Jérémy Doku

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Jérémy Doku

Jérémy Doku is een Belgische aanvaller van beroep. Hij is international van België en speelt sinds de zomer van 2023 voor Manchester City.

  • Doku speelt momenteel voor Manchester City
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Anderlecht en Stade Rennes
  • In 2020 debuteerde hij als international van België

Clubcarrière

Doku werd op 27 mei 2002 geboren in het Belgische Antwerpen. Zijn vader David emigreerde in 1993 van Ghana naar België, waar hij samen met zijn vrouw Belinda meerdere kinderen op de wereld zette. Jéremy werd op jonge leeftijd al besmet met het voetbalvirus. Via de jeugdteams van Olympic Deurne, Tubantia Borgerhout en Beerschot AC speelde de getalenteerde aanvaller zich in de kijker van de talentscouts van Anderlecht.

Doorbraak bij Anderlecht

Als tienjarige streek Doku in 2012 neer bij Anderlecht. Begin 2018 stond de Engelse topclub Liverpool voor hem op de stoep, maar in plaats daarvan gaf hij de voorkeur aan een doorbraak op Belgische bodem. Zijn officiële debuut voor Paars-Wit maakte de aanvaller op 25 november 2018 in de competitiewedstrijd tegen Sint-Truidense VV (4-2 nederlaag). Doku speelde zes officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen.

In het seizoen 2019-2020 steeg het aandeel van Doku naar 24 officiële wedstrijden, waarin hij vier keer wist te scoren. Op 7 april 2020 produceerde de aanvaller zelfs twee doelpunten en één assist in de met 7-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen SV Zulte Waregem. Met twee doelpunten en vier assists in zeven gespeelde wedstrijden wist de Belg deze vorm door te trekken in de eerste maanden van het daaropvolgende seizoen.

Rennes-smaakmaker na moeizame start

Na 37 wedstrijden en zes doelpunten zwaaide Doku af bij Anderlecht. De aanvaller werd in oktober 2020 voor 27 miljoen euro (exclusief bonussen) verkocht aan Stade Rennes en werd daarmee de duurste speler ooit in de Belgische Jupiler Pro League. Hij debuteerde op 16 oktober in de uitwedstrijd tegen Dijon FC (1-1). Doku kreeg regelmatig speeltijd, maar moest tot 20 maart 2021 wachten op zijn eerste treffer. Uitgerekend in diezelfde wedstrijd tegen FC Metz (1-3 overwinning) kreeg de Belg ook een rode kaart.

Door blessureleed kwam Doku in het seizoen 2021-2022 niet verder dan achttien gespeelde wedstrijden en twee doelpunten. Het daaropvolgende seizoen bleef hij grotendeels gevrijwaard van fysieke problemen, waardoor de aanvaller 35 keer in actie kon komen met zeven doelpunten als resultaat. Doku trok die lijn door naar het nieuwe seizoen. Hij scoorde direct in de eerste speelronde tegen FC Metz (5-1 overwinning), waarna de Belg nog één keer mocht opdraven voor Stade Rennes.

(Pro Shots)

Manchester City

In augustus 2023 maakte Doku voor zo’n 65 miljoen euro de overstap naar Manchester City. De Champions League-winnaar haalde hem binnen als opvolger van Riyad Mahrez. De Belg debuteerde op 2 september 2023 in het Premier League-duel met Fulham (5-1 overwinning). Veertien dagen later maakte Doku in de uitwedstrijd tegen West Ham United (1-3 overwinning) zijn eerste doelpunt voor The Citizens.


Interlandcarrière

Doku doorliep verschillende jeugdelftallen van België. Zijn debuut voor de Rode Duivels maakte de aanvaller op 5 september 2020 in de Nations League-wedstrijd tegen Denemarken (0-2 zege) door Youri Tielemans in de 88ste minuut af te lossen. Drie dagen later maakte hij zijn eerste doelpunt in de met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen IJsland. In zijn tweede A-interland mocht Doku meteen de volle negentig minuten aantreden.

(Pro Shots)

In 2021 debuteerde Doku op een grote eindronde. Hij speelde twee van de vijf wedstrijden van België, waaronder de fatale kwartfinalewedstrijd tegen Italië (1-2 nederlaag). Op het WK van 2022 speelde hij alleen mee in de doelpuntloze groepswedstrijd tegen Kroatië, waarna zijn team huiswaarts werd gestuurd.

Laatste update: 9 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie