Ilkay Gündogan

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Ilkay Gündogan

Ilkay Gündogan is een Duitse middenvelder. In de zomer van 2023 verruilde hij treble-winnaar Manchester City voor FC Barcelona.

  • Gündogan speelt momenteel voor FC Barcelona
  • In 2023 won hij de treble met Manchester City
  • De middenvelder werd in totaal vijf keer kampioen van Engeland
  • Eerder werd Gündogan Duits kampioen met Borussia Dortmund
  • In 2011 debuteerde hij voor de nationale ploeg van Duitsland

Clubcarrière

Gündogan werd op 24 oktober 1990 geboren in Gelsenkirchen. Zijn talent werd dan ook ontdekt door Schalke 04, maar dat was niet de club waar hij doorbrak als voetballer. Op vijftienjarige leeftijd maakte de middenvelder de overstap naar VfL Bochum. Gündogan maakte in het tweede team zijn debuut in de Duitse Regionalliga West (twee wedstrijden).

Doorbraak in Neurenberg

Gündogan verhuisde in februari 2009 naar 1. FC Nürnberg. In de laatste speelronde van het seizoen gunde die club hem zijn debuut in de Tweede Bundesliga (2-1 zege op 1860 München). De middenvelder veroverde een basisplaats voor de club uit Neurenberg en stond daarmee aan de basis van de promotie naar de Bundesliga. Op het hoogste niveau handhaafde Gündogan zijn basisplaats. Uiteindelijk speelde hij 53 duels voor Nürnberg (acht goals).

Borussia Dortmund

Gündogan tekende in de zomer van 2011 een vierjarig contract bij de kersverse kampioen Borussia Dortmund. Trainer Jürgen Klopp haalde de middenvelder binnen als opvolger van Nuri Sahin, die voor Real Madrid tekende. Gündogan kreeg in zijn eerste maanden kritiek te verwerken, maar werd uiteindelijk een vaste waarde bij BVB. De middenvelder speelde in zijn eerste seizoen 36 officiële duels (vier goals) voor Dortmund en won meteen de Duitse dubbel. In de bekerfinale werd op overtuigende wijze afgerekend met Bayern München: 5-2.

Borussia Dortmund kon het sportieve succes van 2011 en 2012 niet doortrekken in de daaropvolgende seizoenen, op twee Duitse Supercups na. Bayern München nam de hegemonie weer over, maar desalniettemin groeide Gündogan uit tot een zeer gewaardeerde schakel. De middenvelder speelde uiteindelijk 157 officiële wedstrijden voor Borussia Dortmund (vijftien goals en twintig assists).

(Pro Shots)

Manchester City

In de zomer van 2016 maakte Gündogan de overstap naar Manchester City, dat circa 26 miljoen euro neertelde voor diens handtekening. De Duitse middenvelder ging de boeken in als eerste aankoop van Pep Guardiola als manager van de Engelse topclub. Onder de Spaanse oefenmeester bleek Gündogan bijzonder succesvol. Dat resulteerde in vijf Engelse titels, twee FA Cups, vier League Cups, twee Engelse Supercups en één Champions League.

Gündogan voltooide op 10 juni 2023 zijn droom door de Champions League te winnen met Manchester City. Het betrof de derde prijs van het seizoen na het kampioenschap en de FA Cup. Een week voor de CL-finale tegen Internazionale (1-0) besliste de Duitser de FA Cup-finale tegen aartsrivaal Manchester United (2-1) door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. Zijn totale aandeel steeg naar 304 wedstrijden, zestig doelpunten en veertig assists.

FC Barcelona

De CL-finale tegen Inter bleek de laatste wedstrijd van Gündogan in City-tenue. Hij maakte in de zomer van 2023 transfervrij de overstap naar FC Barcelona. Op 13 augustus maakte hij zijn officiële debuut in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen Getafe.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Gündogan speelde in de hoogste jeugdelftallen van zijn geboorteland. Kort na zijn overstap naar Borussia Dortmund volgde promotie naar het nationale team van Duitsland, waar hij op 11 oktober 2011 debuteerde in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen België (3-1 zege). Gündogan ontwikkelde zich uitstekend en werd opgenomen in de EK-selectie van 2012. De middenvelder speelde geen enkele wedstrijd gedurende de eindronde, mede doordat hij door een enkelblessure de laatste wedstrijden moest missen.

Blessureleed dwarsboomde Gündogan ook in de jaren erna. Het seizoen 2013-2014 ging grotendeels aan zijn neus voorbij als gevolg van een rugblessure, waardoor er een streep ging door zijn WK-deelname. Duitsland wist dat toernooi te winnen. De middenvelder was er evenmin bij gedurende het EK 2016 door een blessure aan de knie, waardoor hij pas in 2018 zijn debuut maakte op een groot eindtoernooi. Tijdens het WK 2014 speelde hij 59 minuten tegen Zweden, de enige wedstrijd die werd gewonnen. Duitsland werd uitgeschakeld in de groepsfase.

Gündogan zorgde rond het WK 2018 voor grote controverse in Duitsland. Samen met Mesut Özil ging hij op de foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waardoor Duitse supporters en media zich tegen de middenvelder keerden. Beide internationals ontkenden een politiek signaal te willen afgeven, waardoor de rust langzaamaan terugkeerde. Gündogan was er dan ook gewoon bij tijdens het EK in 2021 en het WK 2022, maar in beide gevallen werd dat geen succes getuige de snelle Duitse eliminatie.

Laatste update: 25 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie