste finales van de Europacup I aantreden tegen Rapid JC (de voorloper van Roda JC), dat over twee wedstrijden met 6-3 over de knie ging. Rode Ster schakelde vervolgens ook CDNA Sofia uit, maar één treffer van Fiorentina bleek in de halve finales fataal.

Rode Ster Belgrado is er meermaals in geslaagd om de finale van een Europees hoofdtoernooi te bereiken. In 1979 ging de club in de eindstrijd van de UEFA Cup ten onder door Borussia Mönchengladbach (1-2 over twee wedstrijden), maar in het seizoen 1990-1991 was het alsnog raak. Na het uitschakelen van achtereenvolgens Grasshoppers, Rangers FC, Dynamo Dresden en Bayern München werd in de Europacup I-finale ook Olympique Marseille verslagen (na strafschoppen).

Als sterkste voetbalclub van Europa mocht Rode Ster Belgrado op 8 december 1991 om de wereldbeker strijden. In Tokio werd het Chileense Colo-Colo eenvoudig aan de zegekar gebonden: 3-0.

Balans tegen Nederlandse clubs

Rode Ster Belgrado mocht het vooralsnog zesmaal opnemen tegen een Nederlandse club. In 1956 rekende de club in de Europacup I af met Rapid JC, dat met 3-4 en 2-0 klop kreeg. In 1971 moest ook Sparta Rotterdam buigen in de Europacup II (1-1 en 2-1).

De vooralsnog laatste confrontaties met een Nederlandse club dateren van 2004. Rode Ster Belgrado won de eerste voorronde Champions League-wedstrijd tegen PSV met 3-2, maar in Eindhoven werd voor het eerst een nederlaag geleden tegen een eredivisionist: 5-0. Rode Ster bezweek na een rode kaart in de 29ste minuut.


Nederlandse invloed

Een aantal Nederlanders heeft het shirt van Rode Ster Belgrado gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Mitchell Donald2015-2018
Lorenzo Ebecilio2018-2019
Rajiv van La Parra2019-2020

Het stadion van Rode Ster Belgrado

Het Rajko Mitic Stadion is sinds 1965 de thuisbasis van Rode Ster Belgrado. Het onderkomen van de Servische topclub staat ook wel bekend als het Rode Ster Stadion. Vanwege gelijkenissen met het befaamde Maracaña in Rio de Janeiro draagt het complex de bijnaam Marakana. In totaal is er plaats voor 55.538 supporters.

In 1973 fungeerde het stadion van Rode Ster Belgrado als decor voor de Europacup I-finale tussen Ajax en Juventus. Johnny Rep maakte al na vijf minuten het enige en dus winnende doelpunt (1-0). Drie jaar later werd ook de EK-finale tussen Tsjecho-Slowakije en West-Duitsland hier afgewerkt. Het eerstgenoemde land won dankzij de legendarische strafschop van Antonín Panenka in de penaltyreeks.


Veelgestelde vragen over Rode Ster Belgrado

Wanneer is Rode Ster Belgrado opgericht?

Op 4 maart 1945

Wat is het adres van het Rajko Mitic Stadion?

Rajko Mitic Stadion
Ljutice Bogdana 1a, 11000 Belgrado
Serbia

Wat is de capaciteit van het Rajko Mitic Stadion?

55.538 plaatsen

Wat is de website van Rode Ster Belgrado?

Klik hier om Rode Ster Belgrado online te bezoeken

Waar kan ik Rode Ster Belgrado vinden op sociale media?

Rode Ster Belgrado is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie