Toby Alderweireld

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Toby Alderweireld

Toby Alderweireld is een Belgische centrale verdediger. De inmiddels oud-international van België speelt sinds de zomer van 2022 voor Royal Antwerp FC.

  • Alderweireld speelt momenteel voor Royal Antwerp FC
  • In 2023 schoot hij de club naar de Belgische titel
  • Eerder kwam de verder uit voor Ajax, Atlético Madrid, Southampton, Tottenham Hotspur en Al-Duhail
  • Ook in Nederland (viermaal) en Spanje werd Alderweireld landskampioen
  • In 2022 stopte hij na 127 interlands bij de Belgische ploeg

Clubcarrière

Toby Albertine Maurits Alderweireld werd op 2 maart 1989 geboren in het Belgische Wilrijk. Op vijfjarige leeftijd sloot hij zich aan bij Germinal Ekeren, dat in 1999 fuseerde met Germinal Beerschot. Na vijf jaar (1999-2004) verdiende de centrale verdediger een overstap naar Ajax. Deze overstap was te danken aan het samenwerkingsverband tussen beide clubs. Ook Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen verdienden op deze manier een kans op De Toekomst in Amsterdam.

Als jeugdspeler van Ajax had Alderweireld het ontzettend lastig. “Ik was niet echt een supertalent vroeger”, vertelde de verdediger in de Welcome to the AA. “De prestatiedruk was hoog. Ik speelde niet mijn beste eerste helft. De trainer zei voor de hele groep: Toby, wat ben jij slecht zeg. Ik was alleen in Amsterdam op zo’n jonge leeftijd. Ik wilde naar huis. Ik begrijp dat veel jonge spelers denken: dit leven wil ik niet. Uiteindelijk kon ik me er wel overheen zetten. Dat is denk ik ook een soort kwaliteit.”

Ajax

Alderweireld doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Als sterkhouder van Jong Ajax mocht hij in het seizoen 2007-2008 al meermaals aansluiten bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal, maar zijn officiële debuut volgde pas op 18 januari 2009 in de uitwedstrijd tegen NEC. Bij een 2-3 stand werd de Belg ingebracht voor Miralem Sulejmani om de voorsprong te verdedigen. Hoewel Ajax met tien man stond, Dario Cvitanich kreeg een rode kaart, lukte het in de slotfase zelfs om uit te lopen naar 2-4.

Alderweireld speelde acht officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen, waarvan vijf in de Eredivisie en drie in de UEFA Cup. Ajax was zeer te spreken over diens prestaties en weigerde hem daarom te laten vertrekken naar competitiegenoot NEC. Het bleek een wijs besluit van de technische leiding in Amsterdam. Alderweireld beschaamde het vertrouwen niet en groeide gaandeweg het seizoen 2009-2010 uit tot een vaste waarde in Ajax-tenue. Hij speelde dit seizoen 45 officiële wedstrijden, waarin hij drie keer wist te scoren.

In 2010 won Alderweireld zijn eerste hoofdprijs als speler van Ajax. Na een dubbele confrontatie met Feyenoord mocht de Amsterdamse formatie de KNVB Beker in ontvangst nemen. Het bleek de opmars naar meer succes. In 2011 eindigde Ajax een periode van zeven jaar zonder landstitel door concurrent FC Twente in een rechtstreeks gevecht te verslaan op de laatste speeldag van het seizoen. Alderweireld speelde zelf 45 wedstrijden in dit seizoen. Scoren deed hij vijfmaal, waaronder in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Alderwereireld en Daley Blind (Pro Shots)

Ajax prolongeerde de landstitel in 2012 en 2013. Alderweireld werd zelfs gepromoveerd tot vice-aanvoerder van de Amsterdamse club, mede door het vertrek van zijn maatje Vertonghen in de zomer van 2012. De Belgische verdediger besloot na drie opeenvolgende kampioenschappen zelf ook te vertrekken. Na 186 gespeelde wedstrijden (vijftien doelpunten) werd Alderweireld voor zeven miljoen euro verkocht aan het Spaanse Atlético Madrid.

Atlético Madrid

Alderweireld maakte op 19 oktober 2013 zijn debuut in het shirt van Atlético Madrid, dat in de Primera División met 1-0 werd gevloerd door toedoen van Espanyol. De verdediger was het seizoen 2013-2014 begonnen in Amsterdam en de Argentijnse trainer Diego Simeone had veel vertrouwen in de bestaande achterhoede, waardoor de Belg meteen met een grote achterstand werd geconfronteerd. Zijn debuutseizoen werd afgesloten met 22 officiële wedstrijden (twee doelpunten).

Atlético Madrid boekte grote successen met Alderweireld in de gelederen. De Spaanse topclub beschikte over een geweldig team met spelers als Thibaut Courtois, Diego Godín, Filipe Luis, Juanfran, Miranda, Tiago Mendes, Koke, Raúl García, Arda Turan, Gabi, Diego Ribas, David Villa en Diego Costa. Op 11 mei 2014 bezorgde Alderweireld de Madrilenen een 1-1 gelijkspel tegen Málaga, waardoor een punt volstond om op de slotdag landskampioen te worden. Dit gelijkspel werd behaald ten koste van concurrent FC Barcelona: 1-1.

Op 24 mei 2014 had Atlético Madrid het seizoen nóg mooier kunnen maken. Alderweireld mocht die dag na 84 minuten invallen in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Op dat moment leidde zijn team met 1-0, maar Sergio Ramos maakte in blessuretijd de gelijkmaker. Zowel fysiek als mentaal kraakte Atlético in de verlenging en daardoor liep de aartsrivaal uit naar een 1-4 overwinning.

Southampton

Alderweireld zag bij Atlético Madrid niet voldoende perspectief door de gigantische concurrentie in de achterhoede. De Belg stuurde al na één jaar aan op een breuk met de Spaanse topclub. Sunderland AFC en Newcastle United behoorden tot diens opties, maar de centrale verdediger besloot uiteindelijk over te stappen naar Southampton. The Saints overtuigden Atlético Madrid en Alderweireld op de slotdag van de zomerse transferperiode middels een huurconstructie.

Bij Southampton kreeg Alderweireld te maken met Ronald Koeman als manager. De Nederlandse trainer gunde de Belg op 13 september 2014 zijn debuut in de met 4-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Newcastle United. In het St. Mary’s Stadium mocht de oud-Ajacied in het seizoen 2014-2015 in totaal 28 keer opdraven. Hij maakte er één doelpunt, in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace (1-3 overwinning).

Southampton dacht Alderweireld in de zomer van 2015 definitief over te nemen van Atlético Madrid. De Premier League-club wilde 8,5 miljoen euro betalen, maar de Spaanse topclub besloot de koopoptie af te kopen voor zo’n twee miljoen euro. Volgens Southampton stonden de Madrilenen niet in hun recht, aangezien deze clausule al verlopen zou zijn. Er werd zelfs gedreigd met juridische stappen. Alderweireld werd in werkelijkheid door Atlético doorverkocht aan een andere club uit Engeland: Tottenham Hotspur. De Londenaren betaalden circa zestien miljoen euro voor deze deal.

Tottenham Hotspur

Alderweireld tekende in de zomer van 2015 voor vijf seizoenen bij Tottenham Hotspur, waar hij werd herenigd met Vertonghen. Op White Hart Lane vormden zij samen het hart van de Londense verdediging. Alderweireld debuteerde op 8 augustus 2015 in de uitwedstrijd tegen Manchester United (1-0 nederlaag) en werd na zijn debuutseizoen zelfs opgenomen in het PFA Barclays Premier League Team of the Year. Ook teamgenoten Danny Rose, Dele Alli en Harry Kane kregen een plek toegewezen in dit team.

Alderweireld speelde in zijn debuutseizoen 49 officiële wedstrijden voor Tottenham Hotspur, waaronder alle 38 competitiewedstrijden. De Londense club deed langdurig mee in de titelstrijd, maar werd verslagen door stuntploeg Leicester City en moest uiteindelijk zelfs aartsrivaal Arsenal voor zich dulden. Als beloning voor zijn eigen prestaties werd de centrale verdediger ook nog eens verkozen tot Player of the Year van Spurs.

Bij Tottenham Hotspur moest Alderweireld in zijn tweede contractjaar een aantal wedstrijden overslaan door knieklachten. Tottenham Hotspur incasseerde dat seizoen maar 26 tegendoelpunten in de Premier League en vestigde daarmee een nieuw clubrecord. Het bleek opnieuw niet voldoende om het kampioenschap te behalen. Achter landskampioen Chelsea eindigde het team met 86 punten op plek twee.

Alderweireld werd in het seizoen 2017-2018 maar 21 keer ingezet door Tottenham Hotspur, waarvan veertien keer in de Premier League. Door blessureleed moest hij al relatief veel wedstrijden missen en manager Mauricio Pochettino besloot hem ook nog een periode buiten het elftal te houden na een conflict over diens contract. De Belg weigerde zijn contract open te breken, waardoor de Argentijnse coach hem uit frustratie enkele wedstrijden niet opstelde. In januari 2019 verlengde de verdediger zijn contract alsnog.

(Pro Shots)

Alderweireld bleef tot de zomer van 2021 actief voor Tottenham Hotspur. Hij speelde in deze periode 236 officiële wedstrijden (negen doelpunten), waaronder de verloren Champions League-finale van 2019 tegen Liverpool (0-2). In de halve finale had de Londense club nog afgerekend met diens oude werkgever Ajax. Over twee duels nam de Amsterdamse formatie een 3-0 voorsprong in handen, maar een hattrick van Lucas Moura dompelden de Ajacieden in rouw.

Al-Duhail

In dienst van Tottenham Hotspur won Alderweireld geen enkele trofee. Zijn perspectief nam gaandeweg ook af, mede vanwege diens inmiddels respectabele voetballeeftijd. In de zomer van 2021 besloot de Belgische verdediger eieren voor zijn geld te kiezen door over te stappen naar het Qatarese Al-Duhail. Er werd een deal gesloten van maximaal vijftien miljoen euro. Alderweireld speelde 29 officiële duels voor deze club en scoorde één keer. Hij won hier de Emir of Qatar Cup, het nationale bekertoernooi.

(Pro Shots)

Royal Antwerp FC

Al na één seizoen hield Alderweireld het voor gezien in Qatar. De verdediger wilde in de zomer van 2022 graag terug naar België. Waar zijn voetbalmaat Vertonghen koos voor Anderlecht, daar gaf hij zelf zijn jawoord aan het ambitieuze Royal Antwerp FC. In Antwerpen was Marc Overmars als technisch directeur aangesteld en Mark van Bommel als hoofdtrainer. Op 21 juli 2022 debuteerde Alderweireld als aanvoerder in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen FC Drita (0-0).

Op 24 juli 2022 maakte Alderweireld zijn debuut in de Jupiler Pro League. De geroutineerde verdediger van Royal Antwerp FC gaf zijn eerste wedstrijd in de Belgische competitie glans middels een assist in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen KV Mechelen. In september van dat jaar produceerde hij zijn eerste doelpunten voor The Great Old in de gewonnen wedstrijden tegen Cercle Brugge (0-2) en (2-1 zege). Eind maart 2023 maakte de verdediger zelfs beide treffers tegen Zulte Waregem (0-2).

Zijn meest belangrijke doelpunt als voetballer maakte Alderweireld op 4 juni 2023. Op bezoek bij KRC Genk kegelde de verdediger in blessuretijd de 2-2 tegen de touwen, waardoor Royal Antwerp FC en niet de tegenstander zich tot landskampioen kroonde. In 2023 won hij ook de Beker van België en de Belgische Supercup.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Alderweireld debuteerde op 29 mei 2009 in de nationale ploeg van België. Bondscoach Frank Vercauteren liet de verdediger meteen negentig minuten opdraven in de oefeninterland tegen Chili (1-1). Hij mocht ook opdraven in een WK-kwalificatiewedstrijd, maar de Rode Duivels kwalificeerden zich niet voor het WK van 2010. Ook het EK van 2012 ging voorbij aan de Belgen.

In 2014 debuteerde Alderweireld eindelijk op een groot eindtoernooi. Met België speelde hij vier van de vijf wedstrijden op het WK in Brazilië, waaronder de verloren kwartfinalewedstrijd tegen Argentinië (1-0). Twee jaar later mocht hij ook voor het eerst aantreden op een EK. In de achtste finale tegen Hongarije (0-4) maakte Alderweireld zelfs de openingstreffer, maar opnieuw bleek de kwartfinale het eindstation door toedoen van Wales.

Het beste resultaat met België behaalde Alderweireld op het WK van 2018. De Rode Duivels bereikten de halve finale en wisten uiteindelijk brons te behalen door Engeland in de troostfinale te verslaan. De gouden generatie van België zat dicht tegen nóg groter succes aan, maar op het EK van 2021 bleek de kwartfinale wederom het eindstation voor de nationale ploeg. De latere Europees kampioen Italië zegevierde met met 1-2.

Alderweireld speelde in 2022 zijn derde WK als international van België. Het werd een avontuur om snel te vergeten. De Belgen wonnen de eerste groepswedstrijd tegen Canada (1-0), maar verloren vervolgens van Marokko (0-2). Er moest daardoor gewonnen worden van Kroatië om door te stoten en dat mislukte: 0-0. Alderweireld besloot na het wereldkampioenschap in Qatar om na 127 A-interlands (vijf doelpunten) af te zwaaien bij de nationale ploeg. Op dat moment stond hij achter Vertonghen en Axel Witsel op de derde plek met de meeste interlands voor België.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie