Jan Vertonghen

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Jan Vertonghen

Jan Vertonghen is een Belgische verdediger, die bij voorkeur centraal speelt. De international van België speelt sinds de zomer van 2022 voor Anderlecht.

  • Vertonghen speelt momenteel voor Anderlecht
  • De verdediger kwam eerder uit voor Ajax, RKC Waalwijk, Tottenham Hotspur en Benfica
  • In Nederland won hij twee landstitels en twee KNVB Bekers
  • Vertonghen debuteerde in 2007 als A-international van België
  • Hij is recordinternational namens de ‘Rode Duivels’

Clubcarrière

Jan Bert Lieve Vertonghen werd op 24 april 1987 geboren in het Belgische Sint-Niklaas. De Oost-Vlaming woonde als kind in Tielrode en sloot zich daar op zesjarige leeftijd voor het eerst aan bij een voetbalclub: VK Tielrode. In 2000 verdiende hij een kans in de jeugdopleiding van Germinal Beerschot. Deze Belgische club had een samenwerkingsverband met Ajax, waar de verdediger in 2003 neerstreek. Hij werd opgenomen in een gastgezin en werd begeleid door topscout Urbain Haessaert.

Vertonghen verwierf naamsbekendheid door in het seizoen 2005-2006 een opmerkelijk doelpunt te maken. In het bekertoernooi speelde Jong Ajax in de Amsterdam ArenA tegen SC Cambuur. Na een blessurebehandeling was het de bedoeling dat de Belg de bal terug zou spelen naar de tegenstander, maar in plaats daarvan schoot hij de bal (onbedoeld) van vijftig meter achter doelman Peter van der Vlag. Het was zijn tweede treffer van de avond. De Ajacied verontschuldigde zich, waarna Cambuur vrije doortocht kreeg naar het vijandelijke doel om zo de eindstand op 3-1 te bepalen.

RKC Waalwijk

In het seizoen 2006-2007 mocht Vertonghen de voorbereiding meedraaien met de A-selectie van Ajax. De verdediger maakte een goede indruk op de technische staf, waardoor hij op 23 augustus 2006 in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen FC Kopenhagen (0-2 nederlaag) mocht debuteren. In de daaropvolgende maanden mocht de Belg ook opdraven in drie Eredivisie-wedstrijden en twee UEFA Cup-wedstrijden.

Na 230 speelminuten in Ajax 1 besloot de clubleiding om Vertonghen te verhuren. In de winterse transferwindow van 2007 maakte de verdediger de overstap naar RKC Waalwijk, waar hij ook als middenvelder minuten maakte. Het werd een pikant verblijf. Op 8 april 2007 scoorde Vertonghen namens de Brabanders tégen de Amsterdammers, die in het Mandemakers Stadion twee dure punten verspeelden in de titelstrijd (2-2). Trainer Henk ten Cate zou naar verluidt woedend zijn geworden op de Ajax-huurling.

Voor Ajax en RKC liep het seizoen slecht af. De Amsterdammers liepen op doelsaldo de landstitel mis, waar de Waalwijkers via de play-offs degradeerden uit de Eredivisie. Met negentien wedstrijden (drie doelpunten) deed de Belg desalniettemin welkome ervaring op in het profvoetbal. Na afloop van het seizoen 2006-2007 werd hij dan ook weer teruggehaald door Ajax.

Ajax

Ten Cate besloot Vertonghen in genade aan te nemen, waardoor hij in het seizoen 2007-2008 de kans kreeg om zich te bewijzen in Ajax 1. Hij werd dit seizoen op meerdere posities ingezet en dat pakte uitstekend uit. Door de Supportersvereniging Ajax werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar, waar hij ook meestreed om de trofee voor Speler van het Jaar. Met 37 optredens (twee doelpunten) was Vertonghen van grote waarde voor Ajax, dat wel naast alle prijzen greep en zelfs verloor van FC Twente in de play-offs om een voorronde Champions League-ticket.

Vertonghen bleef tot de zomer van 2012 een vaste waarde bij Ajax. In 2011 en 2012 wist hij de landstitel te winnen met de Amsterdamse club. In deze succesvolle seizoenen behoorde de Belgische verdediger tot de steunpilaren in het team van trainer Frank de Boer, die hem op een gegeven moment zelfs aanwees als nieuwe aanvoerder. Hij won in het seizoen 2011-2012 zelfs de Gouden Schoen, de prijs voor de beste voetballer van het Eredivisie-jaar. Ook door Ajax-supporters werd hij verkozen tot dé uitblinker in dit tweede kampioensjaar.

In 2010 won Vertonghen ook de KNVB Beker met Ajax. Bij de huldiging liet de verdediger zich helemaal gaan door de tekst ‘het zijn maar kutkakkerlakken’ ten gehore te brengen, een verwijzing naar aartsrivaal Feyenoord. Op last van algemeen directeur Rik van de Boog bood hij zijn excuses aan via de officiële kanalen (‘ik heb me laten meeslepen’), maar dat was voor de KNVB niet voldoende. Hij werd voor twee wedstrijden geschorst. Bij de Ajax-aanhang verwierf Vertonghen wel een heldenstatus.

Vertonghen speelde 220 officiële wedstrijden in het shirt van Ajax 1. Met 28 doelpunten en elf assists wist hij regelmatig zijn aandeel op te eisen in aanvallend opzicht.

Tottenham Hotspur

Na het succesvolle seizoen 2011-2012 kreeg Vertonghen de indruk dat hij toe was aan een nieuw avontuur. De verdediger wimpelde een nieuw contract af en stuurde aan op een vertrek uit Amsterdam. Arsenal toonde belangstelling voor de Belg, maar in plaats daarvan koos hij voor een overstap naar het rivaliserende Tottenham Hotspur. De Londenaren betaalden twaalf miljoen euro (inclusief bonussen) als transfervergoeding.

Vertonghen debuteerde op 25 augustus 2012 in het shirt van Tottenham Hotspur. In de Premier League-wedstrijd tegen West Bromwich Albion (1-1) stond hij meteen negentig minuten op het veld. In zijn eerste seizoen op White Hart Lane, de toenmalig thuisbasis van de club, mocht de nieuwkomer meteen 49 keer opdraven in alle competities. Hij scoorde zeven keer, waaronder tweemaal tegen Liverpool en één keer tegen Manchester United.

In dienst van Tottenham Hotspur veroverde Vertonghen een vaste plek in de achterhoede. Tijdens zijn periode in Londen vormde hij jarenlang een duo met Toby Alderweireld, met wie hij ook al samenspeelde bij Ajax. Tot de zomer van 2020 werd hij in totaal 315 keer ingezet namens Spurs, waarvan 232 Premier League-wedstrijden. Scoren deed hij in totaliteit veertien keer.

Met Tottenham Hotspur won Vertonghen geen enkele prijs, individuele onderscheidingen daargelaten. In 2019 bereikte hij wel de Champions League-finale, maar Liverpool bleek hier een maatje te groot: 2-0. De Londenaren hadden in de halve finales afgerekend met Ajax. Na de thuisnederlaag (0-1) keek Tottenham in Amsterdam tegen een 2-0 achterstand aan, maar een hattrick van Lucas Moura zorgde voor een totale wending: 2-3.

Vertonghen kwam in beide wedstrijden tegen Ajax in actie. In de heenwedstrijd viel de Belg na 39 minuten uit met een hersenschudding, hoewel hij minuten eerder al clashte met teamgenoot Alderweireld. Tegenover Sporza verklaarde hij later: “Veel mensen weten het niet, maar ik heb daar heel lang heel veel last van gehad: hoofdpijn en duizeligheid. Dit is nu de eerste keer dat ik het zeg. Ik had niet mogen doorspelen. Omdat ik dat wel deed heb ik er negen maanden de gevolgen van ondervonden. Dat is al die tijd ten koste van mijn spel gegaan.”

Benfica

In de zomer van 2020 vertrok Vertonghen bij Tottenham Hotspur, waar hij uit zijn contract liep. Ook Ajax werd genoemd als optie, maar een terugkeer naar Amsterdam werd naar eigen zeggen nooit concreet. In plaats daarvan tekende hij een meerjarig contract bij de Portugese topclub Benfica. “Stabiliteit, sportieve ambities en zijn gezin”, zo vatte oud-Ajacied en zaakwaarnemer Tom De Mul de overstap samen tegenover Sporza. “Benfica heeft van Jan een prioriteit gemaakt. Ze bieden hem stabiliteit en continuïteit, zeker met dat contract voor drie jaar.”

Vertonghen maakte twee van de drie contractjaren vol bij Benfica. Voor de Portugese topclub debuteerde de verdediger op 15 september 2020 in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen PAOK Saloniki (2-1 nederlaag). De Belg speelde in totaal 89 officiële wedstrijden voor de club uit Lissabon, waar hij één keer wist te scoren. In het seizoen 2021-2022 was Vertonghen mede verantwoordelijk voor het uitschakelen van zijn oude club Ajax in de Champions League.

(Pro Shots)

Anderlecht

Vertonghen wist tussen 2020 en 2022 geen prijs te winnen met Benfica, waardoor hij een reeks van tien jaar haalde zonder trofee. Na twee seizoenen in Lissabon te hebben gespeeld koos de geroutineerde verdediger voor de naar eigen zeggen laatste overstap uit zijn voetbalcarrière. Vertonghen gaf zijn jawoord aan Anderlecht, waar hij op 35-jarige leeftijd debuteerde in de Belgische voetbalcompetitie. Tegen OH Leuven (2-2) mocht hij onder luid applaus zijn eerste minuten maken voor Paars-Wit.

In het seizoen 2022-2023 mocht Vertonghen in totaal 37 keer opdraven (twee doelpunten). Het werd een seizoen om snel te vergeten. Anderlecht eindigde in de grijze middenmoot, haalde de play-offs niet en werd door toedoen van AZ uitgeschakeld in de kwartfinales van de Conference League.


Interlandcarrière

Als voormalig jeugdinternational werd Vertonghen in 2007 voor het eerst bij de nationale selectie van België gehaald. Na zijn kortstondige RKC-periode werd hij als middenvelder bij de groep gehaald door bondscoach René Vandereycken, die hem meteen een basisplaats gunde in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal (1-2 nederlaag). Ook spelers als Thomas Vermaelen, Steven Defour, Timmy Simons, Marouane Fellaini, Emile Mpenza en de een jaar later overleden François Sterchele behoorden tot de basisploeg.

België ontbrak achtereenvolgens op de eindtoernooien van 2008 (EK), 2010 (WK) en 2012 (EK). Pas op het WK van 2014 kon Vertonghen eindelijk zijn debuut maken op een groot toernooi. In Brazilië maakte Vertonghen als linkervleugelverdediger het winnende doelpunt tegen Zuid-Korea (0-1), waardoor de groepsfase met de maximale score werd afgesloten. De Rode Duivels werden uiteindelijk in de kwartfinale gestuit door Argentinië.

(Pro Shots)

Vertonghen maakte zijn EK-debuut in 2016. Door een blessure moest hij de kwartfinalewedstrijd tegen Wales (3-1 nederlaag) missen, waardoor zijn tweede toernooi met België stijlloos eindigde. Op het EK van 2021 was dezelfde ronde het eindstation voor de Belgen. Tussendoor werd het beste resultaat geboekt op het WK van 2018. België eindigde als derde op dit wereldkampioenschap, nadat het in de halve finale nipt werd verslagen door de latere winnaar Frankrijk.

In 2022 werd België al na de groepsfase naar huis gestuurd. Een aantal internationals besloot af te zwaaien na de eindronde in Qatar, maar Vertonghen besloot zijn interlandcarrière voort te zetten. De teller nadert inmiddels de 150 interlands voor de Rode Duivels en daarmee mag hij zich recordinternational noemen.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie