Dries Mertens

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Dries Mertens

Dries Mertens is een Belgische aanvaller van beroep. De international van België verruilde het Italiaanse Napoli in de zomer van 2022 voor het Turkse Galatasaray.

  • Mertens speelt momenteel voor Galatasaray
  • In 2023 werd hij hier voor het eerst in zijn carrière landskampioen
  • De aanvaller speelde eerder voor AA Gent, AGOVV, FC Utrecht, PSV en Napoli
  • In Napels werd Mertens topscorer aller tijden
  • Hij debuteerde in 2011 als A-international van België

Clubcarrière

Mertens werd op 6 mei 1987 geboren in het Belgische Leuven. Hij is de zoon van voormalig topturner Herman en Marijke Mertens. Zijn broer Jeroen was eveneens voetballer, maar is later aan de slag gegaan als programmamaker en was verantwoordelijk voor het Belgische tv-programma De Mol (het origineel van het Nederlandse Wie is de Mol?). Mertens trouwde in 2015 met Katrin Kerkhofs, die in 2022 beviel van een zoon.

Mertens sloot zich op jonge leeftijd aan bij de jeugdopleiding van Stade Leuven, dat tegenwoordig OH Leuven heet. Tussen zijn vierde en elfde speelde hij voor deze club. In 1998 maakte de aanvaller de overstap naar de voetbalacademie van Anderlecht, maar twijfels over zijn lengte en kwaliteiten blokkeerden hem van een succesvolle periode in Brussel. Het laatste deel van zijn jeugdtraject doorliep Mertens daarom bij AA Gent.

Via Eendracht Aalst naar AGOVV Apeldoorn

AA Gent worstelde met dezelfde vraagtekens als Anderlecht. In het seizoen 2005-2006 werd de aanvaller voor een half jaar uitgeleend aan de Belgische derdeklasser Eendracht Aalst, waar hij de eerste veertien wedstrijden als profvoetballer afwerkte. In relatief korte tijd werd de behendige voetballer razend populair en dat leidde zelfs tot de uitverkiezing tot Man van het Seizoen, ofwel Speler van het Jaar. AA Gent was na deze periode nog altijd sceptisch over diens potentie.

Vooral trainer Georges Leekens was niet enthousiast over Mertens. De entourage van de aanvaller moest in de zomer van 2006 op zoek naar een nieuwe club en vond daarbij gehoor bij technisch manager Ted van Leeuwen, die hem naar AGOVV Apeldoorn haalde. Die club speelde tussen 2003 en 2013 voor de tweede keer in de clubgeschiedenis in het betaald voetbal. Bij de eerstedivisionist maakte Mertens veel indruk door uit te groeien tot publiekslieveling. Scoren deed hij dat seizoen twee keer in 35 competitiewedstrijden.

(Pro Shots)

AGOVV Apeldoorn raakte zeer enthousiast over Mertens. In de zomer van 2007 werd de lichtvoetige aanvaller definitief overgenomen van AA Gent, dat genoegen nam met een transfersom van amper vijftigduizend euro. In de seizoenen 2007-2008 en 2008-2009 kwam hij helemaal los in Apeldoorn. Mertens groeide uit tot een absolute sensatie in de Eerste Divisie door respectievelijk vijftien en dertien doelpunten voor zijn rekening te nemen in deze seizoenen. Hij werd zelfs gepromoveerd tot aanvoerder van AGOVV.

Via FC Utrecht naar de top

AGOVV groeide uit tot een springplank voor verschillende voetballers, waaronder Klaas-Jan Huntelaar en Nacer Chadli. Voor Mertens stonden verschillende clubs uit de Eredivisie in de rij. Het verhaal van FC Utrecht overtuigde hem het meest. Op 1 augustus 2009 maakte de Belg zijn debuut in de Eredivisie-wedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-1 overwinning). In de derde speelronde van het seizoen liet hij zich voor het eerst gelden door tweemaal te scoren tegen VVV-Venlo (2-2).

Mertens produceerde zeven doelpunten en tien assists voor FC Utrecht. In de play-offs om Europees voetbal liet de Belg zich vooral gelden met één doelpunt en vijf assists, waardoor de Domstedelingen voor het eerst in jaren weer eens Europees voetbal wisten af te dwingen. Supporters van de club beloonden hem met de David di Tommaso-trofee, de prijs voor de beste Utrecht-speler van het seizoen. Hij ontving ook de Zilveren Schoen door achter Ajax-aanvaller Luis Suárez als tweede te eindigen in het Voetballer van het Jaar-klassement van de Eredivisie.

Ook in het seizoen 2010-2011 liet Mertens zich gelden. De populaire aanvaller scoorde in de Europa League tegen Steaua Boekarest (3-1 nederlaag) en leverde twee assists tegen zowel Celtic (4-0, voorronde) als Napoli (3-3), waar hij later in zijn carrière zou uitgroeien tot een icoon. Mertens noteerde in zijn tweede contractjaar in totaal veertien doelpunten en 24 assists voor FC Utrecht. In zijn laatste wedstrijd voor de Domstedelingen maakte hij een hattrick tegen AZ (5-1 overwinning).

Vlammende start bij PSV

Als smaakmaker van FC Utrecht stond Mertens er goed op. Clubs als Ajax en Anderlecht toonden interesse voor de aanvaller, maar het aanbod van beide clubs kon de leiding in Stadion Galgenwaard niet overtuigen. PSV wist vervolgens wel toe te slaan. Volgens de NOS maakten Mertens en teamgenoot Kevin Strootman samen de overstap voor zo’n dertien miljoen euro. In Eindhoven tekende hij als opvolger van Balázs Dzsudzsák een contract voor vijf seizoenen.

(Pro Shots)

Mertens debuteerde op 7 augustus 2011 in de uitwedstrijd tegen AZ (3-1 nederlaag). Bij een 2-0 achterstand maakte de nieuwkomer zijn eerste treffer in PSV-shirt. Mede dankzij een hattrick tegen Excelsior (6-1) stond diens teller na vijf Eredivisie-wedstrijden al op zeven doelpunten. In de competitietopper tegen Ajax (2-2) scoorde hij voor het eerst niet, maar hij produceerde in deze wedstrijd wel zijn vijfde assist van het seizoen. Een week later ging Mertens helemaal los in de met 7-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade door viermaal doel te treffen.

In het Philips Stadion groeide Mertens in no-time uit tot een publiekslieveling. De Belg schitterde in zijn debuutseizoen door 27 doelpunten en 22 assists voor zijn rekening te nemen. Dat bleek niet voldoende om het kampioenschap binnen te halen, PSV eindigde achter Ajax en Feyenoord als derde in de Eredivisie, maar alsnog werd het seizoen afgesloten met een prijs. In de bekerfinale werd Heracles Almelo met 3-0 verslagen. In de 55ste minuut maakte Mertens het tweede doelpunt, al hield hij daar wel twee gebroken tanden aan over.

Mertens won in zijn tweede contractjaar bij PSV opnieuw een prijs. In de Johan Cruijff Schaal werd landskampioen Ajax met 4-2 verslagen door de bekerwinnaar, mede dankzij een assist van de Belg. PSV eindigde het seizoen op de tweede plaats en verloor de bekerfinale van AZ, maar Mertens kon desalniettemin terugkijken op wederom een overtuigend seizoen. De vleugelaanvaller produceerde achttien doelpunten en 21 assists, waaronder een hattrick uit bij VVV-Venlo (0-6).

Icoon bij Napoli

Bij PSV diende Memphis Depay zich gaandeweg het seizoen 2012-2013 steeds meer aan als linksbuiten. Voor de Eindhovense club was dat voldoende aanleiding om akkoord te gaan met het aanbod van Napoli: 9,5 miljoen euro plus een half miljoen aan bonussen. Middenvelder Kevin Strootman, die gelijktijdig was overgenomen van FC Utrecht, vertrok eveneens na twee seizoenen uit het Philips Stadion, maar in zijn geval stond daar een fors hogere transfersom tegenover.

Napoli kreeg totaal geen spijt van de beslissing om Mertens in te lijven. De Italiaanse club was op zoek naar het eerste grote succes sinds het tijdperk van Diego Maradona en investeerde daarom volop in nieuwe spelers. Naast de van PSV afkomstige aanvaller werden ook namen als Raúl Albiol, José Callejón en Gonzalo Higuaín naar Napels gehaald. Onder Rafael Benitez debuteerde de Belgische aanvaller op 25 augustus 2013 in de competitiewedstrijd tegen Bologna (3-0 overwinning).

(Pro Shots)

Bij PSV scoorde Mertens vanaf dag één aan de lopende band, maar in Italiaanse dienst duurde dat iets langer. In de tiende speelronde van het Serie A-seizoen maakte hij tegen Fiorentina (1-2 zege) het winnende doelpunt. Op dat moment had hij al wel drie assists achter zijn naam staan. Gaandeweg het seizoen vond Mertens steeds beter zijn draai voor de club uit Napels. Na zijn eerste contractjaar gaf de teller dertien doelpunten en twaalf assists aan, waaronder de verlossende 1-3 in de bekerfinale tegen Fiorentina.

In 2014 won Mertens ook de Supercoppa Italiana, de Italiaanse Supercup. In de Italiaanse Serie A eindigde Napoli dat seizoen als derde, op grote afstand van landskampioen Juventus. De clubleiding droomde van het eerste kampioenschap sinds 1990, maar in de periode van Mertens (2013-2022) lukte het de club uit Napels nimmer om hoger dan de tweede plaats te eindigen. Wel werd in 2020 nogmaals de Coppa Italia veroverd. Mertens werd in de finale tegen Juventus na 67 minuten vervangen door Arek Milik, die in de strafschoppenserie de beslissende inzet verzilverde.

Mertens is bij Napoli uitgegroeid tot een icoon. In 2020 schreef de Belg geschiedenis door Marek Hamsik (121 doelpunten) te passeren als topscorer aller tijden van Napoli. In het daaropvolgende kalenderjaar maakte hij doelpunt nummer 103 in de Serie A, waardoor hij het record van Antonio Vojak uit de boeken schoot. Mertens pinkte zelfs een traantje weg na diens heerlijke uithaal tegen SS Lazio. Zijn teller eindigde op 397 wedstrijden, 148 doelpunten en negentig assists.

Vertrek naar Galatasaray

Napoli deed pogingen om het contract van Mertens te verlengen. Gelet op diens leeftijd wilde de Serie A-club daar wek een financiële beperking aan toevoegen, maar beide partijen werden het niet eens. In de zomer van 2022 koos de Belg voor een overstap naar het Turkse Galatasaray, waar hij voor één jaar met een optiejaar tekende. Naar verluidt stelde de Süper Lig-club daar 2,9 miljoen euro aan salaris en 1,1 miljoen aan tekengeld tegenover. Mertens wees vanwege de gevoeligheid een overstap naar Juventus af.

Mertens debuteerde op 8 augustus 2022 bij Galatasaray, uit tegen Giresunspor (0-1 nederlaag). Pas op 23 oktober maakte hij tegen Alanyaspor (2-2) zijn eerste treffer voor de Turkse topclub. In zijn debuutseizoen voor Cim Bom Bom produceerde de Belg slechts zeven doelpunten en vier assists, maar hij eiste daarmee wel een aandeel op in het kampioenschap van 2023.


Interlandcarrière

Mertens werd op 1 oktober 2010 voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van België. Bondscoach Georges Leekens overwoog hem in te zetten voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Oostenrijk, maar een gebroken middenvoetsbeentje gooide roet in het eten. Op 9 februari 2011 kwam het alsnog tot zijn eerste optreden voor de Rode Duivels. De voor Nacer Chadli ingevallen Mertens mocht na 59 minuten invallen tijdens de oefeninterland tegen Finland (1-1).

Op 15 augustus 2012 maakte Mertens zijn eerste doelpunt voor België. De toenmalig PSV-aanvaller maakte in de 75ste minuut de 2-2 tegen het Nederlands elftal. Deze oefeninterland eindigde uiteindelijk in een 4-2 zege voor de Belgen. Romelu Lukaku en Jan Vertonghen maakten in de eindfase het verschil op aangeven van Mertens, die daarmee uitgroeide tot Man of the Match.

(Pro Shots)

België ontbrak op het EK van 2012, maar kwalificeerde zich wel voor drie opeenvolgende WK’s (2014, 2018 en 2022). Deze eindtoernooien resulteerden wisselend succes op. Na een kwartfinaleplaats in Brazilië werd tijdens de eindronde in Rusland een bronzen medaille behaald door de Belgen. Op beide eindtoernooien prikte hij een doelpunt mee in de eerste groepswedstrijd. Dat lukte niet op de eindronde van 2022. Mertens mocht pas in de tweede groepswedstrijd als invaller zijn entree maken, maar kon niet verhinderen dat zijn team na deze ronde huiswaarts werd gestuurd.

Mertens was naast drie WK-deelnames actief op de EK’s van 2016 en 2021. Het is niet duidelijk of daar nog een derde EK bovenop komt. Na het WK van 2022 werd de geroutineerde aanvaller door de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco niet opgenomen in de Belgische selectie voor de duels met Zweden en Duitsland. Op dit moment staat de teller op 109 A-interlands (21 doelpunten).

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie