Mauricio Pochettino

Mauricio Pochettino is een Argentijnse voetbaltrainer, die sinds de zomer van 2023 aan het roer staat bij het Engelse Chelsea. Hij heeft tevens een verleden als profvoetballer.

  • Pochettino is momenteel manager van Chelsea
  • De Argentijn leidde eerder Espanyol, Tottenham Hotspur en Paris Saint-Germain
  • Met de Parijzenaars werd hij kampioen van Frankrijk
  • In 2019 leidde Pochettino Tottenham naar de finale van de Champions League
  • Zelf speelde hij voor Newell’s Old Boys, Espanyol, Paris Saint-Germain en Girondins de Bordeaux

Voetbalcarrière

Mauricio Roberto Pochettino Trossero zag op 2 maart 1972 het levenslicht in Murphy, een klein dorpje in de Argentijnse provincie Santa Fe. Hij is een zoon van Amalia en Héctor Pochettino. In 1978 raakte hij besmet met het voetbalvirus door een WK-wedstrijd te bekijken in een lokale uitgaansgelegenheid. Tot zijn tiende combineerde Pochettino het voetballen met het volleybal, waar hij eveneens judo leerde.

De voetbalcarrière van Pochettino ging ban start bij Unón y Cultura. Hij speelde onder meer als middenvelder en als spits, maar zijn voorkeur ging uit naar een rol als centrale verdediger. Op dertienjarige leeftijd mocht hij twee dagen per week meetrainen met Rosario Central. Pochettino moest vanuit zijn geboorteplaats ruim 250 kilometer in de bus afleggen om op zijn bestemming te komen.

Doorbraak bij Newell’s Old Boys

Pochettino voelde zich op zijn gemak bij Rosario Central, maar in 1986 koos hij voor een overstap naar aartsrivaal Newell’s Old Boys. Op zestienjarige leeftijd ondertekende de verdediger zijn allereerste profcontract. In het seizoen 1988-1989 maakte hij zijn debuut in de Argentijnse Primera División op slechts zeventienjarige leeftijd. Pochettino maakte een goede ontwikkeling door bij de club uit Rosario, onder meer dankzij de filosofie van zijn trainer Marcelo Bielsa.

Tot 1994 bleef Pochettino actief voor Newell’s Old Boys, waar Lionel Messi in de jeugdopleiding speelde en Diego Maradona in zijn nadagen als prof actief was. In het seizoen 1993-1994 deelde Pochettino zelfs enige tijd een slaapkamer met Pluisje. De centrale verdediger won tijdens zijn verblijf bij Newell’s zowel de Primera División (1991) als de Clausura (1992). Tevens bereikte hij de finale van de Copa Libertadores, maar het Braziliaanse São Paulo dwarsboomde de Argentijnse triomftocht vanaf de strafschopstip.

Vaste waarde bij Espanyol

In 1994 verkoos Pochettino een transfer naar de Spaanse promovendus Espanyol boven een transfer naar de Argentijnse topclub Boca Juniors. De verdediger wist bij de club uit Barcelona een vaste basisplaats af te dwingen. In februari 1997 had hij een belangrijk aandeel in de 2-0 overwinning op aartsrivaal FC Barcelona door de Braziliaanse aanvaller Ronaldo uit te schakelen. Een bijzondere zege voor Espanyol, dat er al tien jaar niet meer in was geslaagd om te winnen van de stadgenoot.

Pochettino had in 1998 de kans om bij Valencia te worden herenigd met Bielsa, maar uit loyaliteit bleef hij Espanyol trouw. In het seizoen 1999-2000 beleefde hij een nieuwe mijlpaal door met de Catalanen voor het eerst in zestig jaar een grote trofee te winnen (de Copa del Rey). Pochettino ging tijdens dat seizoen akkoord met een nieuw zesjarig contract, maar de clubleiding slaagde er niet in om de financiële voorwaarden in te willigen. Om die reden besloot de Zuid-Amerikaan in januari 2001 om in te gaan op een aanbod van Paris Saint-Germain.

In actie als speler van Paris Saint-Germain (Pro Shots)

Via PSG naar Bordeaux

Pochettino debuteerde op 3 februari 2001 in het shirt van Paris Saint-Germain, dat in de Ligue 1 met 1-0 verloor bij de latere kampioen FC Nantes. Vier dagen later maakte de nieuwkomer tegen EA Guingamp (1-3 nederlaag) zijn eerste doelpunt in het shirt van de Parijzenaars. PSG speelde in die periode nog niet traditioneel mee in de top van Frankrijk en eindigde in zijn debuutseizoen op een negende plaats. Naast Pochettino behoorden spelers als Sylvain Distin, Vampeta, Mikel Arteta, Jay-Jay Okocha, Nicolas Anelka en Laurent Robert tot de toenmalige selectie.

Met Paris Saint-Germain won Pochettino in 2001 de Intertoto Cup. De Parijzenaars kwalificeerden zich daarmee voor de UEFA Cup, maar na het uitschakelen van Rapid Boekarest en Rapid Wien bleek de derde ronde het eindstation door toedoen van Glasgow Rangers. PSG eindigde in het seizoen 2001-2002 als vierde in de Ligue 1 en reikte tot de halve finale van de Coupe de la Ligue. In het seizoen 2002-2003 eindigde zijn team als negende, maar werd wel de finale van de Coupe de France bereikt (1-2 nederlaag tegen AJ Auxerre).

In de zomer van 2003 vertrok Pochettino bij Paris Saint-Germain. Na 95 wedstrijden (zes doelpunten) vertrok hij transfervrij naar Girondins de Bordeaux, maar dat avontuur bleek geen succes. Na zestien wedstrijden en één doelpunt werd de verdediger uitgeleend aan zijn oude werkgever Espanyol.

Afsluiten in Barcelona

Pochettino maakte in januari 2004 als huurling zijn comeback in het shirt van Espanyol. In de zomer van dat jaar besloot de Catalaanse club om de hereniging permanent te maken. In 2006 bereikte hij met Espanyol de finale van de Copa del Rey, maar tegen Real Zaragoza (4-1 overwinning) bleef hij op de reservebank. Later dat jaar werd Ernesto Valverde aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Hij zag het niet zitten in Pochettino, die zijn voetbalcarrière beëindigde na uit de selectie te zijn gezet. Met 291 officiële wedstrijden in Espanyol-shirt hoeft hij alleen Raúl Tamudo (380 wedstrijden) voor zich te dulden.

PeriodeClub
1989-1994Newell’s Old Boys
1994-2001Espanyol
2001-2003Paris Saint-Germain
2003-2004Girondins de Bordeaux
2004-2006Espanyol

Interlandcarrière

Pochettino debuteerde op 31 maart 1999 in de oefeninterland tegen het Nederlands elftal (1-1) in de nationale ploeg van Argentinië. De verdediger speelde de volle negentig minuten in Amsterdam, waar Edgar Davids en Gabriel Batistuta de doelpunten voor hun rekening namen. Met drie A-interlands in de benen werd Pochettino opgenomen in de definitieve selectie voor de Copa América. In de derde groepswedstrijd mocht hij invallen tegen Uruguay (2-0 zege) om in de kwartfinale tegen Brazilië (1-2 nederlaag) in de basis te beginnen.

Als Espanyol-verdediger maakte Pochettino op 17 november 1999 zijn eerste interlanddoelpunt ten koste van Spanje, dat met 0-2 werd verslagen. Met Argentinië kwalificeerde de verdediger zich voor het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. De Zuid-Amerikanen trapten het wereldkampioenschap af met een 1-0 zege op Nigeria, maar werden vervolgens uitgeschakeld door puntenverlies tegen Engeland (0-1) en Zweden (1-1). Pochettino speelde alle wedstrijden mee, maar speelde nadien nog maar één minuut voor de nationale ploeg.

Na de oefeninterland tegen Japan (0-2 overwinning) kwam Pochettino niet meer in actie als international. Zijn teller bleef daarmee steken op twintig interlands en twee doelpunten.


Trainerscarrière

In januari 2009 keerde Pochettino terug naar Spanje. De voormalig speler van de Catalaanse topclub werd aangesteld als hoofdtrainer. De debuterende oefenmeester moest Espanyol behoeden voor degradatie en dat lukte door als tiende te eindigen in de Primera División, mede dankzij een 1-2 overwinning op het FC Barcelona van Pep Guardiola. Espanyol had op dat moment al 27 jaar niet meer gewonnen in Camp Nou.

Espanyol beloonde Pochettino met een contract tot de zomer van 2012 om daar in later stadium twee jaar aan toe te voegen. Onder zijn leiding steeg de club uit Barcelona achtereenvolgens naar de elfde en achtste plaats in de Primera División, maar daarna stagneerde de ontwikkeling. Na een veertiende plaats in het seizoen 2011-2012 kwam Espanyol in het daaropvolgende seizoen opnieuw terecht in de degradatiezone. Op 25 november 2012 werd Pochettino voor het eerst in zijn trainersloopbaan ontslagen.

Ommekeer met Southampton

Pochettino keerde in januari 2013 alweer terug als trainer. Hij werd aangesteld als manager van Southampton, dat op dat moment zeventiende stond in de Engelse Premier League. De Argentijn slaagde erin om The Saints uit de onderste regionen te krijgen met een veertiende plaats als eindresultaat. In het daaropvolgende seizoen maakte Southampton een goede indruk met een aantal getalenteerde spelers in de gelederen, waaronder Adam Lallana en Luke Shaw. Met een achtste plaats werd de hoogste klassering uit de clubgeschiedenis geëvenaard.

In het seizoen 2014-2015 presteerde Southampton nóg beter door als zevende te eindigen in de Premier League. Die prestatie werd neergezet onder leiding van Ronald Koeman, die de door Pochettino ingezette koers wist voort te zetten. De Argentijn had in mei 2014 zelf een vijfjarig contract getekend bij competitiegenoot Tottenham Hotspur.

Gewaardeerd bij Spurs

Pochettino stond in het seizoen 2014-2015 voor het eerst voor de groep van Tottenham Hotspur. In Londen kreeg de Argentijnse coach onder meer de beschikking over Hugo Lloris, Kyle Walker, Jan Vertonghen, Eric Dier, Ben Davies, Erik Lamela, Andros Townsend, Mousa Dembélé, Nacer Chadli, Christian Eriksen, Emmanuel Adebayor en Harry Kane. Met dit spelersmateriaal eindigde Pochettino als vijfde in de Premier League. Zijn team bereikte ook de finale van de League Cup, maar stadsgenoot Chelsea bleek een maatje te groot (0-2).

Tottenham Hotspur eindigde in het seizoen 2015-2016 als derde in de Engelse Premier League. Het team van Pochettino deed zelfs mee om het kampioenschap, maar mede door een zwakke eindspurt moest men zowel Leicester City als aartsrivaal Arsenal voor zich dulden. De Argentijn werd desalniettemin beloond met een gloednieuw contract op White Hart Lane, waar de Londense club tot en met het seizoen 2016-2017 haar thuiswedstrijden afwerkte. Hij maakte zodoende ook de verhuizing naar het nieuwe Tottenham Hotspur Stadium mee.

Pochettino bracht veerkracht in het elftal van Tottenham Hotspur. In het seizoen 2018-2019 wist zijn elftal een 3-0 achterstand weg te poetsen in het tweeluik met Ajax, waardoor Spurs op 1 juni 2019 mocht aantreden in de finale van de Champions League. Mohamed Salah bracht Liverpool in de Spaanse hoofdstad Madrid al na twee minuten op voorsprong door een strafschop te verzilveren. Divock Origi besliste het Engelse onderonsje in de 87ste minuut definitief in het voordeel van The Reds: 0-2.

Tottenham Hotspur bleef onder Pochettino meedraaien in de topvier van de Premier League. In het seizoen 2019-2020 viel zijn team echter terug naar de veertiende positie, waar men zowel in de Champions League (2-7 tegen Bayern München) als de League Cup (na strafschoppen) een blamerende nederlaag incasseerde. Op 19 november 2019 werd Pochettino ontslagen na een recordreeks van 202 wedstrijden. José Mourinho werd zijn opvolger.

Anderhalf jaar PSG

Pochettino bleef na zijn ontslag bij Tottenham Hotspur langdurig werkloos. Pas in januari 2021 keerde hij terug in de voetballerij door aangesteld te worden als trainer van Paris Saint-Germain, waar hij Thomas Tuchel opvolgde. Nog diezelfde maand won de Argentijn zijn eerste hoofdprijs als trainer: de Trophée des Champions (2-1 overwinning op Olympique Marseille). Ook de Coupe de France werd naar Parijs gehaald, maar in de titelstrijd stelde men teleur door als tweede te eindigen. In de Champions League bleek de halve finale het eindstation door toedoen van Manchester City.

(Pro Shots)

Paris Saint-Germain werd in het seizoen 2021-2022 alsnog landskampioen onder leiding van Pochettino. Daarentegen sneuvelde de Franse grootmacht al in de achtste finale van de Champions League tegen de latere winnaar Real Madrid. Het uitblijven van Europees succes werd de Argentijn in de zomer van 2022 fataal in het Parc des Princes.

Terugkeer in Londen

In de zomer van 2023 keerde Pochettino terug naar Engeland. De voormalig manager van Tottenham Hotspur werd opnieuw aangesteld bij een Londense club, maar ditmaal bij Chelsea. De opvolger van interim-manager Frank Lampard tekende voor twee jaar met een optiejaar.

2009-2012EspanyolHoofdtrainer
2013-2014SouthamptonHoofdtrainer
2014-2019Tottenham HotspurHoofdtrainer
2021-2022Paris Saint-GermainHoofdtrainer
2023-hedenChelseaHoofdtrainer

Laatste update: 28 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie