Duitsland

Berlijn

Prijzenkast

4x Wereldkampioen

3x Europees kampioen

1x Confederations Cup

1x Olympische Spelen

Het laatste nieuws over Duitsland

Het Duitse nationale team staat bekend als Die Mannschaft, maar ook Die Nationalelf en Die Adler behoren tot de bijnamen. Duitsland werd viermaal wereldkampioen en driemaal Europees kampioen.

  • Het Duitse nationale team maakt deel uit van de DFB
  • In het verleden bestond het land uit twee delen: de DDR en West-Duitsland
  • Het team bezit meerdere bijnamen, waaronder ‘Die Mannschaft’
  • Duitsland werd viermaal wereldkampioen
  • Driemaal werd de Europese titel veroverd

Viermaal de beste van de wereld

Duitsland beschikte al in 1898 over een nationale selectie. Tot en met 1901 speelde dat team in totaal zeven interlands, maar deze worden door de Duitse voetbalbond (DFB) niet erkend als officiële wedstrijden. De eerste erkende interland dateert van 5 april 1908 tegen Zwitserland (5-3 nederlaag). Duitsland had in de vorige eeuw serieuze opstartproblemen en werd daarbij niet geholpen door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

WK-geschiedenis

In 1930 organiseerde Uruguay het allereerste WK in de voetbalgeschiedenis. Duitsland liet het toernooi aan zich voorbij gaan, maar debuteerde in 1934 alsnog op het wereldtoneel. Na het uitschakelen van België en Zweden ging het in de halve finale mis door toedoen van Tsjecho-Slowakije (3-1). Duitsland veroverde nog wel brons door buurman Oostenrijk in de troostfinale met 2-3 te verslaan.

Duitsland, dat in 1938 al in de eerste ronde werd geëlimineerd, schreef na de Tweede Wereldoorlog geschiedenis door de eerste wereldtitel te bemachtigen. Als West-Duitsland werd Hongarije in de finale met 2-3 verslagen. In de daaropvolgende jaren bleef het nationale team aan de wereldtop staan met minimaal een kwartfinale als resultaat. In 1966 ging de finale tegen Engeland (4-2 na verlenging) verloren, maar acht jaar later was het alsnog bingo. In eigen land werd uitgerekend ten koste van Nederland de wereldbeker gewonnen. Gerd Müller werd matchwinner.

Nederland nam in 1978 revanche door bij te dragen aan de uitschakeling van West-Duitsland. Het bleek een dieptepunt in verder bijzonder succesvolle decennia. In de jaren tachtig keerden de Duitsers terug in de finale van het WK, al bleken respectievelijk Italië (3-1, 1982) en Argentinië (3-2, 1986) te sterk. Een nieuwe wereldtitel kon echter niet uitblijven en in 1990 werd nummer drie een feit. West-Duitsland nam sportieve wraak op de Argentijnen: Andreas Brehme benutte in de 85ste minuut een penalty (0-1).

Duitsland bleef wereldtop na de derde wereldbeker. Tussen 1994 en 2014 bereikte Die Mannschaft telkens de kwartfinale, waarvan vier opeenvolgende halve finales. Na de verloren WK-finale in 2002 (0-2 voor Brazilië) en twee bronzen medailles lukte het Duitsland om in 2014 voor de vierde keer wereldkampioen te worden. Tegen Argentinië maakte Mario Götze in de verlenging het winnende doelpunt: 1-0. In de halve finale werd een historische 1-7 zege behaald ten koste van gastheer Brazilië.

Als regerend wereldkampioen maakte Duitsland een zwakke indruk op het WK 2018 in Rusland. Tot verrassing van vriend en vijand werd het team van Joachim Löw (bondscoach van 2006 tot en met 2021) al in de groepsfase uitgeschakeld. In 2022 ging het wéér mis voor Duitsland in de groepsfase, met name dankzij de 1-2 nederlaag tegen Japan in de eerste openingswedstrijd.

EK-geschiedenis

West-Duitsland debuteerde in 1972 op het Europees Kampioenschap. Gerd Müller werd de grote man aan Duitse zijde. De goalgetter maakte in de halve finale (1-2 tegen gastheer België) en de finale (3-0 tegen de Sovjet-Unie) het verschil door in beide wedstrijden tweemaal te scoren. Op de daaropvolgende EK’s bereikte de nationale ploeg opnieuw de finale. In 1976 bleek Tsjecho-Slowakije na strafschoppen nog te sterk, maar in 1980 bleek een treffer in de 88ste minuut van Horst Hrubesch voldoende voor een tweede Europese eindzege.

In de periodes 1988-1996 en 2008-2016 stond Duitsland telkens in de halve finale van het EK. In de eerste periode leidde dat tweemaal tot een finaleplaats, met 1996 als hoogtepunt. Oliver Bierhoff maakte in de verlenging van de EK-finale het winnende doelpunt tegen Tsjechië (een zogeheten Golden Goal). In 2008 bereikte Duitsland opnieuw de finale van het EK, maar Fernando Torres dwarsboomde het laatste stapje op weg naar een vierde eindzege: 0-1 voor Spanje.

Laatste update: 1 december 2022

Populaire spelers Duitsland

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie